WAŻNE
TERAZ

Głosowanie za odrzuceniem prezydenckiego weta. Marszałek o dacie

5 przepisów na pyszne pasty do kanapek

Z fasoli, pieczonego buraka albo pasta rybna. Wypróbuj najlepsze przepisy na pasty, które urozmaicą Twoje śniadanie, lunch oraz kolację.

Obraz
Źródło zdjęć: © materiały partnera
Materiał partnera: Pudliszki

Pasta z czerwonej fasoli

Jest idealna dla wegan i wegetarian, bo to świetne źródło białka. Możesz ją podawać na kanapkach z ogórkami kiszonymi i natką pietruszki, na orientalnie z serkiem halloumi i kolendrą, lub na słodko: z odrobiną miodu i posiekanymi orzechami nerkowca.

Przygotowanie pasty jest bardzo proste. Możesz użyć odsączonej fasoli z puszki lub ugotowanej wcześniej i pozostawionej na noc. Wystarczy potem, że wrzucisz ją do blendera, zmieszasz z solą, pieprzem i odrobiną wody, zmiksujesz i gotowe. Pamiętaj, żeby dodawać wodę stopniowo podczas blendowania, żeby pasta śniadaniowa nie wyszła zbyt rzadka.

Klasyczna pasta rybna

Jest świetnym pomysłem na pełnobiałkową kolację. Klasyczna pasta z makreli jest super prosta w przygotowaniu. Jeśli zależy Ci na bardziej oryginalnej paście, dowiedz się też, jak powinna wyglądać idealna pasta z wędzonego pstrąga z dodatkiem fety i kaparów.

Do przygotowania klasycznej pasty rybnej potrzebujesz wędzonej makreli, małej cebulki lub szczypiorku, łyżeczki pieprzu i łyżki majonezu oraz soku z cytryny. Wystarczy, że makrelę pokroisz i rozgnieciesz na małe kawałki, zmieszasz z majonezem i pokrojonym szczypiorkiem, przyprawami i skropisz sokiem z cytryny. Jeśli zależy Ci, żeby Twoja pasta rybna miała gładszą konsystencję, możesz dodać więcej majonezu i użyć blendera.

Pasta z humusu z pieczonego buraka

Ta pasta, podobnie jak pasta z wędzonego pstrąga, jest idealna dla fanów bardziej oryginalnych smaków. Możesz posmarować nią chleb albo podawać z pitą lub crostini.

Wbrew skomplikowanej nazwie jej wykonanie jest super łatwe. Potrzebujesz do niej jednego dużego pieczonego buraka lub dwóch mniejszych, 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy, soku z całej cytryny, 2 dużych ząbków czosnku, 2 łyżeczek tahini, ćwiartki szklanki oliwy z oliwek.
Na początek zblenduj buraka, dodaj pozostałe składniki oprócz oliwy i miksuj, aż uzyskają jednolitą konsystencję. Potem dodawaj oliwę stopniowo, aż pasta stanie się bardziej gęsta. Gotowe!

Pasta śniadaniowa z jajkiem

Ten klasyk, podobnie jak pasta rybna jest idealną opcją na śniadanie o każdej porze roku.
Do jej przygotowania potrzebujesz jajek - 3 w przypadku małej porcji, 5, gdy potrzebujesz pasty na dwa dni lub dla czterech osób, łyżki majonezu, soli, pieprzu i 5 łyżek posiekanego szczypiorku. Ugotuj jajka na twardo i zetrzyj na tarce albo rozgnieć widelcem. Następnie dodaj majonez, przyprawy oraz szczypiorek i dokładnie wymieszaj.

Pasta z zielonego groszku z miętą

To niezwykle zdrowa, oryginalna, lekka i świeża pasta, która najlepiej sprawdza się w upalne dni albo jako delikatna przekąska w ciągu dnia.
Potrzebujesz do niej puszki zielonego groszku, garści liści mięty, soku z połowy cytryny, cebuli, soli, pieprzu i oliwy. Cebulę pokrój najpierw w cienkie plasterki i podsmaż, aż się zeszkli. Następnie zblenduj groszek, dodaj podsmażoną cebulę, pokrojoną miętę oraz przyprawy. Blenduj, dodając stopniowo oliwę, aż uzyskasz gładką konsystencję. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Materiał partnera: Pudliszki

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟