Uwielbiasz jajka? Popełniając jeden błąd, tracisz wiele!

O właściwościach prozdrowotnych jajek nikogo przekonywać nie trzeba. Poza zdrowiem niosą ze sobą moc smaku, a także multum możliwości. Gotowane, smażone, zapiekane, dodawane do ciast, placków, zapiekanek...

Jajka ugotowane na twardoJajka na twardo
Źródło zdjęć: © 123RF
97

Uwielbiasz jajka? Są zdrowe

Jajka są nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także witamin i mikroelementów, których próżno szukać w podobnej ilości w innych produktach. Poza witaminą D3, A oraz szczególnie cenną witaminą B12 czy żelazem, o które tak zabiegamy, jedząc mięso, w jajkach znajduje się także selen, cynk i miedź.

Ciekawym, choć mało znanym, faktem jest obecność lizozymu w jajkach – to białko naturalnie znajdujące się także i w organizmie ludzkim, które ma niesamowite właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Dlatego jedzenie jajek wpływa pozytywnie na układ immunologiczny.

Jajka zawierają także osławiony cholesterol, ale bez obaw – jajka sprawiają, że potencjalnie szkodliwy cholesterol LDL zmienia swą strukturę, przez co nie przyczynia się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. To dobra wiadomość dla lękających się miażdżycy.

Także gdy chcemy zrzucić parę kilo, nie musimy unikać jajek w diecie. Wbrew obiegowej opinii jajka nie tuczą. Warto wybrać je więc na śniadanie w zastępstwie słodkich płatków śniadaniowych czy kanapek, bo zapewniają sytość na wiele godzin.

Jajka w różnych formach. Pomysł na pyszne śniadanie

Uwielbiasz jajka? Tego nie rób!

By jajka były nie tylko smaczne, ale i zdrowe, warto podawać je zwłaszcza w formie gotowanej. Najlepiej na miękko, gdyż wtedy nie tracą swoich cennych właściwości.

Dla porównania, gotowanie jajka na twardo powoduje stratę wartości odżywczych w około 50 proc. Jak tego uniknąć? Po prostu należy pamiętać, by nie gotować jajek dłużej niż 7 minut – po tym czasie jajko nie będzie już tak lekkostrawne i zdrowe.

Karygodnym błędem jest gotowanie jaj przez 10 minut i dłużej. To właśnie czas powoduje, że żółtko ma zieloną, nieestetyczną otoczkę wskutek reakcji siarki z żelazem.

Uwielbiasz jajka? W takiej postaci jeszcze ich nie jadłeś

Jajecznica, omlet, jajko sadzone, jajka po benedyktyńsku i popularna ostatnio szakszuka. W takiej postaci jajka są jadane najchętniej. Jednak kto dziś pamięta o jajkach po wiedeńsku?

To obecnie mało popularny sposób na jajka na miękko – czyli takie, które będą najbardziej wartościowe, a zarazem – najsmaczniejsze.

Istnieje kilka szkół przygotowywania jajek po wiedeńsku – starsze pokolenia w Polsce kojarzą tę potrawę w postaci dwóch, obranych ze skorupki jajek na miękko, umieszczonych w ogrzanej szklance z kawałkiem masła. Wystarczy sól, szczypta pieprzu i łyżeczka. Jeśli podamy jajka w miseczce, to zamiast łyżki można chwycić w dłoń kromkę świeżego chleba i za jego pomocą nabierać płynne żółtko.

Co ciekawe, w wersji jajek podawanych we Wiedniu potrawa serwowana jest nie w szklankach, a... w kieliszkach do martini.

Ugotowane jajka na półmisku
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne