5 powodów, dlaczego warto jeść pora. Tanie i zdrowe warzywo

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Dwukolorowy przysmak

Obraz
© 123RF.COM

Jest tani i łatwo dostępny. Dodajemy go głównie do zup i surówek, jednak sprawdzi się również jako składnik tart, koktajli, zapiekanek czy dań z makaronem. Por, bo o nim mowa, charakteryzuje się wyrazistym, ostrym smakiem. Zawarte w nim olejki eteryczne wykazują pozytywny wpływ na nasz organizm. Zobaczcie, dlaczego warto włączyć to warzywo do codziennej diety.

/ 6Konkurencja dla czosnku i cebuli

Obraz
© 123RF.COM

Właściwości zdrowotne pora były znane już w starożytności. Jest on doskonałym źródłem witamin A, B i C i minerałów – magnezu, fosforu, cynku, siarki i krzemu. Dzięki temu wspiera układ odpornościowy. Wykazuje też działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Pomaga zwalczyć kaszel i przeziębienie. Por przynosi również ulgę w infekcjach układu moczowego, poza tym obniża poziom złego cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi.

/ 6Idealny dla osób na diecie

Obraz
© iStock.com

Por jest niskokaloryczny. 100-gramowa porcja tego warzywa dostarczy nam jedynie 24 kalorii. Dlatego bez obaw mogą po niego sięgać osoby, które są na diecie odchudzającej. Surowy może jednak być ciężkostrawny i wzdymający. Dlatego warto go zblanszować i doprawić kminkiem lub majerankiem.

/ 6Naturalny afrodyzjak

Obraz
© 123RF.COM

Planujesz romantyczną kolację? Nie zapomnij o porach. Choć trudno w to uwierzyć, por jest uważany za afrodyzjak. Dzięki dużej zawartości witamin działa pobudzająco i stymulująco. Dlatego może poprawić jakość życia seksualnego. Wspomaga płodność mężczyn. Ponadto podnosi też nieznacznie ciepłotę ciała.

/ 6Oczyszcza organizm

Obraz
© Shutterstock.com

Por wykazuje silne właściwości odtruwające, dlatego wspomoże usuwanie toksyn z organizmu. Dietetycy i lekarze zalecają, by palacze i osoby mieszkające w zanieczyszczonych miasta włączyły to warzywo do codziennej diety. Sok z pora podaje się także przy zatruciach pokarmowych czy niejadalnymi grzybami. Bulion z pora jest również niezastąpiony, kiedy przesadzimy z alkoholem.

/ 6Jest pyszny!

Obraz
© 123RF.COM

Biała część pora jest bardziej delikatna, z kolei zielona charakteryzuje się mocnym smakiem i silnym aromatem. Warzywo świetnie nadaje się do smażenia, duszenia, gotowania. Oczyszczone i pokrojone cebulki i liście pora można również mrozić. Ten składnik popularnej włoszczyzny najczęściej wykorzystujemy tylko do zup. Tymczasem jest on wyjątkowo wdzięcznym produktem spożywczym. Jego aromat i ostry smak podkreśla charakter zapiekanek i makaronów. Zmiksowany por to także dobry sposób na naturalny zagęszczacz do zup i sosów. Można dodawać go do potraw zamiast cebuli, bo przypomina jej smak.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz