Zdrowie na talerzu
Węgierki, mirabelki i renklody od lat goszczą na polskich stołach. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że śliwki oprócz wyjątkowego smaku, świetnie wpływają na nasze zdrowie. Sezon na śliwki uważamy za rozpoczęty. Znajdziemy je na lokalnych straganach, a także możemy kupić je w sieci sklepów Lidl w cenie 1,89 złotych za kilogram.
Są źródłem witamin i minerałów
Mimo niewielkich rozmiarów śliwki kryją w sobie bogactwo witamin i minerałów. Znajdziemy w nich m.in. witaminy A,C, E, B i K, a także magnez, wapń, żelazo, potas i przeciwutleniacze. Nic więc dziwnego, że śliwki świetnie wpływają na nasz organizm.
Wspomagają odchudzanie
Śliwki to jedne z najmniej kalorycznych owoców. Zawierają zaledwie ok. 45 kalorii w 100 g. Ponadto charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, który zapewnia uczucie sytości i reguluje procesy trawienne. Powinniśmy jednak zachować umiar. Pamiętajmy, że jeżeli zjemy ich zbyt dużo, mogą powodować wzdęcia lub zaparcia.
Są świetne dla urody
Śliwki powinny trafić do codziennego jadłospisu osób, które dbają o ładny wygląd. Zawarte w nich witaminy A, C i K świetnie wpływają na cerę naczynkową i trądzikową. Naturalne przeciwutleniacze ukryte w śliwkach chronią cerę przed szkodliwymi promieniami UV, dzięki czemu nasza skóra będzie wyglądać młodziej i bardziej promiennie.
Korzystnie wpływają na zdrowie
Jedzenie śliwek niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych, np. zawarty w nich potas wpływa na obniżenie ciśnienia. Ponadto, śliwki wpływają na wzmocnienie układu kostnego i zmniejszenie poziomu cholesterolu. Z kolei zawarte w nich przeciwutleniacze pomagają w walce z rakiem i chorobami serca.
Poprawiają humor
W związku z tym, że śliwki są źródłem witaminy B i magnezu korzystnie wpływają na układ nerwowy. Dzięki nim kobiety łagodniej zniosą zespół napięcia przedmiesiączkowego. Co więcej, jedzenie śliwek może naturalnie wpłynąć na poprawę naszego samopoczucia.