6 pomysłów na jarmuż. Jesienna porcja zdrowia

Warzywo z rodziny kapustowatych już w czasach starożytnych ceniono ze względu na wygląd (i uprawiano jako roślinę ozdobną), ale również wartości odżywcze – stanowi skarbnicę błonnika, witamin, minerałów oraz silnych przeciwutleniaczy. Jesienią jarmuż powinien regularnie gościć w naszym jadłospisie. Jak go wykorzystać w kuchni?

Jarmuż
Źródło zdjęć: © 123RF

Sałatka z jarmużu, kukurydzy i pestek słonecznika

Może być samodzielną przekąską lub dodatkiem do drugiego dania, a jej przygotowanie jest banalnie proste.

Na suchej patelni podprażamy solidną porcję ziaren słonecznika (około 4-5 łyżek), aż nabiorą złocistego koloru, uważając jednak, by się nadmiernie nie przypaliły. Jarmuż (300 g) myjemy, osuszamy, pozbawiamy zgrubiałych i twardych łodyg, po czym rwiemy na kawałki i przekładamy do miski. Przygotowujemy sos z oliwy (80 ml), soku z jednej cytryny, 3 ząbków czosnku (przeciśniętych wcześniej przez praskę) oraz szczypty soli himalajskiej. Polewamy nim jarmuż i dokładnie mieszamy, by pokrył wszystkie liście. Gdy pod wpływem marynaty zmniejszą objętość o około połowę, dodajemy uprażonego słonecznika oraz kukurydzę z puszki (5-6 łyżek).

Zapiekanka z jarmużu, ryżu i szynki

Pyszny pomysł na jesienny obiad pełen smaków i aromatów.

Cebulę kroimy w kostkę, a cztery ząbki czosnku siekamy, po czym smażymy na oleju przez kilka minut. Następnie dodajemy ugotowany na parze i odsączony jarmuż (4 szklanki) oraz pokrojoną w kostkę szynkę dobrej jakości (100 g), smażymy 2-3 minuty i przekładamy do dużej miski. Dorzucamy ugotowany biały ryż (2 szklanki), odsączone, krojone pomidory z puszki (400 g) i trochę soku z nich (pół szklanki), surowe, lekko ubite jajko, starty ser cheddar (50 g) i dla zaostrzenia smaku trochę ostrego sosu chili (2 łyżki). Wszystko starannie mieszamy i przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy tartym serem i pieczemy w piekarniku (w temperaturze 180 st.) przez 40 minut. Po wyjęciu zapiekankę odstawiamy na pięć minut, a następnie serwujemy.

Warzywa, które mają więcej żelaza niż mięso

Koktajl z jarmużu, jabłka i ananasa

Liście jarmużu stanowią świetny dodatek do smacznych i zdrowych koktajli, które znakomicie urozmaicą naszą dietę.

Jak przygotować taki specjał? Zadanie jest bardzo proste. Solidną garść umytych liści jarmużu wystarczy po prostu zblendować z mlekiem owsianym lub migdałowym (szklanka), obranym i pozbawionym gniazd nasiennych jabłkiem oraz obranym ananasem (2-3 plastry). Listę składników możemy oczywiście modyfikować, dodając np. natkę pietruszki, sok z cytryny czy kawałek imbiru.

Chipsy z jarmużu

Ulubiony przysmak wielu gwiazd, np. supermodelki Heidi Klum, z powodzeniem zastępujący niezbyt korzystne dla naszego zdrowia tradycyjne chipsy ziemniaczane.

Jak przygotować ich jarmużową alternatywę? Porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu wystarczy posmarować olejem z dodatkiem soli i słodkiej papryki, a następnie piec kilka minut w piekarniku nagrzanym do temp. 100-120 stopni. Należy uważać, by chipsy za bardzo się nie przypaliły.

Jarmuż
© 123RF

Pesto z jarmużu

Najbardziej tradycyjna wersja tej słynnej włoskiej pasty powstaje na bazie bazylii i orzeszków pinii, ale nie mniej pyszne jest pesto z jarmużu – pyszny dodatek do makaronu, ryb, drobiu, sałatek czy kanapek.

Jak je przygotować? Dużą garść liści jarmużu myjemy, osuszamy, po czym rwiemy lub kroimy na cienkie paski. Blendujemy z orzechami włoskimi lub nerkowcami (3-4 łyżki), czosnkiem (2-3 ząbki), startym parmezanem (2 łyżki) oraz skórką otartą z jednej cytryny. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek lub olej z pestek winogron – tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję pesto. Na koniec doprawiamy je solą i pieprzem.

Zupa z jarmużu

Polacy kochają zupy, dlatego warto spróbować pysznej potrawy, która wywodzi się z kuchni portugalskiej.

Na początku podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany na cienkie plasterki czosnek (2-3 ząbki). Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (pół kilograma) i podsmażamy jeszcze 8-10 minut. Po tym czasie zalewamy wszystko bulionem warzywnym lub drobiowym (750 ml). Gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie. Część z nich (około szklanki), resztę miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojony i pozbawiony twardych łodyżek jarmuż (100 g) i wyjęte wcześniej ziemniaki, gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Jarmużowa zupa świetnie smakuje ze świeżą bagietką.

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia