6 pomysłów na jarmuż. Jesienna porcja zdrowia
Warzywo z rodziny kapustowatych już w czasach starożytnych ceniono ze względu na wygląd (i uprawiano jako roślinę ozdobną), ale również wartości odżywcze – stanowi skarbnicę błonnika, witamin, minerałów oraz silnych przeciwutleniaczy. Jesienią jarmuż powinien regularnie gościć w naszym jadłospisie. Jak go wykorzystać w kuchni?
Sałatka z jarmużu, kukurydzy i pestek słonecznika
Może być samodzielną przekąską lub dodatkiem do drugiego dania, a jej przygotowanie jest banalnie proste.
Na suchej patelni podprażamy solidną porcję ziaren słonecznika (około 4-5 łyżek), aż nabiorą złocistego koloru, uważając jednak, by się nadmiernie nie przypaliły. Jarmuż (300 g) myjemy, osuszamy, pozbawiamy zgrubiałych i twardych łodyg, po czym rwiemy na kawałki i przekładamy do miski. Przygotowujemy sos z oliwy (80 ml), soku z jednej cytryny, 3 ząbków czosnku (przeciśniętych wcześniej przez praskę) oraz szczypty soli himalajskiej. Polewamy nim jarmuż i dokładnie mieszamy, by pokrył wszystkie liście. Gdy pod wpływem marynaty zmniejszą objętość o około połowę, dodajemy uprażonego słonecznika oraz kukurydzę z puszki (5-6 łyżek).
Zapiekanka z jarmużu, ryżu i szynki
Pyszny pomysł na jesienny obiad pełen smaków i aromatów.
Cebulę kroimy w kostkę, a cztery ząbki czosnku siekamy, po czym smażymy na oleju przez kilka minut. Następnie dodajemy ugotowany na parze i odsączony jarmuż (4 szklanki) oraz pokrojoną w kostkę szynkę dobrej jakości (100 g), smażymy 2-3 minuty i przekładamy do dużej miski. Dorzucamy ugotowany biały ryż (2 szklanki), odsączone, krojone pomidory z puszki (400 g) i trochę soku z nich (pół szklanki), surowe, lekko ubite jajko, starty ser cheddar (50 g) i dla zaostrzenia smaku trochę ostrego sosu chili (2 łyżki). Wszystko starannie mieszamy i przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy tartym serem i pieczemy w piekarniku (w temperaturze 180 st.) przez 40 minut. Po wyjęciu zapiekankę odstawiamy na pięć minut, a następnie serwujemy.
Warzywa, które mają więcej żelaza niż mięso
Koktajl z jarmużu, jabłka i ananasa
Liście jarmużu stanowią świetny dodatek do smacznych i zdrowych koktajli, które znakomicie urozmaicą naszą dietę.
Jak przygotować taki specjał? Zadanie jest bardzo proste. Solidną garść umytych liści jarmużu wystarczy po prostu zblendować z mlekiem owsianym lub migdałowym (szklanka), obranym i pozbawionym gniazd nasiennych jabłkiem oraz obranym ananasem (2-3 plastry). Listę składników możemy oczywiście modyfikować, dodając np. natkę pietruszki, sok z cytryny czy kawałek imbiru.
Chipsy z jarmużu
Ulubiony przysmak wielu gwiazd, np. supermodelki Heidi Klum, z powodzeniem zastępujący niezbyt korzystne dla naszego zdrowia tradycyjne chipsy ziemniaczane.
Jak przygotować ich jarmużową alternatywę? Porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu wystarczy posmarować olejem z dodatkiem soli i słodkiej papryki, a następnie piec kilka minut w piekarniku nagrzanym do temp. 100-120 stopni. Należy uważać, by chipsy za bardzo się nie przypaliły.
Pesto z jarmużu
Najbardziej tradycyjna wersja tej słynnej włoskiej pasty powstaje na bazie bazylii i orzeszków pinii, ale nie mniej pyszne jest pesto z jarmużu – pyszny dodatek do makaronu, ryb, drobiu, sałatek czy kanapek.
Jak je przygotować? Dużą garść liści jarmużu myjemy, osuszamy, po czym rwiemy lub kroimy na cienkie paski. Blendujemy z orzechami włoskimi lub nerkowcami (3-4 łyżki), czosnkiem (2-3 ząbki), startym parmezanem (2 łyżki) oraz skórką otartą z jednej cytryny. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek lub olej z pestek winogron – tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję pesto. Na koniec doprawiamy je solą i pieprzem.
Zupa z jarmużu
Polacy kochają zupy, dlatego warto spróbować pysznej potrawy, która wywodzi się z kuchni portugalskiej.
Na początku podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany na cienkie plasterki czosnek (2-3 ząbki). Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (pół kilograma) i podsmażamy jeszcze 8-10 minut. Po tym czasie zalewamy wszystko bulionem warzywnym lub drobiowym (750 ml). Gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie. Część z nich (około szklanki), resztę miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojony i pozbawiony twardych łodyżek jarmuż (100 g) i wyjęte wcześniej ziemniaki, gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Jarmużowa zupa świetnie smakuje ze świeżą bagietką.