10 produktów, które pomogą w walce z anemią
Walcz z anemią jedzeniem
Niedokrwistość, potocznie zwana anemią, jest zespołem chorobowym, który polega na zmniejszeniu stężenia hemoglobiny, hematokrytu lub liczby erytrocytów poniżej prawidłowych wartości - dla kobiet dolną granicą jest 12,0 g/dl (gram na decylitr), a dla mężczyzn 13,5g/dl. Objawy anemii można łatwo zrzucić na przepracowanie i zmęczenie, ale nie należy ich bagatelizować, gdyż choroba ta jest groźna dla serca i mózgu. Głównymi powodami wystąpienia anemii są niedobory takich składników mineralnych, jak żelazo, kwas foliowy czy witamina B12. Tuż po badaniu krwi i zdiagnozowaniu niedokrwistości, warto do swojego jadłospisu włączyć produkty spożywcze, które będą naturalnymi suplementami diety.
Niedokrwistość, potocznie zwana anemią, jest zespołem chorobowym, który polega na zmniejszeniu stężenia hemoglobiny, hematokrytu lub liczby erytrocytów poniżej prawidłowych wartości - dla kobiet dolną granicą jest 12,0 g/dl (gram na decylitr), a dla mężczyzn 13,5g/dl. Objawy anemii można łatwo zrzucić na przepracowanie i zmęczenie, ale nie należy ich bagatelizować, gdyż choroba ta jest groźna dla serca i mózgu. Głównymi powodami wystąpienia anemii są niedobory takich składników mineralnych, jak żelazo, kwas foliowy czy witamina B12. Tuż po badaniu krwi i zdiagnozowaniu niedokrwistości, warto do swojego jadłospisu włączyć produkty spożywcze, które będą naturalnymi suplementami diety. Oto lista propozycji, które podniosą poziom hemoglobiny.