Zdrowe i pyszne owoce leśne
Lipiec to czas, w którym wreszcie mamy dostęp do wielu letnich owoców, do których tak bardzo tęsknimy przez resztę roku. Zaraz po truskawkach pojawiają się jagody. Drobne, czarne owoce, które warto jeść nie tylko dlatego, że są pyszne. Poznajcie 5 powodów, dla których warto się nimi zjadać.
Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń
Odtruwają organizm
Jagody warto jeść przede wszystkim dlatego, że neutralizują działanie wolnych rodników. Naukowcy z Amerykańskiego Centrum Żywieniowego Departamentu Rolnictwa dowiedli, że te czarne, drobne owoce pomagają oczyścić krew z produktów ubocznych przemiany materii. Dzięki nim możemy pozbyć się z organizmu szkodliwych i zbędnych produktów przemiany materii, a dodatkowo metali ciężkich i toksyn. Ci sami naukowcy udowodnili także, że jagody są niezwykle skuteczne, jeżeli chodzi o obniżanie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, a dodatkowo zmniejszają stężenie cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę.
Pomagają dbać o wzrok
Antocyjany zawarte w jagodach wpływają korzystnie na stan naczyń włosowatych oczu, dzięki czemu są one lepiej odżywione i ukrwione. Składniki zawarte w tych owocach przyśpieszają regenerację rodopsyny, czyli barwnika obecnego w siatkówce oka, który jest odpowiedzialny za dobre widzenie po zmroku. Podczas II wojny światowej piloci RAF-u zauważyli, że dzięki częstemu spożywaniu dżemu z jagód lepiej widzieli w ciemności. Co prawda od razu włożono te opowieści między bajki, ale najnowsze badania naukowe bezsprzecznie potwierdzają to niezwykłe odkrycie. Dziś borówka czarna stosowana jest w celu leczenia ślepoty nocnej oraz w przypadku osłabienia wzroku związanego z nadwrażliwością na światło.
Pomagają na problemy żołądkowe
Wspomagają pracę układu pokarmowego i wpływają na regulowanie procesów trawiennych. Składniki zawarte w jagodach łagodzą bóle brzucha i nudności, działają przeciwbiegunkowo oraz są niezastąpione w przypadku zaparć. Jeśli zmagasz się z którąś z tych niedogodności zdrowotnych, z pomocą przyjdą jagody. W przypadku biegunki najlepsze co możesz zrobić, to zjeść garść suszonych jagód lub wypić gorący napar z ich liści, natomiast jeśli męczą cię zaparcia, niezastąpione będą świeże owoce. Te naturalne metody, które stosowały nasze babcie szybko i skutecznie zlikwidują kłopoty żołądkowe.
Chronią przed słońcem
Badania pokazały, że znajdujące się w jagodach antocyjany (te same, które przyczyniają się do dobrego widzenia) wspomagają także naturalną ochronę skóry przed szkodliwymi promieniowaniem UV. Dzięki jedzeniu dużej ilości jagód sprawisz sobie naturalny filtr ochronny, który pochłania szkodliwe promienie UV.
Są pyszne!
To niezbity argument przemawiający za jagodami. W lipcu warto wybrać się do lasu albo na bazarek i wrócić do domu z koszyczkiem świeżych, pysznych jagód. Oczywiście najlepiej jeść je na surowo, ale dla amatorów pieczenia świetną propozycją będą ciasta, tarty czy babeczki z dodatkiem tych smakowitych owoców. Ponadto pierogi z jagodami, dżem i sok z jagód, przywiodą na myśl wakacje u babci, a jagodowe smoothie czy lody z jagodami będą świetną propozycją w gorący dzień. Możliwości kulinarnego wykorzystania jagód jest wiele i to kolejny powód, by skorzystać z ich dobrodziejstw.
Warto wiedzieć, że jagody nie tracą swoich walorów smakowych podczas mrożenia, dzięki czemu również zimą możemy cieszyć się ich smakiem. Należy pamiętać także, że jagody, nawet jeśli zbieraliśmy je samodzielnie, wymagają umycia. Jeśli tego nie zrobimy, mogą stać się źródłem zakażenia bąblowicą, groźną chorobą pasożytniczą, wywoływaną przez bąblowca – tasiemca wieńcogłowego. Nie można o tym zapomnieć.