8 dawnych odmian jabłek, po które warto sięgać

Jonagold, szampion, kortland, gala – to obecnie najpopularniejsze odmiany jabłoni. Na szczęście lokalni rolnicy coraz częściej sięgają po odmiany zapomniane. Niektóre z nich odznaczają się wspaniałym zapachem i są pyszne w smaku. Na które warto zwrócić szczególną uwagę?

Pyszne, kolorowe, tylko jakie wybierać?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Koksa Pomarańczowa
To piękne jabłko wygląda, jak gdyby muśnięte czerwoną, żółtą i pomarańczową farbą. Koksa Pomarańczowa pochodzi z czasów XIX stulecia. Odznacza się znaczną słodkością i soczystością miąższu. Za tą zapomnianą odmianą jabłoni przepadają zwłaszcza Brytyjczycy. W Koksie Pomarańczowej niezwykły jest słodkawy, intensywny zapach. To wszystko sprawia, że jej owoce są polecane do spożywania na surowo oraz do ciast i deserów, a także do przetworów. Koksa Pomarańczowa, choć pyszna, bywa jednak trudna w uprawie – jest podatna na przemarzanie i atak mącznika.

*Ananas Berżenicki *
Któż dziś pamięta tę odmianę? Jabłoń zupełnie przypadkowo odkrył prof. Adam Hrebnicki-Doktorowicz, żyjący na przełomie XIX i XX wieku botanik. Miało to miejsce w Berżenikach na Litwie. Ananas Berżenicki w Polsce był bardzo popularny w okresie międzywojnia. Z czasem upraw było coraz mniej – dziś to jedna z rzadszych odmian. Jabłoń Ananas Berżenicki daje duże (lub bardzo duże) owoce, o kruchym, winno-słodkim, lekko aromatycznym i raczej mało soczystym miąższu. Polecane jako jabłka deserowe. Dobrze znoszą niskie temperatury.

Grochówka
Ta odmiana jabłoni pochodzi z Nadrenii, krainy historycznej w zachodniej części Niemiec, gdzie pojawiła się w XIX wieku. Grochówka ma słodko-kwaśny smak – szczególnie w początkowej fazie przechowywania miąższ jest cierpki, z czasem jednak staje się słodkawy. Grochówkę poleca się przede wszystkim do przygotowania przetworów. Owoce grochówki są raczej małe lub średnie z zielonkawo-czerwoną skórką. Drzewo odznacza się znaczną odpornością na mróz i niewielkimi wymaganiami glebowymi. Plony wydaje co drugi rok. Jabłka tej odmiany można długo przechowywać.

Książę Albrecht Pruski
Odmiana późnojesienna wpisana na listę produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi (woj. opolskie). Wyhodowano ją w 1865 roku przez królewskiego ogrodnika w pałacu w Kamieńcu Ząbkowickim jako skutek skrzyżowania odmian Aporta (Cesarz Aleksander) i Reneta Baumanna. Jabłka mają średnią wielkość, skórkę zielonożółtą z czerwonym prążkowanym rumieńcem. Miąższ Księcia Albrechta Pruskiego jest soczysty i kwaskowy, o raczej słabym aromacie, przeznaczony na przetwory i do deserów. Obecnie występuje głównie w Niemczech, zwłaszcza na terenach podgórskich.

Obraz
© 123RF.COM

Kalwila Letnia Fraasa
Wywodzi się z Niemiec. Ta stara odmiana jabłoni przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom wspaniałych aromatów – zapach jej owoców jest podobny do zapachu… róż. Z Polsce można się również spotkać z nazwą Baranie Noski. Jabłko jest zielono-żółte, osiąga średnie bądź duże rozmiary. Odmiana źle znosi przechowywanie i przewożenie, dlatego Kalwila Letnia Fraasa powinna być spożywana od razu, można też ją użyć do ciast. Jabłka tej odmiany są smaczne i dość łatwe w uprawie, mimo to nigdy nie zdobyły dużej popularności.

Charłamówka
Zwana również: Charłamowska, Charłamowskie, Papierówka Jesienna, Borowina, Borowika. To odmiana pochodząca z Rosji z (prawdopodobnie) XVIII wieku. Charakteryzuje się soczystym, delikatnym, słodko-kwaśnym miąższem. Charłamówka uchodzi za bardzo smaczne jabłko, dlatego można ją wykorzystać na wiele sposobów – jeść na surowo, dodawać do deserów, ciast, wyciskać z niej soki i robić przetwory. Jest dość łatwa w uprawie; rosła nawet na Syberii. Charłamówka jest matką wielu różnych odmian jabłoni, w tym chyba najbardziej znanej odmiany Golden Delicious.

Malinówka
Jej jabłka mają piękny czerwono-bordowy kolor i regularny kształt. To odmiana bardzo stara, jedna z najstarszych na świecie, z co najmniej XVII wieku. Malinówka, czyli Kalwila Czerwona Jesienna, w Polsce bywa nazywana Buraczki bądź Kalwila Malinowa. Daje duże owoce o bardzo soczystym i chrupiącym miąższu. W smaku można wyczuć aromat malin oraz truskawek, co sprawia, że jabłka tej odmiany uchodzą za wyjątkowo smaczne. Śmiało można je zjadać na surowo, przerabiać, wyciskać soki. W przeszłości Malinówka była jedną z najpopularniejszych odmian jabłoni w Polsce! Zanik popularności to skutek trudności w przechowywaniu.

Königin
Kolejny produkt tradycyjny z listy ministerstwa rolnictwa, także z województwa opolskiego. Königin jest znaną od 1858 roku odmianą jabłoni pochodzenia angielskiego. Obecnie spotykana głównie w Anglii, Niemczech, Austrii oraz w Szwajcarii, w Polsce znacznie rzadziej. Drzewa są duże, dają sporej wielkości owoce z gładką skórką pokrytą woskowym nalotem. Owocują nieregularnie, ale jeśli już, to obficie. Owoc jest miękki i winny odznaczający się świeżym aromatem. Königin to odmiana doskonała na przetwory.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie