Uwielbiasz jajka? Popełniając jeden błąd, tracisz wiele!

O właściwościach prozdrowotnych jajek nikogo przekonywać nie trzeba. Poza zdrowiem niosą ze sobą moc smaku, a także multum możliwości. Gotowane, smażone, zapiekane, dodawane do ciast, placków, zapiekanek...

Jajka ugotowane na twardoJajka na twardo
Źródło zdjęć: © 123RF

Uwielbiasz jajka? Są zdrowe

Jajka są nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także witamin i mikroelementów, których próżno szukać w podobnej ilości w innych produktach. Poza witaminą D3, A oraz szczególnie cenną witaminą B12 czy żelazem, o które tak zabiegamy, jedząc mięso, w jajkach znajduje się także selen, cynk i miedź.

Ciekawym, choć mało znanym, faktem jest obecność lizozymu w jajkach – to białko naturalnie znajdujące się także i w organizmie ludzkim, które ma niesamowite właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Dlatego jedzenie jajek wpływa pozytywnie na układ immunologiczny.

Jajka zawierają także osławiony cholesterol, ale bez obaw – jajka sprawiają, że potencjalnie szkodliwy cholesterol LDL zmienia swą strukturę, przez co nie przyczynia się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. To dobra wiadomość dla lękających się miażdżycy.

Także gdy chcemy zrzucić parę kilo, nie musimy unikać jajek w diecie. Wbrew obiegowej opinii jajka nie tuczą. Warto wybrać je więc na śniadanie w zastępstwie słodkich płatków śniadaniowych czy kanapek, bo zapewniają sytość na wiele godzin.

Jajka w różnych formach. Pomysł na pyszne śniadanie

Uwielbiasz jajka? Tego nie rób!

By jajka były nie tylko smaczne, ale i zdrowe, warto podawać je zwłaszcza w formie gotowanej. Najlepiej na miękko, gdyż wtedy nie tracą swoich cennych właściwości.

Dla porównania, gotowanie jajka na twardo powoduje stratę wartości odżywczych w około 50 proc. Jak tego uniknąć? Po prostu należy pamiętać, by nie gotować jajek dłużej niż 7 minut – po tym czasie jajko nie będzie już tak lekkostrawne i zdrowe.

Karygodnym błędem jest gotowanie jaj przez 10 minut i dłużej. To właśnie czas powoduje, że żółtko ma zieloną, nieestetyczną otoczkę wskutek reakcji siarki z żelazem.

Uwielbiasz jajka? W takiej postaci jeszcze ich nie jadłeś

Jajecznica, omlet, jajko sadzone, jajka po benedyktyńsku i popularna ostatnio szakszuka. W takiej postaci jajka są jadane najchętniej. Jednak kto dziś pamięta o jajkach po wiedeńsku?

To obecnie mało popularny sposób na jajka na miękko – czyli takie, które będą najbardziej wartościowe, a zarazem – najsmaczniejsze.

Istnieje kilka szkół przygotowywania jajek po wiedeńsku – starsze pokolenia w Polsce kojarzą tę potrawę w postaci dwóch, obranych ze skorupki jajek na miękko, umieszczonych w ogrzanej szklance z kawałkiem masła. Wystarczy sól, szczypta pieprzu i łyżeczka. Jeśli podamy jajka w miseczce, to zamiast łyżki można chwycić w dłoń kromkę świeżego chleba i za jego pomocą nabierać płynne żółtko.

Co ciekawe, w wersji jajek podawanych we Wiedniu potrawa serwowana jest nie w szklankach, a... w kieliszkach do martini.

Ugotowane jajka na półmisku
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze