Anyż – właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni, przechowywanie

Anyż to przyprawa, której mało kto używa na co dzień mimo jej niewątpliwych zalet. Ma niepowtarzalny smak i jest po prostu zdrowa – zwłaszcza dla osób mających problemy z trawieniem.

Warto pamiętać, że anyż może być używany częściej niż tylko w Boże Narodzenie.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Tomasz Karkuć

Anyż - charakterystyka

Na wstępie warto zaznaczyć, że za słowem „anyż” kryją się owoce dwóch różnych roślin, które często są mylone. Jedną z nich jest tzw. biedrzeniec anyż z rodziny selerowatych, który częściej niż w kuchni, znajduje zastosowanie w medycynie. Drugą jest anyż gwiaździsty (lub gwiazdkowy), o którym błędnie mówi się „anyżek”. Jest owocem badianu właściwego z rodziny cytryńcowatych uprawianego głównie w południowej Azji.

Anyż – anyż gwiaździsty

Znacznie szersze zastosowanie w kuchni ma anyż gwiaździsty, który – podobnie jak jego „krewny”, czyli biedrzeniec anyż - cechuje się przy tym licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Jego owoce, przypominające gwiazdki (stąd nazwa), korzystnie wpływają przede wszystkim na przewód pokarmowy, wspierając procesy trawienne. Owoce anyżu gwiaździstego pomagają w walce z niestrawnością, gazami i wzdęciami. Poza tym mają zastosowanie w leczeniu dróg oddechowych, gdyż działają wykrztuśnie.

Anyż – zastosowanie w kuchni

W kuchni anyż gwiaździsty towarzyszy nam głównie w trakcie przygotowań do Bożego Narodzenia, lecz warto stosować go częściej niż tylko od święta. Anyż ma naprawdę szerokie zastosowanie i może być dodawany nie tylko do ciastek, deserów czy dań mięsnych. Również np. dania warzywne mogą się z nim idealnie komponować. Pamiętajmy, że anyż jako przyprawa może być dodawany zarówno w postaci miałkiej, zmielonej, jak również w formie całych gwiazdek (zwłaszcza do kawy i herbaty)
.

Anyż – nalewka z anyżu

Zresztą anyż gwiazdkowy spokojnie może być dodawany także do napojów trzymanych w temperaturze pokojowej lub schłodzonych, takich jak kompot z jabłek, gruszek i śliwek. Hitem wśród wielu wielbicieli mocniejszych trunków jest tzw. anyżówka – nalewka, której nie trzeba nawet kupować, gdyż jest łatwa do zrobienia, przez co sporo osób decyduje się na domową produkcję.

Zaletą takiego działania jest to, że anyż może zostać dodany w dowolnych ilościach – niektórzy preferują przykładowo lekki, anyżowy smak zamiast intensywnego.

Anyż – z czym łączyć?

Anyż gwiaździsty można spokojnie łączyć z innymi przyprawami, szczególnie z pieprzem i cynamonem. Pamiętajmy jednak, że wywodzi się z kuchni chińskiej, znanej z niekiedy bardzo ostrych, intensywnych przypraw, które potrafią zdominować smak przygotowywanego przez nas napoju czy posiłku.

Anyż – przechowywanie

Anyż należy przechowywać z dala od światła i dostępu powietrza, gdyż może błyskawicznie stracić smak, dlatego najlepiej zamknąć go w pojemniku i schować w miejscu, gdzie nie dociera słońce. Gwiazdki anyżu pachną w bardzo charakterystyczny, przyjemny sposób.

Anyż – zastosowanie w kuchni polskiej

W Polsce anyż gwiaździsty nie cieszy się wyjątkowo dużą popularnością – być może dlatego, że jest to dość egzotyczna przyprawa, w dodatku stereotypowo kojarzona niemal wyłącznie z Bożym Narodzeniem. Warto się jednak w nią zaopatrzyć przynajmniej od czasu do czasu, aby przekonać się, że dzięki anyżowi wiele dań może zyskać nową jakość.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀