6 pomysłów na resztki ugotowanych ziemniaków

Nie wiesz, co zrobić z ugotowanymi ziemniakami, które zostały z obiadu czy kolacji? Najgorszym rozwiązaniem jest na pewno wyrzucenie ich do śmieci. Tym bardziej, że mogą stać się bazą wielu pysznych i łatwych do przygotowania potraw.

ZiemniakiGotowane ziemniaki są bazą dla wielu smacznych potraw
Źródło zdjęć: © 123RF

Kładzionki

Smaczna i aromatyczna wariacja na temat tradycyjnych placków ziemniaczanych. Receptura tego specjału, wpisanego na listę produktów tradycyjnych, pochodzi z Małopolski.

Do przyrządzenia kładzionek potrzebujemy ośmiu ugotowanych ziemniaków średniej wielkości, które należy zmielić w maszynce, a następnie wymieszać z dwoma pokrojonymi w kostkę i podsmażonymi cebulami, dwoma jajkami oraz czterema kopiastymi łyżkami mąki pszennej. Doprawiamy solą oraz grubo mielonym czarnym pieprzem, a następnie z uzyskanej masy formujemy niewielkie placuszki, które obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym smalcu, aż do zrumieniania.

Kładzionki możemy podawać na ciepło, jako samodzielne danie lub dodatek do rozmaitych potraw mięsnych wzbogaconych sosami. Świetnie smakują z surówkami, kwaśnym mlekiem lub maślanką. Nadają się też do jedzenia na zimno.

Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni

Zapiekanka pasterska

Tradycyjna potrawa brytyjska pochodząca z czasów, gdy nie marnowano jedzenia. W oryginalnej wersji Shepherd’s pie, zwaną w Polsce zapiekanką pasterską, przyrządza się z jagnięciną, ale z powodzeniem możemy też wykorzystać mieloną wołowinę, którą najpierw podsmażamy, a później zalewamy bulionem i dusimy z marchewką, cebulą, selerem naciowym i czerwoną papryką (warzywa też warto wcześniej podsmażyć).

Ugotowane ziemniaki tłuczemy z masłem, startym cheddarem, solą i pieprzem. Połowę masy wykładamy na dno naczynia do zapiekania, a na nią mięso z warzywami, polewając kilkoma łyżkami sosu wytworzonego podczas duszenia. Nakrywamy resztą ziemniaków, posypujemy cheddarem, bułką tartą i gałązkami tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Pieczemy 40-45 minut, aż wierzch stanie się złocisty i chrupiący.

zapiekanka
© 123RF

Gnocchi

Polacy mają kopytka, zaś Włosi od wieków zajadają się kluseczkami przyrządzanymi z ugotowanych ziemniaków. Jak przygotować idealne gnocchi?

Kilogram ugotowanych i wystudzonych ziemniaków ucieramy na puree lub mielimy w maszynce. Dodajemy dwa roztrzepane wcześniej jajka, łyżkę masła, szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, a na koniec dwie szklanki przesianej mąki – pszennej, ryżowej lub gryczanej. Wyrabiamy na gładką masę, którą następnie formujemy w wałki i kroimy na małe kawałki. Formujemy z nich kluseczki, dociskając widelcem, by uzyskać ładny wzór. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie wrzucamy partiami do garnka z wrzącą i osoloną wodą, odcedzając, gdy gnocchi wypłyną na powierzchnię

Gnocchi świetnie smakują podane ze stopionym masłem, czosnkiem i ziołami, np. rozmarynem, oregano lub szałwią. Znakomicie komponują się ze rozmaitymi serami, np. parmezanem. Pasują do dań mięsnych, np. gulaszu czy pieczonej kaczki, warto je podawać z sosem pomidorowym, grzybowym albo z pesto.

Kotlety ziemniaczane

Bardzo smaczny i prosty sposób na wykorzystanie resztek ugotowanych ziemniaków. Zadanie jest bardzo proste.

Kartofle wystarczy zmieszać z rozdrobnionym jajkiem na twardo, podsmażoną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym szczypiorkiem oraz doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, np. suszonym tymiankiem. Na koniec masę zagęszczamy mąką (ziemniaczaną lub pszenną), po czym schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. Wreszcie formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej albo otrębach i smażymy, aż do zrumienienia.

Skład kotletów ziemniaczanych można oczywiście modyfikować, do masy warto dodać np. posiekanego łososia wędzonego albo suszone pomidory.

Kotlety ziemniaczane
© 123RF

Knysze

Ugotowane ziemniaki mogą być bazą farszu do pysznych pierożków wywodzących się z kuchni wschodnioeuropejskiej, popularnych zwłaszcza w Bieszczadach. Prosty przepis na tem specjał zdradziła Jagoda Miłoszewicz, autorka książki "Chata Magoda. Ucieczka na wieś".

Zagniatamy ciasto z mąki (2 szklanki), jajka oraz kilku łyżek maślanki lub zsiadłego mleka, z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej i szczypty soli, aż do uzyskania dość luźnej konsystencji. 3-4 ugotowane, duże ziemniaki tłuczemy, mieszamy z 25-30 dag białego sera oraz pokrojoną w kostkę i przesmażoną cebulą. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem (zioła mogą być suszone lub świeże).

Z ciasta robimy wałek, tniemy go na kawałki i rozwałkowujemy na krążki, na które wkładamy kulki farszu i sklejamy jak pierogi. Knysze smaży się na patelni, na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron, by były odpowiednio rumiane. Nie mniej smaczne są pierożki pieczone przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do około 190 stopni, posmarowane wcześniej żółtkiem zmieszanym z mlekiem.

Sałatka ziemniaczana

Kartoffelsalat nieprzypadkowo bywa nazywana sałatką niemiecką, bo nasi zachodni sąsiedzi zajadają się nią od dziesiątków lat. Jej bazą są ugotowane wcześniej ziemniaki, które pozostały np. z obiadu czy kolacji.

Kartofle kroimy w dość małą kostkę i umieszczamy na godzinę w zalewie z soku z ogórków kiszonych i wody (w proporcji 1:2). Po tym czasie należy je odsączyć na sitku przez kilka minut. W tym czasie przygotowujemy sos z majonezu, jogurtu naturalnego, drobno posiekanej cebuli czerwonej i korniszonów. Zalewamy nim ziemniaki, a następnie sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. W niektórych przepisach wzbogaca się ją również podsmażonym boczkiem lub kiełbasą.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia