WAŻNE
TERAZ

Zełenski zgodził się na wybory, ale ma warunek

8 przysmaków, których trzeba spróbować w Finlandii

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Nazwy brzmią zagadkowo

Obraz
© 123RF

Karjalanpaisti, kaalikääryleet, leipäjuusto – nazwy ulubionych fińskich specjałów brzmią zagadkowo, ale zazwyczaj kryją się za nimi proste i smaczne potrawy, które powinny przypaść do gustu także Polakom. Czego warto skosztować odwiedzając ten niezwykły skandynawski kraj?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Karjalanpaisti

Obraz
© 123RF

Od lat zajmuje czołowe miejsce w rozmaitych plebiscytach na fińskie danie narodowe. Potrawę często nazywa się gulaszem karelskim i ta nazwa dobrze oddaje charakter specjału. Karjalanpaisti to danie z długo duszonego w kociołku mięsa (niegdyś renifera lub łosia, dziś częściej wieprzowiny albo wołowiny), które wcześniej marynuje się przez kilka godzin w wódce, a następnie obsmaża z cebulą. Nie może zabraknąć również warzyw i ziół, zwłaszcza lubczyku. Gulasz podaje się zwykle z grubymi kromkami żytniego chleba, często posmarowanego masłem, oczywiście fińskim.

/ 9Karjalanpiirakat

Obraz
© 123RF

Ulubione pierogi mieszkańców Finlandii. Receptura potrawy powstała prawdopodobnie w XVII wieku, w Karelii (region należący dziś do Rosji), skąd rozpowszechniła się na cały kraj. Dziś jest wpisana do unijnego rejestru jako "Gwarantowana tradycyjna specjalność". W przeciwieństwie do naszych pierogów karjalanpiirakat są otwarte od góry. Składają się z dwóch warstw: spodnią stanowi ciasto z mąki (pszennej lub żytniej), wierzchnią – nadzienie z gotowanych ziemniaków, ewentualnie innych warzyw (np. duszonej kapusty) albo grzybów. Przysmak serwuje się często z munavoi, czyli pastą z masła i posiekanych jajek.

/ 9Kaalikääryleet

Obraz
© 123RF

Fińskie gołąbki, których receptura trafiła do Skandynawii w XVIII wieku, ponoć dzięki szwedzkiemu królowi Karolowi XII. Monarcha przebywał dwa lata w Turcji, a gdy wrócił do Sztokholmu, towarzyszyła mu liczna grupa przybyszy z Imperium Osmańskiego, którzy rozpropagowali swoje rodzime danie, czyli mięsny farsz zawinięty w liście winorośli, zastąpione łatwiej dostępną kapustą. W odróżnieniu od polskich gołąbków, kaalikääryleet nie dusi się, ale zapieka w piekarniku i podaje z jajkiem oraz… dżemem borówkowym.

/ 9Hernekeitto

Obraz
© 123RF

Mieszkańcy Finlandii, podobnie jak Polacy, także zajadają się grochówką, która najczęściej trafia na stoły w czwartki. Jej bazę stanowi jednak nie łuskany groch, ale zielony groszek. W zupie nie może też oczywiście zabraknąć wkładki mięsnej, zwykle wędzonki. Co ciekawe hernekeitto podaje się niekiedy ze… słodkimi naleśnikami. Obowiązkowym dodatkiem jest też kleks musztardy.

/ 9Leipäjuusto

Obraz
© 123RF

Specjał, którego charakter dobrze oddaje angielska nazwa – "finnish squeaky cheese", czyli "fiński skrzypiący ser", ponieważ podczas gryzienia wydaje charakterystyczny dźwięk. Tradycyjnie wytwarzano go z mleka renifera, dziś coraz częściej zastępowanego krowim lub kozim. Leipäjuusto zazwyczaj serwuje się po podgrzaniu, na śniadanie lub… deser, jako dodatek do kawy. Świetnie smakuje z dżemem z malin maroszek – jednego z ulubionych owoców mieszkańców Finlandii.

/ 9Lihapullat

Obraz
© 123RF

Szwedzi mają swoje kottbullar (rozsławione przez znaną sieć sklepów oferujących meble i artykuły dekoracyjne), Norwegowie – kjottkaker, zaś Finowie – lihapullat. To po prostu niewielkich rozmiarów pulpeciki z wołowiny lub wieprzowiny, gotowane w rosole z dużą ilością warzyw. Zazwyczaj serwuje się polane dużą ilością brązowego sosu, w towarzystwie ziemniaków, kapusty lub marchewki, często z dodatkiem konfitury z borówek albo żurawiny.

/ 9Vispipuuro

Obraz
© 123RF

Fińskie desery są zwykle nie tylko słodkie, ale również pożywne. Najlepszy przykład to vispipuuro, czyli kasza manna gotowana z jagodami, borówkami brusznicami lub żurawinami (w bardziej uwspółcześnionej wersji pojawiają się też np. morele), którą po wystudzeniu ubija się na delikatną piankę. Niekiedy zamiast owoców dodaje się sok. Specjał świetnie sprawdza się również na śniadanie.

/ 9Runebergintorttu

Obraz
© 123RF

Tarta, w której nazwie uhonorowany jest znany fiński poeta Johan Ludvig Runeberg, który codziennie zamawiał ten przysmak na śniadanie. Ponoć przepis na specjał wymyśliła jego żona Fredrika, autorka książek kucharskich. Według innych teorii, autorem receptury był Lars Astenius, cukiernik z Porvoo, gdzie mieszkał twórca. Ciasto przyrządza się m.in. z okruchów chleba żytniego lub piernika, migdałów i dżemu malinowego, na koniec nasącza rumem.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier