Nie każda ryba jest zdrowa

Przyzwyczailiśmy się już do tego, że dietetycy przekonują nas do jedzenia ryb. Dlaczego? Bo ryby to synonim zdrowia. Dostarczają wielu cennych składników pokarmowych, w tym tych najważniejszych - nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Niestety są też ryby, których dietetycy nie tylko nie proponują, ale przeciwnie - zniechęcają do ich spożywania.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Dzień Ryby

Obraz
© 123RF.COM

Przyzwyczailiśmy się już do tego, że dietetycy przekonują nas do jedzenia ryb. Dlaczego? Bo ryby to synonim zdrowia. Dostarczają wielu cennych składników pokarmowych, w tym tych najważniejszych - nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3.

Z drugiej jednak strony coraz częściej słyszymy o zanieczyszczeniu wód, a co za tym idzie, obecności substancji toksycznych w mięsie tych zwierząt.

Co, wobec tych sprzecznych informacji, powinniśmy robić? Jeść ryby czy raczej ich unikać? Eksperci radzą, by tłuste ryby morskie jeść nawet trzy razy w tygodniu. W trosce o zdrowie powinniśmy jednak wybierać te z naturalnych łowisk, a nie hodowli. Na naszych stołach powinny gościć przede wszystkim tłuste ryby morskie. Szczególnie polecane są: dziki łosoś, makrela, śledź czy sardynka. Niestety są też ryby, których dietetycy nie tylko nie proponują, ale przeciwnie - zniechęcają do ich spożywania.

Z okazji Dnia Ryby, który obchodzimy 20 grudnia, warto się dowiedzieć, które ryby są najmniej wartościowe, a nawet szkodliwe. O omówienie tych gatunków poprosiliśmy dietetyka, Martę Kornacką z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku.

/ 5Panga

Obraz
© 123RF.COM

Naturalnym siedliskiem tej ryby jest delta Mekongu. Gdy panga płynie w górę rzeki w celu złożenia ikry, trafia do sieci zakładanej przez wietnamskich hodowców. Następnie ryby zamykane są w klatkach, które kładzione są jedna na drugiej. Co ciekawe z 1 hektara hodowli uzyskuje się 100 tysięcy ton pangi rocznie. Dla porównania - na tym samym obszarze i w tym samym czasie w Polsce uzyskuje się 750 kg karpia.

Aby pangi mogły się rozmnażać (co jest praktycznie niemożliwe przez warunki stworzone przez hodowców) podaje się im gonadotropinę - czyli hormon produkowany przez kobiety w ciąży. Poza tym rybom dostarcza się też antybiotyki i środki bakteriobójcze. Niestety substancje te gromadzą się w mięsie tych zwierząt.

Filet z pangi jest biały, nie ma ości, bliżej mu do mięsa zwierzęcego niż do wartościowych ryb, gdyż nie zawiera cennych kwasów tłuszczowych. Składa się jedynie z wody, białka i soli, a jest uboga w kwasy omega-3 , w białko, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli A,D,E,K. Panga nie ma też swoistego "rybiego" zapachu. Jej jedyną zaletą jest niska cena.

/ 5Ryba maślana

Obraz
© 123RF.COM

Ryba maślana to nazwa handlowa, pod którą kryją się ryby morskie takie jak: Lepidocybium flavobrunneum (eskolar), Ruvettus pretiosus (kostropak, oilfish), ryby z rodzaju Centrolophus i Tubia (rudderfish), Peprilus triacanthus (błyszczyk). Zaliczane są do tłustych ryb, bogate w witaminy A, D, E, K i białko. Niestety zawierają nietrawione przez człowieka woski.

Nawet jednorazowe spożycie tych ryb, u niektórych osób wywołuje biegunkę, zatrucia pokarmowe, nudności, zawroty głowy. Producenci ryby maślanej mają obowiązek umieszczana na etykiecie nazwy zwyczajowej i naukowej ryby. Ryby maślanej powinny unikać przede wszystkim dzieci, kobiety w ciąży i osoby starsze.

/ 5Tilapia

Obraz
© 123RF.COM

Podobnie jak panga, tilapia hodowana przez wietnamskich rybaków w bardzo złych warunkach. Podaje się jej hormony, antybiotyki i środki bakteriobójcze, aby hodowla była jak najbardziej wydajna. Mięso ryby jest ubogie w kwasy tłuszczowe omega - 3, białko, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli A, D, E, K. Badania pokazują, że tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego (kwasu z grupy omega-6), który powoduje stan zapalny związany z chorobami serca, uszkadzaniem naczyń krwionośnych czy starzeniem się komórek.

/ 5Łosoś hodowlany

Obraz
© 123RF.COM

O ile dziki łosoś, np. z wód Pacyfiku jest rybą szlachetną i bardzo zdrową, o tyle na hodowlanego łososia trzeba bardzo uważać. Mało kto wie, że była to pierwsza ryba poddana modyfikacjom genetycznym. Na Polskim rynku zdecydowana większość stanowią łososie z hodowli. Charakteryzuje je jasno różowe mięso, które zawiera o wiele więcej szkodliwych substancji od ryb wolnożyjących. W celu zwiększenia wydajności hodowli najzwyczajniej się łososie tuczy stosując w tym celu antybiotyki, hormony, karmi bardzo słabej jakości paszą. Dlatego zawsze wybierajmy łososia dzikiego, choć z wyglądu jest mniej atrakcyjny, a jego cena znacznie wyższa.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia