Baba ziemniaczana z serem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 400 g sera Gouda
- 1,5 kg ziemniaków
- 150 g boczku wędzonego parzonego
- 150 g kiełbasy wędzonej
- 3 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz, majeranek do smaku
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.
Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Blaszki "keksówki" wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut.
Przepis poleca MSM Mońki
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze