WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

6 pomysłów na faszerowane warzywa

Warzywa stanowią podstawę piramidy zdrowego żywienia, ponieważ dostarczają wielu składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego powinny dominować w naszej diecie. Świetnym pomysłem na jej uatrakcyjnienie są warzywa faszerowane. W ten sposób można serwować nie tylko paprykę czy bakłażana, ale również pomidora, batata albo kalarepkę.

Faszerowane warzywaNasze przepisy na faszerowane warzywa uratują twój obiad
Źródło zdjęć: © 123RF

Faszerowana kalarepa

Świetny pomysł na smaczny, delikatny obiad.

Sześć dorodnych kalarepek obieramy, ścinamy z nich „kapelusze” i wydrążamy miąższ. Puste bulwy gotujemy przez około 10 minut w osolonej wodzie. W tym czasie podsmażamy posiekaną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i mięso mielone (50 dag), na koniec dodając miąższ z kalarepy. Dokładamy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane kalarepy osączamy, wypełniamy masą, posypujemy startym serem żółtym i pieczemy w 200 st. przez około 20 minut.

Faszerowane ziemniaki

Propozycja dla miłośników grillowania, choć danie bez trudu przygotujemy również w piekarniku.

Kilka dużych ziemniaków gotujemy w mundurkach, studzimy, kroimy na połówki i wydrążamy. Uzyskany miąższ mieszamy z pokrojoną w drobną kostkę kiełbasą, podsmażonymi pieczarkami, twarogiem, papryką i cebulą. Tak przygotowanym farszem nadziewamy ziemniaki, posypujemy startym żółtym serem, zawijamy w folię aluminiową i grillujemy lub zapiekamy około 15-20 minut, pod koniec odwijając folię, by na wierzchu utworzyła się serowa skorupka.

Szybki obiad z resztek. Sycąca, domowa zapiekanka

Faszerowane patisony

W kształcie tego bliskiego krewniaka ogórka i melona niektórzy dopatrują się statku kosmitów, inni – babki wielkanocnej. Jedno nie ulega wątpliwości – patison to warzywo o dużych walorach odżywczych, można go wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.

Świetnie nadaje się m.in. do faszerowania – po wydrążeniu gniazd nasiennych wypełniamy go masą z podsmażonych pieczarek, drobno pokrojonej papryki i czerwonej fasoli z puszki, po czym posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku przez 15-20 minut.

Faszerowane bataty

Słodkie ziemniaki to jedne z najbardziej zdrowych oraz pożywnych warzyw – wystarczy ich niewielka porcja, by zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i C. Faszerowane bataty to pyszna przekąska, która jednocześnie sprawdzi się jako deser.

Bulwy nakłuwamy w kilku miejscach i pieczemy około 50 minut w 200 stopniach. Gdy ostygną, kroimy na połówki i wydrążamy miąższ (nie uszkadzając łupiny), który przekładamy do miski. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa (świeżego lub z puszki), trochę oleju i masła, skórkę z pomarańczy, szczyptę soli i cukru. Całość blendujemy, powstałą masą wypełniamy łupiny, pieczemy kwadrans w 160 st., następnie posypujemy orzechami pekan i dopiekamy jeszcze 5 minut.

faszerowane warzywa
© 123RF

Faszerowane bakłażany

Bakłażan, zwany też gruszką miłości, jajkiem krzewiastym czy oberżyną od wieków ceniony jest za właściwości odżywcze, ale również walory kulinarne. Najlepiej smakuje późnym latem i wczesną jesienią, np. faszerowany.

2-3 duże bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na pół, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą, solimy i wkładamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika, na około pół godziny. W tym czasie podsmażamy 1-2 posiekane szalotki i 2-3 ząbki czosnku, dodajmy mielone mięso wieprzowe (ok. pół kilograma) i smażymy. Po kilku minutach dokładamy przecier pomidorowy (500 ml), pokrojone oliwki, doprawiamy suszonym tymiankiem. Z upieczonych bakłażanów usuwamy miąższ, siekamy go i dodajemy do masy mięsnej. Gdy trochę ostygnie wzbogacamy jeszcze drobno pokrojoną bazylią oraz porwaną na małe kawałki mozzarellą. Faszerujemy bakłażany, posypujemy je tartym parmezanem i zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku, w temp. 160 st.

Faszerowane pomidory

Faszerować można niemal wszystkie warzywa, nawet pomidory, do czego zachęca Ania Starmach.

Jurorka programu telewizyjnego "MasterChef" proponuje, by z czterech dorodnych pomidorów (najlepiej malinowych) ostrym nożem ściąć płaskie kapelusze, po czym łyżeczką wybrać miąższ i zmiksować go na gładki, gęsty przecier, który następnie podgrzewamy. Zalewamy nim 60 g kaszy kuskus, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie podprażamy na patelni garść orzechów włoskich, które później siekamy i dodajemy do kuskusu, razem z posiekaną natką pietruszki oraz porwaną kulą mozzarelli. Farsz mieszamy i napełniamy nim wydrążone pomidory. Przykrywamy je kapeluszami, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Serwujemy na ciepło lub zimno.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru