Aromatyczne curry z kalafiora. Szybki pomysł na obiad
Delikatne, kremowe i bardzo zdrowe – curry kalafiorowe. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jest to doskonały pomysł na lekki i smaczny obiad z sezonowymi warzywami w roli głównej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- 300 g kalafiora
- 1 marchewka (100 g)
- 2 sztuki (100 g) papryki czerwonej szpiczastej (papryka o wydłużonych strąkach)
- 200 g passaty pomidorowej
- 1⁄3 cebuli (40 g)
- 50 g mleczka kokosowego o ponad 90 proc. zawartości tłuszczu
- 100 ml wody
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- po łyżeczce curry i kurkumy
- szczypta papryki słodkiej i ostrej, szczypta imbiru w proszku
- sól do smaku
- kolendra lub natka pietruszki do podania
- Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. Obsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną
- paprykę, kalafior (różyczki), mleczko kokosowe, passatę, wodę, przyprawy, wycisnąć czosnek przez praskę, dodać sól.
- Wymieszać i dusić całość, aż kalafior będzie miękki. Przed podaniem posypujemy kolendrą lub natką pietruszki.
- Podajemy z ryżem, kaszą czy nawet makaronem. Pasuje też do mięs. Można dodać do curry ugotowaną ciecierzycę lub posypać już gotowe serem.
Ten przepis, jak i inne pyszności znajdziecie w książce Svetlany Ovsyankiny "Fit przepisy od baletnicy sezonowo"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze