Trwa ładowanie...
d3wp6mc
18-11-2017 07:23

Baba ziemniaczana z karkówką i pieczarkami. Sycące danie z piekarnika

Przepis

Kawałki pieczonej karkówki i pieczarek zatopione w ziemniaczanej masie z dodatkiem kurkumy, która nada całości pięknego koloru. Taka baba to sycąca i prosta propozycja na obiad lub kolację na gorąco. Sprawdzony przepis z bloga "Moniki Smakołyki".

d3wp6mc
4.7
(17 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.monikismakolyki.blogspot.com
Źródło: www.monikismakolyki.blogspot.com
Składniki
  • 1 kg surowych ziemniaków,
  • 1 biała cebula,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego,
  • 1-2 łyżki soli,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 kopiasta łyżka suszonego koperku,
  • ½ łyżeczka mielonej ostrej papryki czerwonej,
  • ¼ łyżeczki kurkumy,
  • 200 g jak najmniejszych pieczarek,
  • 400 g pieczonej karkówki.

Dodatkowo:

  • bułka tarta do podsypania,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.
Przepis

Obrane, umyte ziemniaki trzemy na tarce jak do placków ziemniaczanych lub miksujemy za pomocą miksera (można przełożyć je na gęste sito, żeby delikatnie odsączyć z nadmiar soku, z powrotem dodajemy osadzoną skrobię). Cebulkę siekamy bardzo drobno, a mąkę mieszamy z kurkumą, koperkiem, solą, papryką, pieprzem i bułką tartą. Wszystkie te składniki dodajemy do ziemniaków i bardzo dokładnie mieszamy. Karkówkę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki myjemy i suszymy.

Formę na tortownicę (o średnicy 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.

Nakładamy połowę masy ziemniaczanej, dodajemy część karkówki, przykrywamy masą ziemniaczaną, ponownie dodajemy karkówki, a na wierzch układamy pieczarki, które delikatnie wciskamy. Tak przygotowaną babkę pieczemy ok. 90 min w 180 stopniach C. Rada: pieczarki przed dodaniem do masy ziemniaczanej można skropić olejem, ładnie się przypieką.

Polecamy wideo: ziemniaczana tortilla

Baba ziemniaczana z karkówką i pieczarkami. Sycące danie z piekarnika
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

13

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3wp6mc
d3wp6mc
d3wp6mc
d3wp6mc
Więcej tematów
d3wp6mc

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj