Nie tylko mleko dla zdrowych kości. Tanie smakołyki bogate w wapń

Odpowiednie stężenie wapnia w naszym organizmie jest nieodłącznym elementem zdrowia. Zapewnia rozwój i prawidłowe funkcjonowanie nie tylko układu kostnego. Nadmiar pierwiastka jest problemem występującym rzadko, natomiast niedobory mogą być bardzo groźne.

Dzienną dawkę wapnia zapewni m.in. 300 g sardynek.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
1

Wapń jako składnik mineralny naszego organizmu należy do makropierwiastków. Przeciętnie w ciele dorosłej osoby znajduje się go ok. 1 kg, z czego blisko 99 proc. w kościach. Do ważnych funkcji wapnia, oprócz budowania kości i zębów, należy wpływ na proces krzepnięcia krwi, na pobudliwość układu nerwowego, pracę mięśni oraz udział w przepuszczalności błon komórkowych. Bez jonów wapnia do narządów mogłyby nie dotrzeć bodźce, trudno byłoby również zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Jako element diety ważny jest dla alergików, łagodząc objawy. Wapń bierze też udział w procesach przemian energetycznych.

Za właściwe stężenie wapnia we krwi odpowiadają hormonalne mechanizmy regulacyjne. Kiedy brakuje go w naszym pożywieniu, hormon PTH zapobiega hipokalcemii (niskiemu stężeniu), ale kosztem utraty wapnia z kości. Niedobór tego pierwiastka szczególnie zagraża kobietom w ciąży i matkom karmiącym, gdyż bez względu na jego poziom w organizmie, przekazują one dziecku odpowiednią porcję. Oznacza to, że zapotrzebowanie dziecka musi być pokryte, a jeśli są braki, mogą mieć konsekwencje dla zdrowia matki.

Wapń jest także kluczowy dla rozwoju dzieci i młodzieży. Szczytową masę kostną osiągamy ok. 30. roku życia, dlatego im więcej zostanie go wbudowane w kości w okresie dzieciństwa i młodości, tym większa szansa, że będą mocniejsze. Po 50. roku życia rozpoczyna się stopniowe ubywanie masy kostnej, co u kobiet nasila się w momencie menopauzy.

Codziennie tracimy ok. 1100 mg wapnia, który jest wydalany głównie z moczem i kałem. W przypadku przewlekłego niedoboru pojawiają się wyraźne sygnały: łamanie się paznokci i włosów, drętwienie mięśni, skłonność do siniaków, skurcze, drażliwość. Długotrwałe braki mogą przyczynić się nawet do depresji i stanów lękowych, a w przypadku dzieci do problemów z rozwojem i krzywicy.

Wapń w naszej diecie pochodzi przede wszystkim z mleka i produktów mlecznych, a także z ryb i jajek. Jeśli jednak nie możemy lub nie chcemy ich spożywać, znajdziemy go także w produktach roślinnych, jak kasze, nasiona roślin strączkowych, zielone warzywa, kakao, karob. Sporą ilością wapnia w 100 g odznaczają się mak, nasiona chia, sezam niełuskany, migdały, natka pietruszki, pokrzywa, jarmuż, jednak by uzyskać odpowiednią ilość tego składnika, trzeba starannie komponować dietę, bo np. nasiona chia należy jeść z umiarem. Produktami w diecie, które mają najwięcej łatwo przyswajalnego wapnia, są przede wszystkim sery podpuszczkowe, mleko, napoje mleczne, twaróg, drobne ryby, np. sardynki.

To, ile wapnia potrzebuje nasz organizm, zależy od wieku i płci. Dorośli ok. 1000 mg/dobę, w okresie intensywnego wzrostu u dzieci i młodzieży (800-1500 mg/dobę), w podeszłym wieku 1200 mg/dobę.

Jak podaje WP AbcZdrowie, statystyczny Polak dostarcza wraz z pożywieniem średnio tylko 400 mg wapnia dziennie – zdecydowanie za mało. Pamiętajmy, że jego przyswajanie zmniejszają m.in. kwas szczawiowy, np. w szpinaku, szczawiu i rabarbarze, oraz związki fitynowe w produktach zbożowych i roślinach strączkowych. Ważne jest także, by w diecie nie było zbyt dużo fosforu, w który obfitują m.in. wędliny czy przetworzone produkty zbożowe. Sprzymierzeńcem jest natomiast witamina D.

Przeciętną dzienną dawkę wapnia zapewni:

  • ok. 1 l mleka lub maślanki
  • 700 ml jogurtu naturalnego
  • 4-5 plasterków żółtego sera
  • ok. 1 kg białego sera
  • 400 g soi
  • 300 g sardynek w oleju
  • 600 g jarmużu
Obraz
© Materiały prasowe

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne