6 pomysłów na resztki ugotowanych ziemniaków

Nie wiesz, co zrobić z ugotowanymi ziemniakami, które zostały z obiadu czy kolacji? Najgorszym rozwiązaniem jest na pewno wyrzucenie ich do śmieci. Tym bardziej, że mogą stać się bazą wielu pysznych i łatwych do przygotowania potraw.

ZiemniakiGotowane ziemniaki są bazą dla wielu smacznych potraw
Źródło zdjęć: © 123RF

Kładzionki

Smaczna i aromatyczna wariacja na temat tradycyjnych placków ziemniaczanych. Receptura tego specjału, wpisanego na listę produktów tradycyjnych, pochodzi z Małopolski.

Do przyrządzenia kładzionek potrzebujemy ośmiu ugotowanych ziemniaków średniej wielkości, które należy zmielić w maszynce, a następnie wymieszać z dwoma pokrojonymi w kostkę i podsmażonymi cebulami, dwoma jajkami oraz czterema kopiastymi łyżkami mąki pszennej. Doprawiamy solą oraz grubo mielonym czarnym pieprzem, a następnie z uzyskanej masy formujemy niewielkie placuszki, które obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym smalcu, aż do zrumieniania.

Kładzionki możemy podawać na ciepło, jako samodzielne danie lub dodatek do rozmaitych potraw mięsnych wzbogaconych sosami. Świetnie smakują z surówkami, kwaśnym mlekiem lub maślanką. Nadają się też do jedzenia na zimno.

Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni

Zapiekanka pasterska

Tradycyjna potrawa brytyjska pochodząca z czasów, gdy nie marnowano jedzenia. W oryginalnej wersji Shepherd’s pie, zwaną w Polsce zapiekanką pasterską, przyrządza się z jagnięciną, ale z powodzeniem możemy też wykorzystać mieloną wołowinę, którą najpierw podsmażamy, a później zalewamy bulionem i dusimy z marchewką, cebulą, selerem naciowym i czerwoną papryką (warzywa też warto wcześniej podsmażyć).

Ugotowane ziemniaki tłuczemy z masłem, startym cheddarem, solą i pieprzem. Połowę masy wykładamy na dno naczynia do zapiekania, a na nią mięso z warzywami, polewając kilkoma łyżkami sosu wytworzonego podczas duszenia. Nakrywamy resztą ziemniaków, posypujemy cheddarem, bułką tartą i gałązkami tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Pieczemy 40-45 minut, aż wierzch stanie się złocisty i chrupiący.

zapiekanka
© 123RF

Gnocchi

Polacy mają kopytka, zaś Włosi od wieków zajadają się kluseczkami przyrządzanymi z ugotowanych ziemniaków. Jak przygotować idealne gnocchi?

Kilogram ugotowanych i wystudzonych ziemniaków ucieramy na puree lub mielimy w maszynce. Dodajemy dwa roztrzepane wcześniej jajka, łyżkę masła, szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, a na koniec dwie szklanki przesianej mąki – pszennej, ryżowej lub gryczanej. Wyrabiamy na gładką masę, którą następnie formujemy w wałki i kroimy na małe kawałki. Formujemy z nich kluseczki, dociskając widelcem, by uzyskać ładny wzór. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie wrzucamy partiami do garnka z wrzącą i osoloną wodą, odcedzając, gdy gnocchi wypłyną na powierzchnię

Gnocchi świetnie smakują podane ze stopionym masłem, czosnkiem i ziołami, np. rozmarynem, oregano lub szałwią. Znakomicie komponują się ze rozmaitymi serami, np. parmezanem. Pasują do dań mięsnych, np. gulaszu czy pieczonej kaczki, warto je podawać z sosem pomidorowym, grzybowym albo z pesto.

Kotlety ziemniaczane

Bardzo smaczny i prosty sposób na wykorzystanie resztek ugotowanych ziemniaków. Zadanie jest bardzo proste.

Kartofle wystarczy zmieszać z rozdrobnionym jajkiem na twardo, podsmażoną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym szczypiorkiem oraz doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, np. suszonym tymiankiem. Na koniec masę zagęszczamy mąką (ziemniaczaną lub pszenną), po czym schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. Wreszcie formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej albo otrębach i smażymy, aż do zrumienienia.

Skład kotletów ziemniaczanych można oczywiście modyfikować, do masy warto dodać np. posiekanego łososia wędzonego albo suszone pomidory.

Kotlety ziemniaczane
© 123RF

Knysze

Ugotowane ziemniaki mogą być bazą farszu do pysznych pierożków wywodzących się z kuchni wschodnioeuropejskiej, popularnych zwłaszcza w Bieszczadach. Prosty przepis na tem specjał zdradziła Jagoda Miłoszewicz, autorka książki "Chata Magoda. Ucieczka na wieś".

Zagniatamy ciasto z mąki (2 szklanki), jajka oraz kilku łyżek maślanki lub zsiadłego mleka, z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej i szczypty soli, aż do uzyskania dość luźnej konsystencji. 3-4 ugotowane, duże ziemniaki tłuczemy, mieszamy z 25-30 dag białego sera oraz pokrojoną w kostkę i przesmażoną cebulą. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem (zioła mogą być suszone lub świeże).

Z ciasta robimy wałek, tniemy go na kawałki i rozwałkowujemy na krążki, na które wkładamy kulki farszu i sklejamy jak pierogi. Knysze smaży się na patelni, na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron, by były odpowiednio rumiane. Nie mniej smaczne są pierożki pieczone przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do około 190 stopni, posmarowane wcześniej żółtkiem zmieszanym z mlekiem.

Sałatka ziemniaczana

Kartoffelsalat nieprzypadkowo bywa nazywana sałatką niemiecką, bo nasi zachodni sąsiedzi zajadają się nią od dziesiątków lat. Jej bazą są ugotowane wcześniej ziemniaki, które pozostały np. z obiadu czy kolacji.

Kartofle kroimy w dość małą kostkę i umieszczamy na godzinę w zalewie z soku z ogórków kiszonych i wody (w proporcji 1:2). Po tym czasie należy je odsączyć na sitku przez kilka minut. W tym czasie przygotowujemy sos z majonezu, jogurtu naturalnego, drobno posiekanej cebuli czerwonej i korniszonów. Zalewamy nim ziemniaki, a następnie sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. W niektórych przepisach wzbogaca się ją również podsmażonym boczkiem lub kiełbasą.

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć