9 tłuszczów niezbędnych w zdrowej diecie

Tłuszcze są często uważane za wrogów zdrowego odżywiania, ale okazuje się, że wiele z nich zapewnia nam nieocenione korzyści zdrowotne, przedstawione w najnowszym wydaniu magazynu „Food Technology”.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Specjaliści tłumaczą, że oleje roślinne i zawarte w nich kwasy tłuszczowe mogą poprawiać sprawność psychiczną i rozwój mózgu, pomagać w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, dobroczynnie działać na serce, oczy, a nawet nastrój.

Za najważniejsze z punktu widzenia naszego zdrowia autorzy artykułu uznali dziewięć substancji:

  1. Kwasy tłuszczowe omega-3: nienasycone kwasy tłuszczowe, związane m.in. z rozwojem mózgu, funkcjami poznawczymi, utrzymaniem dobrej kondycji narządu wzroku, ochroną przed demencją i depresją. Powszechnie znany jest również ich dobroczynny wpływ na serce.
  1. Kwas pinolenowy: jeden z najpowszechniej występujących kwasów wielonienasyconych, pozyskiwany z orzeszków piniowych. Badania kliniczne wykazały, że istotnie pomaga w kontrolowaniu masy ciała, poprzez hamowanie apetytu i zapewnianie uczucie sytości.
  1. Sprzężony kwas linolowy (CLA): związek z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Naturalnie występuje w tłuszczu mleka krowiego, a także produktach mlecznych i mięsie pochodzącym od zwierząt przeżuwających. Pomaga obniżyć zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie, zwiększając jednocześnie masę mięśniową. Przypuszcza się także, że ma działanie antynowotworowe.
  1. Olej lniany: wyjątkowo bogate źródło kwasów omega-3, omega-6 i omega-9, które przyczyniają się do utrzymywania dobrej kondycji serca i układu krążenia, a także wykazują działanie przeciwzapalne.
  1. Olej konopny: olej pochodzący z nasion konopi. Zawiera optymalne proporcje kwasów omega-6 i omega-3 oraz jest bogaty w witaminy K i E.
  1. Olej rybi: bogate źródło kwasów omega-3. Obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu, przeciwdziała zaburzeniom krążenia i miażdżycy. Ma także wpływ na rozwój mózgu, procesy neurologiczne i funkcje poznawcze.
  1. Olej rzepakowy: badania wykazały, że dieta bogata w olej rzepakowy przyczynia się do poprawy parametrów stężenia cukru we krwi u chorych na cukrzycę typu 2, a zwłaszcza osób z podwyższonym ciśnieniem krwi.
  1. Olej sojowy: zawiera wysokie stężenia flawonoidów, lecytyny, steroliny i witaminy E. Wpływa korzystnie na przemianę materii oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Udowodniono, iż pomaga chronić przed zapaleniami i chorobami układu krążenia, za to wzmacnia układ odpornościowy.
  1. Olej kokosowy: ma dobroczynny wpływ na skórę. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza procesy gojenia, nawilża, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Według niektórych badań może przyspieszać spalanie najbardziej niebezpiecznego dla zdrowia tłuszczu brzusznego. (PAP)
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości