30 grudnia - dzień serka wiejskiego

Jeden z ulubionych przysmaków Polaków. Przez ćwierć wieku zdobył nasze serca, a nawet doczekał się swojego święta - dzień wiejskiego serka obchodzimy 30 grudnia.

Serek wiejski z dodatkami.
Źródło zdjęć: © 123RF
Paulina Brzozowska

Serek wiejski kojarzy nam się z pysznym i zdrowym śniadaniem. Są tacy, którzy bez niego nie wyobrażają sobie początku dnia. Ale niewiele osób wie, że ten fantastyczny twarożek pojawił się na polskich stołach stosunkowo niedawno, bo dopiero w 1992 roku.

Serek wiejski pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Jego angielska nazwa, cottage cheese, pierwszy raz została użyta w 1831 roku, gdy producenci masła zaczęli zastanawiać się, co zrobić z mlekiem pozostałym z jego produkcji. Okazało się, że małe granulki sera, które powstawały podczas ubijania masła, w połączeniu z mlekiem tworzą wspaniały serek, w którym konsumenci od razu się zakochali.

Długo trwało, aż taki twarożek trafił do Polski. Pierwszym polskim producentem sera typu cottage cheese była spółdzielnia mleczarska Piątnica, a dziś wytwarzany jest on w wielu przetwórniach mleka. Co ciekawe, w niektórych regionach naszego kraju serek ten nosi inne nazwy: np. twarożek raciborski czy grani, choć skład jest identyczny.

No właśnie, z czego składa się serek wiejski? To przede wszystkim ziarna twarogu, bardzo delikatne i miękkie, zanurzone w mieszance z mleka i śmietanki, z dodatkiem soli. Wersja podstawowa może być wzbogacona świeżymi ziołami (bazylią, koperkiem, szczypiorkiem, etc.). Na sklepowych półkach znajdziemy również serki wiejskie z owocami lub sokami owocowymi.

Wartości odżywczych serka wiejskiego nie sposób przecenić. Zawiera on mnóstwo łatwo przyswajalnego białka, niewiele tłuszczów, witaminy i mikroelementy, potrzebne do prawidłowego działania naszego organizmu. Jest niskokaloryczny, ma również niski indeks glikemiczny, co sprawia, że powinien być jedzony przez osoby nie tylko chorujące na cukrzycę lub mające problem z odpowiednim poziomem cukru, ale również przez dbających o sylwetkę lub odchudzających się.

Idealnymi dodatkami do serka wiejskiego są świeże warzywa. Sałatka z pomidora i twarożku do prawdziwa bomba witaminowa. Idealnie pasują do niego również ogórki, szczypiorek i koperek. Ciekawy smak daje połączenie serka ze świeżymi listkami kolendry. Serek może być również dodatkiem do musli z orzechów, płatków zbożowych i suszonych owoców. Zastąpi mleko lub jogurt i jednocześnie takie danie będzie bardziej sycące.

Pasty z wędzonych ryb, suszonych pomidorów, posiekanych oliwek czy kaparów także fantastycznie komponują się z twarożkiem grani i będą ciekawym urozmaiceniem posiłków. Nadają się nie tylko do kanapek, ale także jako wytrawne nadzienie do naleśników czy placków. Naleśniki i pierogi z pewnością będą też wyśmienite, jeśli dodamy do nich serek wiejski na słodko, czyli z owocami.

I na koniec ciekawostka. Serek wiejski stał się kilka lat temu narzędziem w walce o... obniżkę cen żywności. Rzecz miała miejsce w 2011 roku w Izraelu. Jedyny obecny na tamtejszym ryku producent cottage cheese podniósł dwa razy cenę swojego wyrobu, bardzo popularnego wśród mieszkańców tego bliskowschodniego kraju. Wywołało to falę oburzenia, choć twarożek był tylko pretekstem. Protestującym chodziło o generalne podwyżki cen, i tak bardzo drogiej już żywności. W końcu, za pośrednictwem Facebooka, wymyślono bojkot serka wiejskiego. W akcji, tylko w mediach społecznościowych, wzięło udział ponad 100 tysięcy osób. 1 lipca 2011 roku protest wkroczył do sklepów – tego dnia mało kto kupił serek, przez co producent poniósł ogromne straty. Sprawa trafiła nawet do parlamentu. Cenę serka obniżono, a dyskusja o wysokości cen doprowadziła do ich uregulowania zgodnie z logiką, a nie zachciankami producentów.

Korzystając z tego, że w Polsce ten smaczny i zdrowy serek, jest stosunkowo niedrogi, świętujmy jego dzień, przyrządzając na bazie twarożku fantastyczne, pożywne dania!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: 5 dań z serka wiejskiego. Szybkie i dietetyczne

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów