Baba ziemniaczana z karkówką i pieczarkami. Sycące danie z piekarnika
Kawałki pieczonej karkówki i pieczarek zatopione w ziemniaczanej masie z dodatkiem kurkumy, która nada całości pięknego koloru. Taka baba to sycąca i prosta propozycja na obiad lub kolację na gorąco. Sprawdzony przepis z bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg surowych ziemniaków,
- 1 biała cebula,
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego,
- 1-2 łyżki soli,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 kopiasta łyżka suszonego koperku,
- ½ łyżeczka mielonej ostrej papryki czerwonej,
- ¼ łyżeczki kurkumy,
- 200 g jak najmniejszych pieczarek,
- 400 g pieczonej karkówki.
Dodatkowo:
- bułka tarta do podsypania,
- tłuszcz do wysmarowania formy.
Obrane, umyte ziemniaki trzemy na tarce jak do placków ziemniaczanych lub miksujemy za pomocą miksera (można przełożyć je na gęste sito, żeby delikatnie odsączyć z nadmiar soku, z powrotem dodajemy osadzoną skrobię). Cebulkę siekamy bardzo drobno, a mąkę mieszamy z kurkumą, koperkiem, solą, papryką, pieprzem i bułką tartą. Wszystkie te składniki dodajemy do ziemniaków i bardzo dokładnie mieszamy. Karkówkę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki myjemy i suszymy.
Formę na tortownicę (o średnicy 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.
Nakładamy połowę masy ziemniaczanej, dodajemy część karkówki, przykrywamy masą ziemniaczaną, ponownie dodajemy karkówki, a na wierzch układamy pieczarki, które delikatnie wciskamy. Tak przygotowaną babkę pieczemy ok. 90 min w 180 stopniach C. Rada: pieczarki przed dodaniem do masy ziemniaczanej można skropić olejem, ładnie się przypieką.
Polecamy wideo: ziemniaczana tortilla
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze