Anyż – właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni, przechowywanie

Anyż to przyprawa, której mało kto używa na co dzień mimo jej niewątpliwych zalet. Ma niepowtarzalny smak i jest po prostu zdrowa – zwłaszcza dla osób mających problemy z trawieniem.

Warto pamiętać, że anyż może być używany częściej niż tylko w Boże Narodzenie.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Tomasz Karkuć

Anyż - charakterystyka

Na wstępie warto zaznaczyć, że za słowem „anyż” kryją się owoce dwóch różnych roślin, które często są mylone. Jedną z nich jest tzw. biedrzeniec anyż z rodziny selerowatych, który częściej niż w kuchni, znajduje zastosowanie w medycynie. Drugą jest anyż gwiaździsty (lub gwiazdkowy), o którym błędnie mówi się „anyżek”. Jest owocem badianu właściwego z rodziny cytryńcowatych uprawianego głównie w południowej Azji.

Anyż – anyż gwiaździsty

Znacznie szersze zastosowanie w kuchni ma anyż gwiaździsty, który – podobnie jak jego „krewny”, czyli biedrzeniec anyż - cechuje się przy tym licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Jego owoce, przypominające gwiazdki (stąd nazwa), korzystnie wpływają przede wszystkim na przewód pokarmowy, wspierając procesy trawienne. Owoce anyżu gwiaździstego pomagają w walce z niestrawnością, gazami i wzdęciami. Poza tym mają zastosowanie w leczeniu dróg oddechowych, gdyż działają wykrztuśnie.

Anyż – zastosowanie w kuchni

W kuchni anyż gwiaździsty towarzyszy nam głównie w trakcie przygotowań do Bożego Narodzenia, lecz warto stosować go częściej niż tylko od święta. Anyż ma naprawdę szerokie zastosowanie i może być dodawany nie tylko do ciastek, deserów czy dań mięsnych. Również np. dania warzywne mogą się z nim idealnie komponować. Pamiętajmy, że anyż jako przyprawa może być dodawany zarówno w postaci miałkiej, zmielonej, jak również w formie całych gwiazdek (zwłaszcza do kawy i herbaty)
.

Anyż – nalewka z anyżu

Zresztą anyż gwiazdkowy spokojnie może być dodawany także do napojów trzymanych w temperaturze pokojowej lub schłodzonych, takich jak kompot z jabłek, gruszek i śliwek. Hitem wśród wielu wielbicieli mocniejszych trunków jest tzw. anyżówka – nalewka, której nie trzeba nawet kupować, gdyż jest łatwa do zrobienia, przez co sporo osób decyduje się na domową produkcję.

Zaletą takiego działania jest to, że anyż może zostać dodany w dowolnych ilościach – niektórzy preferują przykładowo lekki, anyżowy smak zamiast intensywnego.

Anyż – z czym łączyć?

Anyż gwiaździsty można spokojnie łączyć z innymi przyprawami, szczególnie z pieprzem i cynamonem. Pamiętajmy jednak, że wywodzi się z kuchni chińskiej, znanej z niekiedy bardzo ostrych, intensywnych przypraw, które potrafią zdominować smak przygotowywanego przez nas napoju czy posiłku.

Anyż – przechowywanie

Anyż należy przechowywać z dala od światła i dostępu powietrza, gdyż może błyskawicznie stracić smak, dlatego najlepiej zamknąć go w pojemniku i schować w miejscu, gdzie nie dociera słońce. Gwiazdki anyżu pachną w bardzo charakterystyczny, przyjemny sposób.

Anyż – zastosowanie w kuchni polskiej

W Polsce anyż gwiaździsty nie cieszy się wyjątkowo dużą popularnością – być może dlatego, że jest to dość egzotyczna przyprawa, w dodatku stereotypowo kojarzona niemal wyłącznie z Bożym Narodzeniem. Warto się jednak w nią zaopatrzyć przynajmniej od czasu do czasu, aby przekonać się, że dzięki anyżowi wiele dań może zyskać nową jakość.

Wybrane dla Ciebie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu