Trwa ładowanie...
d2cpx6o

6 pomysłów na resztki ugotowanych ziemniaków

Nie wiesz, co zrobić z ugotowanymi ziemniakami, które zostały z obiadu czy kolacji? Najgorszym rozwiązaniem jest na pewno wyrzucenie ich do śmieci. Tym bardziej, że mogą stać się bazą wielu pysznych i łatwych do przygotowania potraw.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Gotowane ziemniaki są bazą dla wielu smacznych potraw
Gotowane ziemniaki są bazą dla wielu smacznych potraw (123RF)
d2cpx6o

Kładzionki

Smaczna i aromatyczna wariacja na temat tradycyjnych placków ziemniaczanych. Receptura tego specjału, wpisanego na listę produktów tradycyjnych, pochodzi z Małopolski.

Do przyrządzenia kładzionek potrzebujemy ośmiu ugotowanych ziemniaków średniej wielkości, które należy zmielić w maszynce, a następnie wymieszać z dwoma pokrojonymi w kostkę i podsmażonymi cebulami, dwoma jajkami oraz czterema kopiastymi łyżkami mąki pszennej. Doprawiamy solą oraz grubo mielonym czarnym pieprzem, a następnie z uzyskanej masy formujemy niewielkie placuszki, które obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym smalcu, aż do zrumieniania.

d2cpx6o

Kładzionki możemy podawać na ciepło, jako samodzielne danie lub dodatek do rozmaitych potraw mięsnych wzbogaconych sosami. Świetnie smakują z surówkami, kwaśnym mlekiem lub maślanką. Nadają się też do jedzenia na zimno.

Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni

Zapiekanka pasterska

Tradycyjna potrawa brytyjska pochodząca z czasów, gdy nie marnowano jedzenia. W oryginalnej wersji Shepherd’s pie, zwaną w Polsce zapiekanką pasterską, przyrządza się z jagnięciną, ale z powodzeniem możemy też wykorzystać mieloną wołowinę, którą najpierw podsmażamy, a później zalewamy bulionem i dusimy z marchewką, cebulą, selerem naciowym i czerwoną papryką (warzywa też warto wcześniej podsmażyć).

d2cpx6o

Ugotowane ziemniaki tłuczemy z masłem, startym cheddarem, solą i pieprzem. Połowę masy wykładamy na dno naczynia do zapiekania, a na nią mięso z warzywami, polewając kilkoma łyżkami sosu wytworzonego podczas duszenia. Nakrywamy resztą ziemniaków, posypujemy cheddarem, bułką tartą i gałązkami tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Pieczemy 40-45 minut, aż wierzch stanie się złocisty i chrupiący.

 123RF
(123RF)

Gnocchi

Polacy mają kopytka, zaś Włosi od wieków zajadają się kluseczkami przyrządzanymi z ugotowanych ziemniaków. Jak przygotować idealne gnocchi?

d2cpx6o

Kilogram ugotowanych i wystudzonych ziemniaków ucieramy na puree lub mielimy w maszynce. Dodajemy dwa roztrzepane wcześniej jajka, łyżkę masła, szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, a na koniec dwie szklanki przesianej mąki – pszennej, ryżowej lub gryczanej. Wyrabiamy na gładką masę, którą następnie formujemy w wałki i kroimy na małe kawałki. Formujemy z nich kluseczki, dociskając widelcem, by uzyskać ładny wzór. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie wrzucamy partiami do garnka z wrzącą i osoloną wodą, odcedzając, gdy gnocchi wypłyną na powierzchnię

Gnocchi świetnie smakują podane ze stopionym masłem, czosnkiem i ziołami, np. rozmarynem, oregano lub szałwią. Znakomicie komponują się ze rozmaitymi serami, np. parmezanem. Pasują do dań mięsnych, np. gulaszu czy pieczonej kaczki, warto je podawać z sosem pomidorowym, grzybowym albo z pesto.

Kotlety ziemniaczane

Bardzo smaczny i prosty sposób na wykorzystanie resztek ugotowanych ziemniaków. Zadanie jest bardzo proste.

d2cpx6o

Kartofle wystarczy zmieszać z rozdrobnionym jajkiem na twardo, podsmażoną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym szczypiorkiem oraz doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, np. suszonym tymiankiem. Na koniec masę zagęszczamy mąką (ziemniaczaną lub pszenną), po czym schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. Wreszcie formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej albo otrębach i smażymy, aż do zrumienienia.

Skład kotletów ziemniaczanych można oczywiście modyfikować, do masy warto dodać np. posiekanego łososia wędzonego albo suszone pomidory.

 123RF
(123RF)

Knysze

Ugotowane ziemniaki mogą być bazą farszu do pysznych pierożków wywodzących się z kuchni wschodnioeuropejskiej, popularnych zwłaszcza w Bieszczadach. Prosty przepis na tem specjał zdradziła Jagoda Miłoszewicz, autorka książki "Chata Magoda. Ucieczka na wieś".

d2cpx6o

Zagniatamy ciasto z mąki (2 szklanki), jajka oraz kilku łyżek maślanki lub zsiadłego mleka, z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej i szczypty soli, aż do uzyskania dość luźnej konsystencji. 3-4 ugotowane, duże ziemniaki tłuczemy, mieszamy z 25-30 dag białego sera oraz pokrojoną w kostkę i przesmażoną cebulą. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem (zioła mogą być suszone lub świeże).

Z ciasta robimy wałek, tniemy go na kawałki i rozwałkowujemy na krążki, na które wkładamy kulki farszu i sklejamy jak pierogi. Knysze smaży się na patelni, na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron, by były odpowiednio rumiane. Nie mniej smaczne są pierożki pieczone przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do około 190 stopni, posmarowane wcześniej żółtkiem zmieszanym z mlekiem.

Sałatka ziemniaczana

Kartoffelsalat nieprzypadkowo bywa nazywana sałatką niemiecką, bo nasi zachodni sąsiedzi zajadają się nią od dziesiątków lat. Jej bazą są ugotowane wcześniej ziemniaki, które pozostały np. z obiadu czy kolacji.

d2cpx6o

Kartofle kroimy w dość małą kostkę i umieszczamy na godzinę w zalewie z soku z ogórków kiszonych i wody (w proporcji 1:2). Po tym czasie należy je odsączyć na sitku przez kilka minut. W tym czasie przygotowujemy sos z majonezu, jogurtu naturalnego, drobno posiekanej cebuli czerwonej i korniszonów. Zalewamy nim ziemniaki, a następnie sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. W niektórych przepisach wzbogaca się ją również podsmażonym boczkiem lub kiełbasą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2cpx6o

Podziel się opinią

Share
d2cpx6o
d2cpx6o