Aksamitna zupa krem z groszku
- Zupa:
- 2 puszki groszku konserwowego (2x400g)
- 2 duże cebule
- 2,5 łyżki masła
- 1l bulionu wołowo-drobiowego
- sól i pieprz do smaku
- Grzanki:
- 1 łyżka masła
- 2 kromki chleba
- szczypta soli
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
[b]Grzanki:[/b] Kromki chleba kroimy w bardzo drobna kostkę i wsypujemy na rozgrzaną patelnię z masłem. Dodajemy sól oraz słodką paprykę, mieszamy i smażymy 2-3 minuty, aż grzanki nabiorą rumieńców.[b]Zupa krem z groszku:[/b] Cebulę kroimy w paski, krążki, kostkę – co kto woli, i tak na końcu będzie zmiksowana. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy pokrojone cebule i smażymy ze szczyptą soli, aż się zeszkli. Dodajemy groszek wraz z zalewą, dolewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut. Miksujemy całość, a następnie przecieramy przez sitko, by całkowicie pozbyć się grudek z łusek groszku. Aksamitny krem doprawiamy solą i pieprzem, serwujemy z grzankami.
Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl
Podziel się opinią
Komentarze