10 produktów, które pomogą w walce z anemią
Niedokrwistość, potocznie zwana anemią, jest zespołem chorobowym, który polega na zmniejszeniu stężenia hemoglobiny, hematokrytu lub liczby erytrocytów poniżej prawidłowych wartości - dla kobiet dolną granicą jest 12,0 g/dl (gram na decylitr), a dla mężczyzn 13,5g/dl. Objawy anemii można łatwo zrzucić na przepracowanie i zmęczenie, ale nie należy ich bagatelizować, gdyż choroba ta jest groźna dla serca i mózgu. Głównymi powodami wystąpienia anemii są niedobory takich składników mineralnych, jak żelazo, kwas foliowy czy witamina B12. Tuż po badaniu krwi i zdiagnozowaniu niedokrwistości, warto do swojego jadłospisu włączyć produkty spożywcze, które będą naturalnymi suplementami diety.
Walcz z anemią jedzeniem
Niedokrwistość, potocznie zwana anemią, jest zespołem chorobowym, który polega na zmniejszeniu stężenia hemoglobiny, hematokrytu lub liczby erytrocytów poniżej prawidłowych wartości - dla kobiet dolną granicą jest 12,0 g/dl (gram na decylitr), a dla mężczyzn 13,5g/dl. Objawy anemii można łatwo zrzucić na przepracowanie i zmęczenie, ale nie należy ich bagatelizować, gdyż choroba ta jest groźna dla serca i mózgu. Głównymi powodami wystąpienia anemii są niedobory takich składników mineralnych, jak żelazo, kwas foliowy czy witamina B12. Tuż po badaniu krwi i zdiagnozowaniu niedokrwistości, warto do swojego jadłospisu włączyć produkty spożywcze, które będą naturalnymi suplementami diety. Oto lista propozycji, które podniosą poziom hemoglobiny.
Szpinak
To warzywo bogate jest w żelazo, błonnik, witaminę B9, A, C i E, beta-karoten i wapń. Dietetycy zalecają spożywanie ok. pół szklanki szpinaku na dzień. Można go jeść nie tylko w sezonie, ponieważ mrożony zachowuje aż 80 proc. wszystkich wartości odżywczych. Najkorzystniej jest spożywać go w towarzystwie jajka oraz nabiału (sera typu feta lub jogurtu), a dla nieprzekonanych polecamy doprawienie go czosnkiem. Podobne właściwości i składniki mineralne znajdują się w brokułach, jarmużu, sałacie i rzeżusze.
Granat
Wybuchowa mieszanka żelaza oraz witaminy C, która znacznie przyśpiesza wchłanianie tego składnika mineralnego. Granat to również cenne źródło przeciwutleniaczy, a konkretnie polifenoli. Badania wykazały, że skutecznie przeciwdziałają wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a także chorobom serca. Ten owoc zawiera ich trzykrotnie więcej niż zielona herbata czy czerwone wino.
Poza sezonem, warto zaopatrzyć się w sok z granatu - łatwo znaleźć go m.in. w sklepach ze zdrową żywnością.
Miód
Na szczególną uwagę zasługują takie rodzaje jak miód gryczany, wielokwiatowy i koniczynowy. Dostarczą one do naszego organizmu nie tylko niezbędnej dawki żelaza, ale również magnezu oraz miedzi, które także pomogą w podnoszeniu poziomu hemoglobiny. Najzdrowszą formą spożywania tego produktu będzie pity każdego ranka napój, przygotowany z wody, cytryny i miodu.
Buraki
W medycynie naturalnej to uznany środek krwiotwórczy. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, a tym samym wspomagają więc układ krwionośny. Buraki to doskonałe źródło kwasu foliowego, a także żelaza, wapnia, magnezu, potasu, mangan, sodu, miedzy czy rzadko spotykanych w warzywach rubid i cez.
Aby w pełni skorzystać z bogactwa tych produktów, najlepiej pić surowy sok z buraków. Nie poleca się natomiast ich gotowania, ponieważ woda pozbawia ich cennych składników mineralnych. Specjaliści od żywienia polecają również zapiekanie ich wraz ze skórko i obieranie dopiero tuż przed jedzeniem.
Orzeszki ziemne
Wystarczy spożywać garść tych produktów, aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie żelaza. Zbliżony efekt uzyskamy poprzez jedzenie masła orzechowego (mowa o produkcie naturalnym, a nie przetworzonych kremach o smaku orzechowym). Kanapka z tym dodatkiem oraz szklanka świeżo wyciskanego soku z pomarańczy to pomysł na doskonały początek dnia z dawką 0,6 mg żelaza.
Czerwone mięso
Osobom, które cierpią na niedokrwistość, a nie są wegetarianami, poleca się spożywanie przynajmniej jednej porcji mięsa dziennie. W tych produktach znajduje się bowiem żelazo hem, które jest najlepiej przyswajalny przez nasz organizm. Według niektórych badań, wołowina może dostarczyć nawet 600 proc. zalecanej dawki żelaza.
Jako alternatywę dla czerwonego mięsa, dietetycy polecają również łososia, tuńczyka, małże i ostrygi.
Pomidory
Warzywa te to również spora dawka żelaza, a także niezbędne źródło magnezu. W codziennym menu zaleca się, aby używać ich w jako dodatków do kanapek czy składników sałatek, a także w postaci soku. Nie należy jednak łączyć ich spożycia z piciem napojów gazowanych lub takich, które zawierają kofeinę, ponieważ to znacznie hamuje przyswajalność cennych składników mineralnych.
Pieczywo pełnoziarniste
Kawałek chleba z pełnego ziarna może dostarczyć 6 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo w organizmie. Osobom, które cierpią na niedokrwistość zaleca się również spożywanie innych produktów pełnoziarnistych, takich jak makarony, płatki czy ryż.
Fasola
Na uwagę zasługują również warzywa strączkowe, w tym fasola dowolnej odmiany. Już jedna filiżanka któregokolwiek z nich może dostarczyć 5 mg żelaza. Istotny jest jednak sposób przygotowania tego produktu, ponieważ zawarty w nich kwas fitynowy znacznie ogranicza wchłanianie cennych składników. Dlatego też, warunkiem jest moczenie fasoli przez całą noc przed gotowaniem.
Owsianka
Już dwie łyżki płatków owsianych mogą dostarczyć 4,5 mg żelaza do organizmu. Ale tak jak w przypadku fasoli, należy uważać na zawarty w nich kwas fitynowy. Najlepszym rozwiązaniem będzie wybór płatków, które wzbogacone są o witaminę B12 lub sporą ilość innych witamin z grupy B.
mp/kuchnia.wp.pl