8 produktów, które pomogą oczyścić organizm ze smogu

Jakość powietrza, którym oddychamy w Polsce, należy do najgorszych w Europie, a smog staje się coraz większym zagrożeniem da naszego zdrowia, zwiększając ryzyko chorób układu krążenia czy nowotworów. Jak zminimalizować jego negatywny wpływ? Pomocna może okazać się właściwa dieta. Po jakie produkty szczególnie warto sięgać?

Zdrowe odżywianiePo powrocie ze spaceru po zasmogowanym mieście nie sięgaj po chipsy czy inne tego typu niezdrowe przekąski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | RossandHelen
oprac.  KGD

Wątróbka wieprzowa

Jak wykazało jedno z badań naukowych, odpowiednio duża dawka witamin z grupy B, szczególnie B6, B12 i kwasu foliowego (B9), potrafi skutecznie zneutralizować negatywny wpływ na organizm tzw. pyłu zawieszonego, czyli jednego z głównych składników smogu, którym oddychamy, zwłaszcza w sezonie zimowy. To dlatego w naszej diecie nie powinno zabraknąć np. wątróbki wieprzowej. 140-gramowa porcja tego produktu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na potrzebne witaminy z grupy B.

Kiełki brokułów

Chińscy naukowcy przeprowadzili niedawno badanie wśród mieszkańców regionu charakteryzującego się bardzo zanieczyszczonym powietrzem. Przez kilka miesięcy podawano im ekstrakt z kiełków brokułu, czyli bogatego źródła glukorafaninu – związku przekształcającego się w sulforafan, który bardzo korzystnie działa na nasz organizm. Co się okazało? U badanych znacząco wzrosło wydalanie toksycznych substancji, w tym szczególnie niebezpiecznego składnika smogu – benzenu.

Kapusta włoska

Nie tylko kiełki brokułu stanowią skarbnicę glukofaraninu, który może być naszym sprzymierzeńcem w oczyszczaniu organizmu z toksycznego smogu. Solidnej dawki tego związku dostarczają też inne warzywa z rodziny kapustowatych, w tym kapusta włoska. Jednak jej gotowanie może niszczyć enzym (mirozynazę) przekształcający go w aktywny biologicznie sulforafan. Jak temu zaradzić? Dodać do dań z kapusty trochę… musztardy, która zawiera sporo mirozynazy.

Olej rzepakowy

W diecie antysmogowej nie powinno zabraknąć produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, wykazujące silne działanie przeciwzapalne, chroniące skórę oraz mózg, któremu – jak wykazały badania naukowe – również szkodzi zanieczyszczone powietrze. Do smażenia potraw warto wykorzystać olej rzepakowy, nieprzypadkowo zwany "oliwką Północy", gdyż z powodzeniem konkuruje ze słynnym śródziemnomorskim przysmakiem. Dostarcza szczególnie dużej dawki kwasów omega-3, przy niewielkim stężeniu niezbyt korzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych (dwukrotnie niższym niż w oliwie czy oleju słonecznikowym).

Pestki dyni

Po powrocie ze spaceru po zasmogowanym mieście nie sięgaj po chipsy czy inne tego typu niezdrowe przekąski. Chcąc coś pochrupać, lepiej wybierz pestki dyni – skarbnicę wielu cennych składników, które pomagają neutralizować szkodliwe składniki zanieczyszczonego powietrza. Stanowią bardzo bogate źródło witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego oraz witaminy E, czyli bardzo silnego przeciwutleniacza chroniącego płuca przed niebezpiecznym pyłem.

Łosoś pacyficzny

Bardzo potrzebne w walce ze skutkami zanieczyszczonego powietrza nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy przede wszystkim w rybach morskich. Zwłaszcza w łososiu, który w 100 g kryje aż 2 g cennych kwasów DHA i EPA, a oprócz tego dużo innych antysmogowych składników, np. witaminy B12 czy selenu. Jednak znacznie w nie bogatsze są ryby żyjące dziko w Pacyfiku. Ich kuzyni pochodzący z wielkich hodowli wykazują zwykle niższe wartości odżywcze.

Nasiona chia

Szałwię hiszpańską, zwaną potocznie chia, uprawiano na terenach dzisiejszego Meksyku i Gwatemali już 3,5 tys. lat przed naszą erą. Jej ziarna są jednym z najbogatszych roślinnych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, zwłaszcza kwasu alfa-linolenowego, zalecanego jako ważny składnik diety antysmogowej, ale również istotny element profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego. Ten cenny związek skutecznie obniża ciśnienie krwi, łagodzi stany zapalne, ogranicza stężenie "złego" cholesterolu LDL, jednocześnie podwyższając poziom jego "dobrej" frakcji – HDL.

Gorzka czekolada

Zimą warto czasem sięgnąć po czekoladę, ale najlepiej gorzką, zawierającą co najmniej 70 proc. miazgi kakaowej i stosunkowo niewiele cukru. Taki specjał nie tylko poprawi nastrój, który o tej porze roku narażony jest na silne wahania. Pomoże również w ograniczeniu szkodliwości wdychania zanieczyszczonego powietrza, co zawdzięcza wyjątkowo wysokiemu stężeniu flawonoidów, wykazujących silne działanie antyoksydacyjne.

Owoc psianki podłużnej w kuchni

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru