Domowe nalewki - na co działają

None

Obraz

/ 10Alkohol na zdrowie

Obraz
© archiwum

Po pierwsze - pigwa i pigwowiec bywają bardzo często mylone. Pierwsza ma większe owoce, najlepiej nadające się na konfitury, galaretki i kompoty. Nalewkę z kolei lepiej przyrządzić z owoców pigwowca, krzewu bardziej popularnego w Polsce. Są mniejsze, ale też bardziej wyraziste w smaku.

Składniki: 1 kg dojrzałych owoców pigwowca; 0,5 kg cukru; 0,5 litra spirytusu; 0,5 litra wódki

Sposób przygotowania:
Owoce pigwowca myjemy, osuszamy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Wrzucamy do słoika i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2-3 tygodnie, codziennie mieszając, by cukier się rozpuścił. W tym czasie trzeba przyglądać się owocom, jeżeli pojawią się bąbelki (oznaka fermentacji) wtedy natychmiast przechodzimy do kolejnego etapu. Zalewamy mieszaninę owoców z cukrem alkoholem. I odstawiamy na 2-3 miesiące. Po tym czasie nalewkę przecedzamy i rozlewamy do butelek. Po paru dniach należy znów przecedzić nalewkę, bo zbierze się mętny osad.

Działanie:
Wzmacnia odporność, działa przeciwbakteryjnie i wpływa na lepszą kondycję serca - obniża ciśnienie i poziom cholesterolu.

/ 10Nalewka imbirowa

Obraz
© archiwum

Składniki: 10 dag świeżego imbiru, 2 duże cytryny o grubej skórce, 10 dag cukru, 3 łyżki miodu, 3/4 litra wódki

Sposób przygotowania:
Imbir kroimy w paski, parzymy cytryny i kroimy je w ósemki. Wszystko wkładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Dodajemy miód, zalewamy wódką, wstrząsamy. Odstawiamy na 2 miesiące, co kilka dni wstrząsając słojem. Po upływie 2 miesięcy nalewkę przepuszczamy przez bibułę filtracyjną i rozlewamy do butelek. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na kolejny miesiąc.

Działanie:
Działa bakteriobójczo, likwiduje też nudności i mdłości. Leczy zaburzenia trawienne spowodowane małym wytwarzaniem soków żołądkowych. Poprawia apetyt, działa rozgrzewająco.

/ 10Nalewka aroniowa

Obraz
© archiwum

Składniki: 1 kg dojrzałych owoców aronii; 0,5 kg cukru, laska wanilii, suszone kłącze imbiru, 1 litr wódki

Sposób przygotowania: Owoce aronii pozbawione ogonków i szypułek myjemy, wsypujemy do gąsiora, dodajemy cukier, wanilię i mały kawałek kłącza suszonego imbiru. Zalewamy wódką. Przez dwa tygodnie trzymamy w szczelnie zamkniętym gąsiorze, w ciepłym, słonecznym miejscu. Po tym czasie zlewamy płyn, filtrując go przez bibułę filtracyjną. Butelki szczelnie zamykamy i pozostawiamy na pół roku w ciemnym i chłodnym miejscu.

Działanie:
Nalewka aroniowa ma właściwości przeciwkrwotoczne. Pomaga w leczeniu miażdżycy, nadciśnienia tętniczego oraz niedokwaśności żołądka.

/ 10Nalewka czosnkowa

Obraz
© archiwum

Składniki: 35 dkg obranego czosnku, 200 ml spirytusu

Sposób przygotowania:
Czosnek rozcieramy i mieszamy ze spirytusem. Słoik szczelnie zamykamy i pozostawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu na 10 dni. Po tym czasie masę przecedzamy przez sitko, przelewamy do butelki i pozostawiamy w ciemnym miejscu jeszcze na 4 dni.

Działanie:
Ma właściwości moczopędne, wzmacniające, wykrztuśne, działa rozgrzewająco i napotnie. Nalewka jest stosowana jako środek odkażający przewód pokarmowy, przeciwskurczowy i przeciw przewlekłym biegunkom. Obniża też poziom cholesterolu. W tym wypadku stosuje się kurację kropelkową (3 razy dziennie). Zaczynamy od jednej kropli, zwiększając każdorazowo dawkę o kolejną kroplę. Po 11 dniach należy pić po 25 kropli trzy razy dziennie, aż nie skończy się mikstura. Taką kurację stosujemy raz do roku.

/ 10Nalewka orzechowa

Obraz
© archiwum

Składniki: 10 niedojrzałych orzechów włoskich, 1 litr wódki, 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
Orzechy - wraz z niedojrzałą, zieloną łupiną - drobno kroimy, wsypujemy do słoja i zalewamy wódką. Pozostawiamy na miesiąc aż płyn stanie się ciemnobrunatny. PO tym czasie zlać płyn z orzechów do innego naczynia, filtrując go przez gazę. Orzechy zasypać cukrem i pozostawić jeszcze na 2 tygodnie. Powstały syrop cukrowy połączyć z nalewką i pozostawić do sklarowania.

Działanie:
Przede wszystkim świetnie działa na niestrawność. Likwiduje bóle żołądka i jelit.

/ 10Nalewka farmaceutów

Obraz
© archiwum

Składniki: 1 litr mleka tłustego, 1 kg cytryn, 1 litr spirytusu

Cytryny myjemy, obieramy ze skórki oraz albedo (białej, wewnętrznej części skórki). Żółtą skórkę z jednej cytryny odstawiamy do wykorzystania. Obrane cytryny kroimy w plasterki, oczyszczamy z pestek i wkładamy do słoja. Zasypujemy niedużą ilością cukru, mieszamy, lekko wyciskając. Dodajemy skórkę z cytryny i zalewamy mlekiem i spirytusem. Słój zamykamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 5 tygodni. Pamiętajmy przez ten czas, żeby co kilka dni potrząsnąć słojem. Po 5 tygodniach filtrujemy nalewkę przez bibułkę filtracyjną do butelek. Filtrujemy powoli, kroplami. Nalewka powinna być klarowna i mieć żółto-zielonkawy kolor. Jeśli trzeba, powtarzamy filtrowanie.

Działanie
Wzmacnia odporność, przeciwdziała przeziębieniom, a poza tym... poprawia nastrój.

/ 10Nalewka malinowa

Obraz
© archiwum

Składniki: 1 kg malin, 1 litr spirytusu, syrop cukrowy (z 1 lita wody i 25 dkg cukru).

Sposób przygotowania:
Maliny zalewamy spirytusem i odstawiamy w słoneczne miejsce na miesiąc. Potem nalewkę zlewamy, przefiltrowując przez bibułę i łączymy z syropem cukrowym. Szczelnie zamykamy i pozostawiamy na tydzień. Po tygodniu ponownie filtrujemy i rozlewamy do butelek, szczelnie korkujemy i pozostawiamy na pół roku w chłodnym i ciemnym miejscu.

Działanie:
Działa przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo, wywołuje poty, dlatego najczęściej stosujemy ją w trakcie przeziębienia czy grypy. Dobrze wpływa też na pracę przewodu pokarmowego.

/ 10Nalewka benedyktyńska

Obraz
© archiwum

składniki: 1 litr spirytusu, 1/2 szklanki rumu, po 5 dkg jałowca i korzenia arcydzięgla, szczypta szafranu, 1/2 laski wanilii, 1/2 gałki muszkatołowej, korzeń goryczki żółtej, łyżeczka melisy, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 1 i 1/4 kg cukru

Sposób przygotowania:
Roślinne składniki tłuczemy w moździerzu, zalewamy rumem, zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Po 4-5 dniach dodajemy spirytus, po 24 godzinach przefiltrowujemy. Gotujemy syrop z cukru i 1,5 litra wody, zbieramy szumowiny. Gdy wystygnie mieszamy go z ziołowym alkoholem. Przelewamy do butelek i zostawiamy na pół roku.

Działanie:
Usprawnia przemianę materii, reguluje wydzielanie soku żołądkowego, uspokaja, działa nasennie.

/ 10Nalewka z czarnego bzu

Obraz
© archiwum

Składniki: 1 kg owoców czarnego bzu, 1 litr spirytusu, syrop cukrowy (z 0,5 litra wody i 0,25 kg cukru)

Sposób przygotowania:
Owoce zalewamy spirytusem i trzymamy w szczelnie zamkniętym gąsiorze przez miesiąc w ciepłym miejscu. Po tym czasie filtrujemy, zlewamy i dodajemy syrop. Zamykamy gąsior, a nalewkę odstawiamy na tydzień. Potem ponownie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Te powinny stać zamknięte przez pół roku w ciemnym, chłodnym miejscu.

Działanie
Pozwala pozbyć się toksyn, służy jako środek oczyszczający organizm. Działa napotnie, moczopędnie, łagodzi gorączkę. Pomaga w przewlekłych zaparciach.

10 / 10Nalewka bursztynowa ojca Klimuszki

Obraz
© archiwum

Składniki:50 g okruchów bursztynu, 1/2 litra spirytusu

Sposób przygotowania:
Bursztyn wsypujemy do słoja, zalewamy spirytusem, zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Gotowe. Nalewki nie trzeba przecedzać

Działanie:
Dodawana po kilka kropli do cieplej wody i pita na czczo zapobiega infekcjom i poprawia odporność. W czasie choroby, gdy mamy kaszel warto nią smarować piersi i plecy. Wcierana w skronie łagodzi ból głowy.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem