Aromatyczny gulasz z porem i marchewką
Jesienią chętnie sięgamy po sycące i rozgrzewające dania. Świetnym pomysłem na obiad w chłodny dzień może być gulasz z marchewką i porem. Jest łatwy i dość szybki do przygotowania. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.
Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, dodaję do cebuli i smażę na rozgrzanym oleju dziesięć minut. Doprawiam solą oraz papryką słodką, podlewam jedną szklanką wody i gotuję do chwili aż mięso będzie prawie miękkie.
Marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach a pora kroję w krążki. Warzywa przekładam do mięsa i smażę dziesięć minut.
Następnie doprawiam chili, ewentualnie solą i zagęszczam mąką pszenną rozrobioną w małej ilości wody. Dwie minutki gotuję, do chwili, aż sos zgęstnieje.