WAŻNE
TERAZ

Jest zgoda na areszt dla Ziobry. Sejm zdecydował

5 przepisów na pyszne pasty do kanapek

Z fasoli, pieczonego buraka albo pasta rybna. Wypróbuj najlepsze przepisy na pasty, które urozmaicą Twoje śniadanie, lunch oraz kolację.

Obraz
Źródło zdjęć: © materiały partnera
Materiał partnera: Pudliszki

Pasta z czerwonej fasoli

Jest idealna dla wegan i wegetarian, bo to świetne źródło białka. Możesz ją podawać na kanapkach z ogórkami kiszonymi i natką pietruszki, na orientalnie z serkiem halloumi i kolendrą, lub na słodko: z odrobiną miodu i posiekanymi orzechami nerkowca.

Przygotowanie pasty jest bardzo proste. Możesz użyć odsączonej fasoli z puszki lub ugotowanej wcześniej i pozostawionej na noc. Wystarczy potem, że wrzucisz ją do blendera, zmieszasz z solą, pieprzem i odrobiną wody, zmiksujesz i gotowe. Pamiętaj, żeby dodawać wodę stopniowo podczas blendowania, żeby pasta śniadaniowa nie wyszła zbyt rzadka.

Klasyczna pasta rybna

Jest świetnym pomysłem na pełnobiałkową kolację. Klasyczna pasta z makreli jest super prosta w przygotowaniu. Jeśli zależy Ci na bardziej oryginalnej paście, dowiedz się też, jak powinna wyglądać idealna pasta z wędzonego pstrąga z dodatkiem fety i kaparów.

Do przygotowania klasycznej pasty rybnej potrzebujesz wędzonej makreli, małej cebulki lub szczypiorku, łyżeczki pieprzu i łyżki majonezu oraz soku z cytryny. Wystarczy, że makrelę pokroisz i rozgnieciesz na małe kawałki, zmieszasz z majonezem i pokrojonym szczypiorkiem, przyprawami i skropisz sokiem z cytryny. Jeśli zależy Ci, żeby Twoja pasta rybna miała gładszą konsystencję, możesz dodać więcej majonezu i użyć blendera.

Pasta z humusu z pieczonego buraka

Ta pasta, podobnie jak pasta z wędzonego pstrąga, jest idealna dla fanów bardziej oryginalnych smaków. Możesz posmarować nią chleb albo podawać z pitą lub crostini.

Wbrew skomplikowanej nazwie jej wykonanie jest super łatwe. Potrzebujesz do niej jednego dużego pieczonego buraka lub dwóch mniejszych, 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy, soku z całej cytryny, 2 dużych ząbków czosnku, 2 łyżeczek tahini, ćwiartki szklanki oliwy z oliwek.
Na początek zblenduj buraka, dodaj pozostałe składniki oprócz oliwy i miksuj, aż uzyskają jednolitą konsystencję. Potem dodawaj oliwę stopniowo, aż pasta stanie się bardziej gęsta. Gotowe!

Pasta śniadaniowa z jajkiem

Ten klasyk, podobnie jak pasta rybna jest idealną opcją na śniadanie o każdej porze roku.
Do jej przygotowania potrzebujesz jajek - 3 w przypadku małej porcji, 5, gdy potrzebujesz pasty na dwa dni lub dla czterech osób, łyżki majonezu, soli, pieprzu i 5 łyżek posiekanego szczypiorku. Ugotuj jajka na twardo i zetrzyj na tarce albo rozgnieć widelcem. Następnie dodaj majonez, przyprawy oraz szczypiorek i dokładnie wymieszaj.

Pasta z zielonego groszku z miętą

To niezwykle zdrowa, oryginalna, lekka i świeża pasta, która najlepiej sprawdza się w upalne dni albo jako delikatna przekąska w ciągu dnia.
Potrzebujesz do niej puszki zielonego groszku, garści liści mięty, soku z połowy cytryny, cebuli, soli, pieprzu i oliwy. Cebulę pokrój najpierw w cienkie plasterki i podsmaż, aż się zeszkli. Następnie zblenduj groszek, dodaj podsmażoną cebulę, pokrojoną miętę oraz przyprawy. Blenduj, dodając stopniowo oliwę, aż uzyskasz gładką konsystencję. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Materiał partnera: Pudliszki

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika