5 powodów, dlaczego warto jeść pora. Tanie i zdrowe warzywo
Dwukolorowy przysmak
Jest tani i łatwo dostępny. Dodajemy go głównie do zup i surówek, jednak sprawdzi się również jako składnik tart, koktajli, zapiekanek czy dań z makaronem. Por, bo o nim mowa, charakteryzuje się wyrazistym, ostrym smakiem. Zawarte w nim olejki eteryczne wykazują pozytywny wpływ na nasz organizm. Zobaczcie, dlaczego warto włączyć to warzywo do codziennej diety.
Konkurencja dla czosnku i cebuli
Właściwości zdrowotne pora były znane już w starożytności. Jest on doskonałym źródłem witamin A, B i C i minerałów – magnezu, fosforu, cynku, siarki i krzemu. Dzięki temu wspiera układ odpornościowy. Wykazuje też działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Pomaga zwalczyć kaszel i przeziębienie. Por przynosi również ulgę w infekcjach układu moczowego, poza tym obniża poziom złego cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi.
Idealny dla osób na diecie
Por jest niskokaloryczny. 100-gramowa porcja tego warzywa dostarczy nam jedynie 24 kalorii. Dlatego bez obaw mogą po niego sięgać osoby, które są na diecie odchudzającej. Surowy może jednak być ciężkostrawny i wzdymający. Dlatego warto go zblanszować i doprawić kminkiem lub majerankiem.
Naturalny afrodyzjak
Planujesz romantyczną kolację? Nie zapomnij o porach. Choć trudno w to uwierzyć, por jest uważany za afrodyzjak. Dzięki dużej zawartości witamin działa pobudzająco i stymulująco. Dlatego może poprawić jakość życia seksualnego. Wspomaga płodność mężczyn. Ponadto podnosi też nieznacznie ciepłotę ciała.
Oczyszcza organizm
Por wykazuje silne właściwości odtruwające, dlatego wspomoże usuwanie toksyn z organizmu. Dietetycy i lekarze zalecają, by palacze i osoby mieszkające w zanieczyszczonych miasta włączyły to warzywo do codziennej diety. Sok z pora podaje się także przy zatruciach pokarmowych czy niejadalnymi grzybami. Bulion z pora jest również niezastąpiony, kiedy przesadzimy z alkoholem.
Jest pyszny!
Biała część pora jest bardziej delikatna, z kolei zielona charakteryzuje się mocnym smakiem i silnym aromatem. Warzywo świetnie nadaje się do smażenia, duszenia, gotowania. Oczyszczone i pokrojone cebulki i liście pora można również mrozić. Ten składnik popularnej włoszczyzny najczęściej wykorzystujemy tylko do zup. Tymczasem jest on wyjątkowo wdzięcznym produktem spożywczym. Jego aromat i ostry smak podkreśla charakter zapiekanek i makaronów. Zmiksowany por to także dobry sposób na naturalny zagęszczacz do zup i sosów. Można dodawać go do potraw zamiast cebuli, bo przypomina jej smak.