5 przepisów na pyszne pasty do kanapek

Z fasoli, pieczonego buraka albo pasta rybna. Wypróbuj najlepsze przepisy na pasty, które urozmaicą Twoje śniadanie, lunch oraz kolację.

Obraz
Źródło zdjęć: © materiały partnera
Materiał partnera: Pudliszki

Pasta z czerwonej fasoli

Jest idealna dla wegan i wegetarian, bo to świetne źródło białka. Możesz ją podawać na kanapkach z ogórkami kiszonymi i natką pietruszki, na orientalnie z serkiem halloumi i kolendrą, lub na słodko: z odrobiną miodu i posiekanymi orzechami nerkowca.

Przygotowanie pasty jest bardzo proste. Możesz użyć odsączonej fasoli z puszki lub ugotowanej wcześniej i pozostawionej na noc. Wystarczy potem, że wrzucisz ją do blendera, zmieszasz z solą, pieprzem i odrobiną wody, zmiksujesz i gotowe. Pamiętaj, żeby dodawać wodę stopniowo podczas blendowania, żeby pasta śniadaniowa nie wyszła zbyt rzadka.

Klasyczna pasta rybna

Jest świetnym pomysłem na pełnobiałkową kolację. Klasyczna pasta z makreli jest super prosta w przygotowaniu. Jeśli zależy Ci na bardziej oryginalnej paście, dowiedz się też, jak powinna wyglądać idealna pasta z wędzonego pstrąga z dodatkiem fety i kaparów.

Do przygotowania klasycznej pasty rybnej potrzebujesz wędzonej makreli, małej cebulki lub szczypiorku, łyżeczki pieprzu i łyżki majonezu oraz soku z cytryny. Wystarczy, że makrelę pokroisz i rozgnieciesz na małe kawałki, zmieszasz z majonezem i pokrojonym szczypiorkiem, przyprawami i skropisz sokiem z cytryny. Jeśli zależy Ci, żeby Twoja pasta rybna miała gładszą konsystencję, możesz dodać więcej majonezu i użyć blendera.

Pasta z humusu z pieczonego buraka

Ta pasta, podobnie jak pasta z wędzonego pstrąga, jest idealna dla fanów bardziej oryginalnych smaków. Możesz posmarować nią chleb albo podawać z pitą lub crostini.

Wbrew skomplikowanej nazwie jej wykonanie jest super łatwe. Potrzebujesz do niej jednego dużego pieczonego buraka lub dwóch mniejszych, 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy, soku z całej cytryny, 2 dużych ząbków czosnku, 2 łyżeczek tahini, ćwiartki szklanki oliwy z oliwek.
Na początek zblenduj buraka, dodaj pozostałe składniki oprócz oliwy i miksuj, aż uzyskają jednolitą konsystencję. Potem dodawaj oliwę stopniowo, aż pasta stanie się bardziej gęsta. Gotowe!

Pasta śniadaniowa z jajkiem

Ten klasyk, podobnie jak pasta rybna jest idealną opcją na śniadanie o każdej porze roku.
Do jej przygotowania potrzebujesz jajek - 3 w przypadku małej porcji, 5, gdy potrzebujesz pasty na dwa dni lub dla czterech osób, łyżki majonezu, soli, pieprzu i 5 łyżek posiekanego szczypiorku. Ugotuj jajka na twardo i zetrzyj na tarce albo rozgnieć widelcem. Następnie dodaj majonez, przyprawy oraz szczypiorek i dokładnie wymieszaj.

Pasta z zielonego groszku z miętą

To niezwykle zdrowa, oryginalna, lekka i świeża pasta, która najlepiej sprawdza się w upalne dni albo jako delikatna przekąska w ciągu dnia.
Potrzebujesz do niej puszki zielonego groszku, garści liści mięty, soku z połowy cytryny, cebuli, soli, pieprzu i oliwy. Cebulę pokrój najpierw w cienkie plasterki i podsmaż, aż się zeszkli. Następnie zblenduj groszek, dodaj podsmażoną cebulę, pokrojoną miętę oraz przyprawy. Blenduj, dodając stopniowo oliwę, aż uzyskasz gładką konsystencję. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Materiał partnera: Pudliszki

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥