Aromatyczna zupa dyniowa. Idealna na początek jesieni
W wielu kuchniach świata znajdziemy przepisy na pikantne wersje zupy z dyni. Podstawą tego dania jest pieczona lub ugotowana w małej ilości wody dynia. Dodatki mogą być różnorodne. Najpopularniejsze to: świeży imbir, cebula, papryczki chili, czosnek i zioła: tymianek, oregano, bazylia lub lubczyk.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Dynię obrać ze skóry, wyjąć nasiona. Miąższ pokroić w niewielką kostkę.
- Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, wlać olej.
- Całość podsmażyć i po chwili dodać dynię. Dusić do miękkości. Odstawić do ostudzenia.
- Gdy miąższ będzie chłodny, zmiksować i zalać bulionem. Ponownie zagotować.
- Gdy zupa będzie ciepła, dodać serek topiony i przyprawy.
- Rozlać na talerze i udekorować kleksem z jogurtu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze