Anyż – właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni, przechowywanie

Anyż to przyprawa, której mało kto używa na co dzień mimo jej niewątpliwych zalet. Ma niepowtarzalny smak i jest po prostu zdrowa – zwłaszcza dla osób mających problemy z trawieniem.

Warto pamiętać, że anyż może być używany częściej niż tylko w Boże Narodzenie.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Tomasz Karkuć

Anyż - charakterystyka

Na wstępie warto zaznaczyć, że za słowem „anyż” kryją się owoce dwóch różnych roślin, które często są mylone. Jedną z nich jest tzw. biedrzeniec anyż z rodziny selerowatych, który częściej niż w kuchni, znajduje zastosowanie w medycynie. Drugą jest anyż gwiaździsty (lub gwiazdkowy), o którym błędnie mówi się „anyżek”. Jest owocem badianu właściwego z rodziny cytryńcowatych uprawianego głównie w południowej Azji.

Anyż – anyż gwiaździsty

Znacznie szersze zastosowanie w kuchni ma anyż gwiaździsty, który – podobnie jak jego „krewny”, czyli biedrzeniec anyż - cechuje się przy tym licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Jego owoce, przypominające gwiazdki (stąd nazwa), korzystnie wpływają przede wszystkim na przewód pokarmowy, wspierając procesy trawienne. Owoce anyżu gwiaździstego pomagają w walce z niestrawnością, gazami i wzdęciami. Poza tym mają zastosowanie w leczeniu dróg oddechowych, gdyż działają wykrztuśnie.

Anyż – zastosowanie w kuchni

W kuchni anyż gwiaździsty towarzyszy nam głównie w trakcie przygotowań do Bożego Narodzenia, lecz warto stosować go częściej niż tylko od święta. Anyż ma naprawdę szerokie zastosowanie i może być dodawany nie tylko do ciastek, deserów czy dań mięsnych. Również np. dania warzywne mogą się z nim idealnie komponować. Pamiętajmy, że anyż jako przyprawa może być dodawany zarówno w postaci miałkiej, zmielonej, jak również w formie całych gwiazdek (zwłaszcza do kawy i herbaty)
.

Anyż – nalewka z anyżu

Zresztą anyż gwiazdkowy spokojnie może być dodawany także do napojów trzymanych w temperaturze pokojowej lub schłodzonych, takich jak kompot z jabłek, gruszek i śliwek. Hitem wśród wielu wielbicieli mocniejszych trunków jest tzw. anyżówka – nalewka, której nie trzeba nawet kupować, gdyż jest łatwa do zrobienia, przez co sporo osób decyduje się na domową produkcję.

Zaletą takiego działania jest to, że anyż może zostać dodany w dowolnych ilościach – niektórzy preferują przykładowo lekki, anyżowy smak zamiast intensywnego.

Anyż – z czym łączyć?

Anyż gwiaździsty można spokojnie łączyć z innymi przyprawami, szczególnie z pieprzem i cynamonem. Pamiętajmy jednak, że wywodzi się z kuchni chińskiej, znanej z niekiedy bardzo ostrych, intensywnych przypraw, które potrafią zdominować smak przygotowywanego przez nas napoju czy posiłku.

Anyż – przechowywanie

Anyż należy przechowywać z dala od światła i dostępu powietrza, gdyż może błyskawicznie stracić smak, dlatego najlepiej zamknąć go w pojemniku i schować w miejscu, gdzie nie dociera słońce. Gwiazdki anyżu pachną w bardzo charakterystyczny, przyjemny sposób.

Anyż – zastosowanie w kuchni polskiej

W Polsce anyż gwiaździsty nie cieszy się wyjątkowo dużą popularnością – być może dlatego, że jest to dość egzotyczna przyprawa, w dodatku stereotypowo kojarzona niemal wyłącznie z Bożym Narodzeniem. Warto się jednak w nią zaopatrzyć przynajmniej od czasu do czasu, aby przekonać się, że dzięki anyżowi wiele dań może zyskać nową jakość.

Wybrane dla Ciebie

Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie