WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Anyż – właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni, przechowywanie

Anyż to przyprawa, której mało kto używa na co dzień mimo jej niewątpliwych zalet. Ma niepowtarzalny smak i jest po prostu zdrowa – zwłaszcza dla osób mających problemy z trawieniem.

Warto pamiętać, że anyż może być używany częściej niż tylko w Boże Narodzenie.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Tomasz Karkuć
1

Anyż - charakterystyka

Na wstępie warto zaznaczyć, że za słowem „anyż” kryją się owoce dwóch różnych roślin, które często są mylone. Jedną z nich jest tzw. biedrzeniec anyż z rodziny selerowatych, który częściej niż w kuchni, znajduje zastosowanie w medycynie. Drugą jest anyż gwiaździsty (lub gwiazdkowy), o którym błędnie mówi się „anyżek”. Jest owocem badianu właściwego z rodziny cytryńcowatych uprawianego głównie w południowej Azji.

Anyż – anyż gwiaździsty

Znacznie szersze zastosowanie w kuchni ma anyż gwiaździsty, który – podobnie jak jego „krewny”, czyli biedrzeniec anyż - cechuje się przy tym licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Jego owoce, przypominające gwiazdki (stąd nazwa), korzystnie wpływają przede wszystkim na przewód pokarmowy, wspierając procesy trawienne. Owoce anyżu gwiaździstego pomagają w walce z niestrawnością, gazami i wzdęciami. Poza tym mają zastosowanie w leczeniu dróg oddechowych, gdyż działają wykrztuśnie.

Anyż – zastosowanie w kuchni

W kuchni anyż gwiaździsty towarzyszy nam głównie w trakcie przygotowań do Bożego Narodzenia, lecz warto stosować go częściej niż tylko od święta. Anyż ma naprawdę szerokie zastosowanie i może być dodawany nie tylko do ciastek, deserów czy dań mięsnych. Również np. dania warzywne mogą się z nim idealnie komponować. Pamiętajmy, że anyż jako przyprawa może być dodawany zarówno w postaci miałkiej, zmielonej, jak również w formie całych gwiazdek (zwłaszcza do kawy i herbaty)
.

Anyż – nalewka z anyżu

Zresztą anyż gwiazdkowy spokojnie może być dodawany także do napojów trzymanych w temperaturze pokojowej lub schłodzonych, takich jak kompot z jabłek, gruszek i śliwek. Hitem wśród wielu wielbicieli mocniejszych trunków jest tzw. anyżówka – nalewka, której nie trzeba nawet kupować, gdyż jest łatwa do zrobienia, przez co sporo osób decyduje się na domową produkcję.

Zaletą takiego działania jest to, że anyż może zostać dodany w dowolnych ilościach – niektórzy preferują przykładowo lekki, anyżowy smak zamiast intensywnego.

Anyż – z czym łączyć?

Anyż gwiaździsty można spokojnie łączyć z innymi przyprawami, szczególnie z pieprzem i cynamonem. Pamiętajmy jednak, że wywodzi się z kuchni chińskiej, znanej z niekiedy bardzo ostrych, intensywnych przypraw, które potrafią zdominować smak przygotowywanego przez nas napoju czy posiłku.

Anyż – przechowywanie

Anyż należy przechowywać z dala od światła i dostępu powietrza, gdyż może błyskawicznie stracić smak, dlatego najlepiej zamknąć go w pojemniku i schować w miejscu, gdzie nie dociera słońce. Gwiazdki anyżu pachną w bardzo charakterystyczny, przyjemny sposób.

Anyż – zastosowanie w kuchni polskiej

W Polsce anyż gwiaździsty nie cieszy się wyjątkowo dużą popularnością – być może dlatego, że jest to dość egzotyczna przyprawa, w dodatku stereotypowo kojarzona niemal wyłącznie z Bożym Narodzeniem. Warto się jednak w nią zaopatrzyć przynajmniej od czasu do czasu, aby przekonać się, że dzięki anyżowi wiele dań może zyskać nową jakość.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne