Trwa ładowanie...
dy13s4f
dy13s4f

Aromatyczna zupa dyniowa. Idealna na początek jesieni

Przepis

W wielu kuchniach świata znajdziemy przepisy na pikantne wersje zupy z dyni. Podstawą tego dania jest pieczona lub ugotowana w małej ilości wody dynia. Dodatki mogą być różnorodne. Najpopularniejsze to: świeży imbir, cebula, papryczki chili, czosnek i zioła: tymianek, oregano, bazylia lub lubczyk.

3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Aromatyczna zupa dyniowa. Idealna na początek jesieni
123RF
Składniki
  • 1 kg dyni
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 śmietankowe serki topione
  • szklanka naturalnego jogurtu
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • łyżeczka oleju
  • sól, pieprz, kurkuma, kolendra, chili
Przepis
  • Dynię obrać ze skóry, wyjąć nasiona. Miąższ pokroić w niewielką kostkę.
  • Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, wlać olej.
  • Całość podsmażyć i po chwili dodać dynię. Dusić do miękkości. Odstawić do ostudzenia.
  • Gdy miąższ będzie chłodny, zmiksować i zalać bulionem. Ponownie zagotować.
  • Gdy zupa będzie ciepła, dodać serek topiony i przyprawy.
  • Rozlać na talerze i udekorować kleksem z jogurtu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Aromatyczna zupa dyniowa. Idealna na początek jesieni
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dy13s4f
dy13s4f
dy13s4f
dy13s4f
dy13s4f