Bajgiel – co to jest i jak go jeść? Modny rodzaj pieczywa

Drożdżowa bułeczka z dziurką w środku, którą wymyślono w Krakowie w XVII wieku, to specjał kuchni koszernej. Bajgle, którymi zajadają się na Manhattanie, najczęściej są serwowane jako kanapki. Bułkę można wypełnić dowolnymi dodatkami i zjeść na słono lub na słodko.

Za ojczyznę bajgli uważa się Kraków
Źródło zdjęć: © 123RF
4

Bajgiel z Kazimierza to przysmak woj. małopolskiego wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: "Bajgiel to bułka wypiekana w kształcie pierścienia, najczęściej zdobiona przyprawami i dodatkami takimi jak: czarnuszka, kminek, mak, sól, posypka ziołowa, a także ser i cebula. Ta wyjątkowa bułka przed wypieczeniem musi zostać obgotowana, podobnie jak krakowski obwarzanek i precelek. Jego niepowtarzalny smak, chrupiącą i błyszczącą skórkę zawdzięczamy inwencji krakowskich piekarzy".

Z Polski do USA

Bo to właśnie Kraków uchodzi za ojczyznę tej smacznej bułeczki. Pierwsza wzmianka o bajglach datowana jest na 1610 rok – z odnalezionych w archiwach dokumentów wynika, że gmina żydowska wręczała bajgle każdej kobiecie, która wydała na świat dziecko. Kształt bajgli symbolizował cykl życia. Wierzono w magiczną moc chrupiącego pierścienia, co miało przynieść noworodkowi szczęście. Według innej legendy w 1683 roku pewien żydowski piekarz w hołdzie królowi Janowi III Sobieskiemu upiekł bułeczkę w kształcie strzemienia (niem. Bügel – pałąk).

Bajgle to dziś również symbol Manhattanu. Wypiek trafił do Stanów Zjednoczonych ok. 1900 roku za sprawą żydowskich imigrantów. Pochodzący z Chełma piekarz Harry Lender w roku 1927 założył w New Haven w stanie Connecticut fabrykę bajgli (Lender’s Bagel Bakery), która jako pierwsza produkowała bajgle mrożone. Wprowadzono je do supermarketów, co zaowocowało eksplozją popularności. W 1984 roku marka Lender’s Bagels została sprzedana przedsiębiorstwu Kraft Foods.

Zobacz też: "Tradycyjnie Pyszne" z Natalią Paździor: przepis na bezę czekoladową

Nie myl z obwarzankiem

Bajgle są lubiane przede wszystkim ze względu na smak – chrupiącej, zarumienionej skórce z zewnątrz i pachnącemu, mięciutkiemu miąższowi w środku trudno się oprzeć. Można je zjadać o dowolnej porze dnia. Sprawdzą się na śniadanie, lunch, przekąskę, podwieczorek, kolację. Są doskonałą propozycją piknikową.

Zwykle serwuje się jako kanapki – i tutaj pojawia się główna różnica pomiędzy bajglem a obwarzankiem. Ten drugi nie ma przeznaczenia kanapkowego; najczęściej zjadany jest jako samodzielna przekąska. Co więcej, obwarzanek ma poskręcaną strukturę, podczas gdy tradycyjny bajgiel to oponka, czyli prosta bułeczka z dziurką w środku. Bajgle można posypać dowolnymi ziarnami – wpłynie to na ostateczny smak wypieku. Warto pamiętać, że bajgiel to też nie precel – te są małe, poskręcane i bardziej kruche. Precle mogą być podawane na słodko (posypane cukrem) albo na słono (posypane solą).

Z czym to się je?

Bajgle można podawać na setki sposobów i to jest ich największy kulinarny urok. W kultowej restauracji Bajgiel w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą bajgle, które otrzymały certyfikat lokalnego produktu, podaje się m.in. z wędzonym łososiem, chrzanem, masłem, jajkiem i sałatą; roladą z kurczaka z gęsim smalcem, żurawiną, chrzanem i sałatką czy z serem białym z konfiturą z pomarańczy i sałatką owocową.

Współcześnie wypiekane bajgle zadziwiają coraz nowszymi smakami. W sprzedaży można dostać bajgle o smaku szpinaku czy ziół prowansalskich, posypane solą morską lub himalajską, siemieniem lnianym, mieszanką ziaren itp. Jeśli bajgle przygotowujesz w domu, możesz użyć mąki orkiszowej albo żytniej. Podawaj je na zimno albo na ciepło. Przekrojoną bułeczkę można podgrzać (na beztłuszczowej patelni, w piekarniku, opiekaczu). Jeśli chcesz zjeść ją na ciepło, już po nadzianiu dodatkami podgrzej ją w piekarniku. Bajgle bardzo dobrze się mrożą.

Poniżej kilka propozycji na pyszną kanapkę z bajglem:

  • Serek kozi, wędzony łosoś, świeży koperek.
  • Plastry mozzarelli, pomidor, sałata, świeży szczypior.
  • Polędwica, ser żółty, pikle, cienkie paski marchwi, majonez.
  • Tuńczyk, pomidor, rukola, sałata lodowa, krążki cebuli.
  • Pasta jajeczna, natka pietruszki, ogórek kiszony.
  • Serek śmietankowy, ogórki, rzodkiewki, roszponka, kiełki.
  • Pesto z bazylii, mozzarella, pomidorki cherry.
  • Mieszanka sałat, plastry buraka, gorący ser halloumi.
  • Awokado, suszone pomidory, ogórek kiszony, kurczak.
  • Sałata lodowa, jajko sadzone, wędzone plastry boczku, żółty ser.
  • Masło orzechowe, plasterki banana, cynamon.
  • Biały ser, żurawina (ze słoika), migdały w płatkach.
  • Serek ricotta, konfitura (np. truskawkowa).
  • Twaróg, miód, uprażone posiekane orzechy (włoskie, nerkowca).

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru