5 powodów, dlaczego warto jeść pora. Tanie i zdrowe warzywo

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Dwukolorowy przysmak

Obraz
© 123RF.COM

Jest tani i łatwo dostępny. Dodajemy go głównie do zup i surówek, jednak sprawdzi się również jako składnik tart, koktajli, zapiekanek czy dań z makaronem. Por, bo o nim mowa, charakteryzuje się wyrazistym, ostrym smakiem. Zawarte w nim olejki eteryczne wykazują pozytywny wpływ na nasz organizm. Zobaczcie, dlaczego warto włączyć to warzywo do codziennej diety.

/ 6Konkurencja dla czosnku i cebuli

Obraz
© 123RF.COM

Właściwości zdrowotne pora były znane już w starożytności. Jest on doskonałym źródłem witamin A, B i C i minerałów – magnezu, fosforu, cynku, siarki i krzemu. Dzięki temu wspiera układ odpornościowy. Wykazuje też działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Pomaga zwalczyć kaszel i przeziębienie. Por przynosi również ulgę w infekcjach układu moczowego, poza tym obniża poziom złego cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi.

/ 6Idealny dla osób na diecie

Obraz
© iStock.com

Por jest niskokaloryczny. 100-gramowa porcja tego warzywa dostarczy nam jedynie 24 kalorii. Dlatego bez obaw mogą po niego sięgać osoby, które są na diecie odchudzającej. Surowy może jednak być ciężkostrawny i wzdymający. Dlatego warto go zblanszować i doprawić kminkiem lub majerankiem.

/ 6Naturalny afrodyzjak

Obraz
© 123RF.COM

Planujesz romantyczną kolację? Nie zapomnij o porach. Choć trudno w to uwierzyć, por jest uważany za afrodyzjak. Dzięki dużej zawartości witamin działa pobudzająco i stymulująco. Dlatego może poprawić jakość życia seksualnego. Wspomaga płodność mężczyn. Ponadto podnosi też nieznacznie ciepłotę ciała.

/ 6Oczyszcza organizm

Obraz
© Shutterstock.com

Por wykazuje silne właściwości odtruwające, dlatego wspomoże usuwanie toksyn z organizmu. Dietetycy i lekarze zalecają, by palacze i osoby mieszkające w zanieczyszczonych miasta włączyły to warzywo do codziennej diety. Sok z pora podaje się także przy zatruciach pokarmowych czy niejadalnymi grzybami. Bulion z pora jest również niezastąpiony, kiedy przesadzimy z alkoholem.

/ 6Jest pyszny!

Obraz
© 123RF.COM

Biała część pora jest bardziej delikatna, z kolei zielona charakteryzuje się mocnym smakiem i silnym aromatem. Warzywo świetnie nadaje się do smażenia, duszenia, gotowania. Oczyszczone i pokrojone cebulki i liście pora można również mrozić. Ten składnik popularnej włoszczyzny najczęściej wykorzystujemy tylko do zup. Tymczasem jest on wyjątkowo wdzięcznym produktem spożywczym. Jego aromat i ostry smak podkreśla charakter zapiekanek i makaronów. Zmiksowany por to także dobry sposób na naturalny zagęszczacz do zup i sosów. Można dodawać go do potraw zamiast cebuli, bo przypomina jej smak.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia