Trwa ładowanie...
d4fes80
d4fes80

Aksamitna zupa krem z groszku

Przepis
Oceń jako pierwszy:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • Zupa:
  • 2 puszki groszku konserwowego (2x400g)
  • 2 duże cebule
  • 2,5 łyżki masła
  • 1l bulionu wołowo-drobiowego
  • sól i pieprz do smaku
  • Grzanki:
  • 1 łyżka masła
  • 2 kromki chleba
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Przepis

[b]Grzanki:[/b] Kromki chleba kroimy w bardzo drobna kostkę i wsypujemy na rozgrzaną patelnię z masłem. Dodajemy sól oraz słodką paprykę, mieszamy i smażymy 2-3 minuty, aż grzanki nabiorą rumieńców.[b]Zupa krem z groszku:[/b] Cebulę kroimy w paski, krążki, kostkę – co kto woli, i tak na końcu będzie zmiksowana. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy pokrojone cebule i smażymy ze szczyptą soli, aż się zeszkli. Dodajemy groszek wraz z zalewą, dolewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut. Miksujemy całość, a następnie przecieramy przez sitko, by całkowicie pozbyć się grudek z łusek groszku. Aksamitny krem doprawiamy solą i pieprzem, serwujemy z grzankami.

Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl

d4fes80

Podziel się opinią

Share
d4fes80

d4fes80
d4fes80
d4fes80