Babka ziemniaczana. Tradycyjny smak Podlasia
Prosta i tania babka ziemniaczana to tradycyjne danie z Podlasia. Chrupiąca z zewnątrz, miękka i aromatyczna w środku posmakuje wszystkim fanom ziemniaczanych potraw. Zobaczcie przepis Ewy Wachowicz na ten regionalny specjał.
Ewa Wachowicz
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 350 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 3 jajka
- 150 g śliwek
- 4 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
- plastry boczku do wyklejenia foremki
Przepis
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gdy powstaną skwarki, dorzucić posiekaną cebulę, wymieszać. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Nadmiar wody odlać. Do masy dodać roztrzepane jajka, przecisnąć czosnek, dorzucić śliwki. Dodać boczek z cebulą i dokładnie wymieszać. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Przełożyć do formy na babkę, wyklejonej plastrami boczku. Upiec w piekarniku, w temp. 200 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl