6 pomysłów na jarmuż. Jesienna porcja zdrowia

Warzywo z rodziny kapustowatych już w czasach starożytnych ceniono ze względu na wygląd (i uprawiano jako roślinę ozdobną), ale również wartości odżywcze – stanowi skarbnicę błonnika, witamin, minerałów oraz silnych przeciwutleniaczy. Jesienią jarmuż powinien regularnie gościć w naszym jadłospisie. Jak go wykorzystać w kuchni?

6 pomysłów na jarmuż. Jesienna porcja zdrowia
Źródło zdjęć: © 123RF
5

Sałatka z jarmużu, kukurydzy i pestek słonecznika

Może być samodzielną przekąską lub dodatkiem do drugiego dania, a jej przygotowanie jest banalnie proste.

Na suchej patelni podprażamy solidną porcję ziaren słonecznika (około 4-5 łyżek), aż nabiorą złocistego koloru, uważając jednak, by się nadmiernie nie przypaliły. Jarmuż (300 g) myjemy, osuszamy, pozbawiamy zgrubiałych i twardych łodyg, po czym rwiemy na kawałki i przekładamy do miski. Przygotowujemy sos z oliwy (80 ml), soku z jednej cytryny, 3 ząbków czosnku (przeciśniętych wcześniej przez praskę) oraz szczypty soli himalajskiej. Polewamy nim jarmuż i dokładnie mieszamy, by pokrył wszystkie liście. Gdy pod wpływem marynaty zmniejszą objętość o około połowę, dodajemy uprażonego słonecznika oraz kukurydzę z puszki (5-6 łyżek).

Zapiekanka z jarmużu, ryżu i szynki

Pyszny pomysł na jesienny obiad pełen smaków i aromatów.

Cebulę kroimy w kostkę, a cztery ząbki czosnku siekamy, po czym smażymy na oleju przez kilka minut. Następnie dodajemy ugotowany na parze i odsączony jarmuż (4 szklanki) oraz pokrojoną w kostkę szynkę dobrej jakości (100 g), smażymy 2-3 minuty i przekładamy do dużej miski. Dorzucamy ugotowany biały ryż (2 szklanki), odsączone, krojone pomidory z puszki (400 g) i trochę soku z nich (pół szklanki), surowe, lekko ubite jajko, starty ser cheddar (50 g) i dla zaostrzenia smaku trochę ostrego sosu chili (2 łyżki). Wszystko starannie mieszamy i przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy tartym serem i pieczemy w piekarniku (w temperaturze 180 st.) przez 40 minut. Po wyjęciu zapiekankę odstawiamy na pięć minut, a następnie serwujemy.

Warzywa, które mają więcej żelaza niż mięso

Koktajl z jarmużu, jabłka i ananasa

Liście jarmużu stanowią świetny dodatek do smacznych i zdrowych koktajli, które znakomicie urozmaicą naszą dietę.

Jak przygotować taki specjał? Zadanie jest bardzo proste. Solidną garść umytych liści jarmużu wystarczy po prostu zblendować z mlekiem owsianym lub migdałowym (szklanka), obranym i pozbawionym gniazd nasiennych jabłkiem oraz obranym ananasem (2-3 plastry). Listę składników możemy oczywiście modyfikować, dodając np. natkę pietruszki, sok z cytryny czy kawałek imbiru.

Chipsy z jarmużu

Ulubiony przysmak wielu gwiazd, np. supermodelki Heidi Klum, z powodzeniem zastępujący niezbyt korzystne dla naszego zdrowia tradycyjne chipsy ziemniaczane.

Jak przygotować ich jarmużową alternatywę? Porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu wystarczy posmarować olejem z dodatkiem soli i słodkiej papryki, a następnie piec kilka minut w piekarniku nagrzanym do temp. 100-120 stopni. Należy uważać, by chipsy za bardzo się nie przypaliły.

Obraz
© 123RF

Pesto z jarmużu

Najbardziej tradycyjna wersja tej słynnej włoskiej pasty powstaje na bazie bazylii i orzeszków pinii, ale nie mniej pyszne jest pesto z jarmużu – pyszny dodatek do makaronu, ryb, drobiu, sałatek czy kanapek.

Jak je przygotować? Dużą garść liści jarmużu myjemy, osuszamy, po czym rwiemy lub kroimy na cienkie paski. Blendujemy z orzechami włoskimi lub nerkowcami (3-4 łyżki), czosnkiem (2-3 ząbki), startym parmezanem (2 łyżki) oraz skórką otartą z jednej cytryny. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek lub olej z pestek winogron – tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję pesto. Na koniec doprawiamy je solą i pieprzem.

Zupa z jarmużu

Polacy kochają zupy, dlatego warto spróbować pysznej potrawy, która wywodzi się z kuchni portugalskiej.

Na początku podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany na cienkie plasterki czosnek (2-3 ząbki). Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (pół kilograma) i podsmażamy jeszcze 8-10 minut. Po tym czasie zalewamy wszystko bulionem warzywnym lub drobiowym (750 ml). Gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie. Część z nich (około szklanki), resztę miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojony i pozbawiony twardych łodyżek jarmuż (100 g) i wyjęte wcześniej ziemniaki, gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Jarmużowa zupa świetnie smakuje ze świeżą bagietką.

Wybrane dla Ciebie

Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami