5 powodów, dlaczego warto jeść jagody

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 6Zdrowe i pyszne owoce leśne

Obraz
© iStock.com

Lipiec to czas, w którym wreszcie mamy dostęp do wielu letnich owoców, do których tak bardzo tęsknimy przez resztę roku. Zaraz po truskawkach pojawiają się jagody. Drobne, czarne owoce, które warto jeść nie tylko dlatego, że są pyszne. Poznajcie 5 powodów, dla których warto się nimi zjadać.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

/ 6 Odtruwają organizm

Obraz
© iStock.com

Jagody warto jeść przede wszystkim dlatego, że neutralizują działanie wolnych rodników. Naukowcy z Amerykańskiego Centrum Żywieniowego Departamentu Rolnictwa dowiedli, że te czarne, drobne owoce pomagają oczyścić krew z produktów ubocznych przemiany materii. Dzięki nim możemy pozbyć się z organizmu szkodliwych i zbędnych produktów przemiany materii, a dodatkowo metali ciężkich i toksyn. Ci sami naukowcy udowodnili także, że jagody są niezwykle skuteczne, jeżeli chodzi o obniżanie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, a dodatkowo zmniejszają stężenie cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę.

/ 6Pomagają dbać o wzrok

Obraz
© iStock.com

Antocyjany zawarte w jagodach wpływają korzystnie na stan naczyń włosowatych oczu, dzięki czemu są one lepiej odżywione i ukrwione. Składniki zawarte w tych owocach przyśpieszają regenerację rodopsyny, czyli barwnika obecnego w siatkówce oka, który jest odpowiedzialny za dobre widzenie po zmroku. Podczas II wojny światowej piloci RAF-u zauważyli, że dzięki częstemu spożywaniu dżemu z jagód lepiej widzieli w ciemności. Co prawda od razu włożono te opowieści między bajki, ale najnowsze badania naukowe bezsprzecznie potwierdzają to niezwykłe odkrycie. Dziś borówka czarna stosowana jest w celu leczenia ślepoty nocnej oraz w przypadku osłabienia wzroku związanego z nadwrażliwością na światło.

/ 6Pomagają na problemy żołądkowe

Obraz
© Shutterstock.com

Wspomagają pracę układu pokarmowego i wpływają na regulowanie procesów trawiennych. Składniki zawarte w jagodach łagodzą bóle brzucha i nudności, działają przeciwbiegunkowo oraz są niezastąpione w przypadku zaparć. Jeśli zmagasz się z którąś z tych niedogodności zdrowotnych, z pomocą przyjdą jagody. W przypadku biegunki najlepsze co możesz zrobić, to zjeść garść suszonych jagód lub wypić gorący napar z ich liści, natomiast jeśli męczą cię zaparcia, niezastąpione będą świeże owoce. Te naturalne metody, które stosowały nasze babcie szybko i skutecznie zlikwidują kłopoty żołądkowe.

/ 6Chronią przed słońcem

Obraz
© iStock.com

Badania pokazały, że znajdujące się w jagodach antocyjany (te same, które przyczyniają się do dobrego widzenia) wspomagają także naturalną ochronę skóry przed szkodliwymi promieniowaniem UV. Dzięki jedzeniu dużej ilości jagód sprawisz sobie naturalny filtr ochronny, który pochłania szkodliwe promienie UV.

/ 6Są pyszne!

Obraz
© 123RF.COM

To niezbity argument przemawiający za jagodami. W lipcu warto wybrać się do lasu albo na bazarek i wrócić do domu z koszyczkiem świeżych, pysznych jagód. Oczywiście najlepiej jeść je na surowo, ale dla amatorów pieczenia świetną propozycją będą ciasta, tarty czy babeczki z dodatkiem tych smakowitych owoców. Ponadto pierogi z jagodami, dżem i sok z jagód, przywiodą na myśl wakacje u babci, a jagodowe smoothie czy lody z jagodami będą świetną propozycją w gorący dzień. Możliwości kulinarnego wykorzystania jagód jest wiele i to kolejny powód, by skorzystać z ich dobrodziejstw.
Warto wiedzieć, że jagody nie tracą swoich walorów smakowych podczas mrożenia, dzięki czemu również zimą możemy cieszyć się ich smakiem. Należy pamiętać także, że jagody, nawet jeśli zbieraliśmy je samodzielnie, wymagają umycia. Jeśli tego nie zrobimy, mogą stać się źródłem zakażenia bąblowicą, groźną chorobą pasożytniczą, wywoływaną przez bąblowca – tasiemca wieńcogłowego. Nie można o tym zapomnieć.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw