5 przepisów na pyszne pasty do kanapek
Z fasoli, pieczonego buraka albo pasta rybna. Wypróbuj najlepsze przepisy na pasty, które urozmaicą Twoje śniadanie, lunch oraz kolację.
Pasta z czerwonej fasoli
Jest idealna dla wegan i wegetarian, bo to świetne źródło białka. Możesz ją podawać na kanapkach z ogórkami kiszonymi i natką pietruszki, na orientalnie z serkiem halloumi i kolendrą, lub na słodko: z odrobiną miodu i posiekanymi orzechami nerkowca.
Przygotowanie pasty jest bardzo proste. Możesz użyć odsączonej fasoli z puszki lub ugotowanej wcześniej i pozostawionej na noc. Wystarczy potem, że wrzucisz ją do blendera, zmieszasz z solą, pieprzem i odrobiną wody, zmiksujesz i gotowe. Pamiętaj, żeby dodawać wodę stopniowo podczas blendowania, żeby pasta śniadaniowa nie wyszła zbyt rzadka.
Klasyczna pasta rybna
Jest świetnym pomysłem na pełnobiałkową kolację. Klasyczna pasta z makreli jest super prosta w przygotowaniu. Jeśli zależy Ci na bardziej oryginalnej paście, dowiedz się też, jak powinna wyglądać idealna pasta z wędzonego pstrąga z dodatkiem fety i kaparów.
Do przygotowania klasycznej pasty rybnej potrzebujesz wędzonej makreli, małej cebulki lub szczypiorku, łyżeczki pieprzu i łyżki majonezu oraz soku z cytryny. Wystarczy, że makrelę pokroisz i rozgnieciesz na małe kawałki, zmieszasz z majonezem i pokrojonym szczypiorkiem, przyprawami i skropisz sokiem z cytryny. Jeśli zależy Ci, żeby Twoja pasta rybna miała gładszą konsystencję, możesz dodać więcej majonezu i użyć blendera.
Pasta z humusu z pieczonego buraka
Ta pasta, podobnie jak pasta z wędzonego pstrąga, jest idealna dla fanów bardziej oryginalnych smaków. Możesz posmarować nią chleb albo podawać z pitą lub crostini.
Wbrew skomplikowanej nazwie jej wykonanie jest super łatwe. Potrzebujesz do niej jednego dużego pieczonego buraka lub dwóch mniejszych, 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy, soku z całej cytryny, 2 dużych ząbków czosnku, 2 łyżeczek tahini, ćwiartki szklanki oliwy z oliwek.
Na początek zblenduj buraka, dodaj pozostałe składniki oprócz oliwy i miksuj, aż uzyskają jednolitą konsystencję. Potem dodawaj oliwę stopniowo, aż pasta stanie się bardziej gęsta. Gotowe!
Pasta śniadaniowa z jajkiem
Ten klasyk, podobnie jak pasta rybna jest idealną opcją na śniadanie o każdej porze roku.
Do jej przygotowania potrzebujesz jajek - 3 w przypadku małej porcji, 5, gdy potrzebujesz pasty na dwa dni lub dla czterech osób, łyżki majonezu, soli, pieprzu i 5 łyżek posiekanego szczypiorku. Ugotuj jajka na twardo i zetrzyj na tarce albo rozgnieć widelcem. Następnie dodaj majonez, przyprawy oraz szczypiorek i dokładnie wymieszaj.
Pasta z zielonego groszku z miętą
To niezwykle zdrowa, oryginalna, lekka i świeża pasta, która najlepiej sprawdza się w upalne dni albo jako delikatna przekąska w ciągu dnia.
Potrzebujesz do niej puszki zielonego groszku, garści liści mięty, soku z połowy cytryny, cebuli, soli, pieprzu i oliwy. Cebulę pokrój najpierw w cienkie plasterki i podsmaż, aż się zeszkli. Następnie zblenduj groszek, dodaj podsmażoną cebulę, pokrojoną miętę oraz przyprawy. Blenduj, dodając stopniowo oliwę, aż uzyskasz gładką konsystencję. Podawaj z ulubionym pieczywem.
Materiał partnera: Pudliszki
WP Kuchnia na: