Aromatyczne flaczki z boczkiem. W takiej wersji smakują genialnie
Flaki to klasyka polskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć podczas rodzinnych uroczystości takich jak wesela czy świąteczne spotkania. Choć wiele osób krzywi się z obrzydzeniem, gdy tylko usłyszy nazwę tej potrawy, niechęć mija, kiedy spróbują pysznych dobrze doprawionych flaczków.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 700 g flaczków
- 2 pory
- 1 łyżka tłuszczu roślinnego
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 0,5 łyżeczki papryki
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 2 liście laurowe
- 200 g boczku chudego
- 200 ml wina białego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 szklanka rosołu drobiowego
Przepis
- Flaczki starannie umyć i pokroić w paski o grubości 0,5 cm. Posiekać drobno cebulę i czosnek. Boczek i pory pokroić w wąskie paski.
- Podsmażyć boczek na tłuszczu, dodać cebulę, czosnek i pory - poddusić.
- Dodać flaczki, przecier pomidorowy, rosół drobiowy i białe wino, mocno przyprawić.
- Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl