10 najgorszych produktów w twojej lodówce

Wiemy, że fast foody powodują otyłość i problemy ze zdrowiem. Jednak niezdrowe jedzenie to nie tylko barowe hot dogi, hamburgery, pizza czy inne tłuste przekąski. W naszych lodówkach też znajdziemy wiele produktów, które jemy codziennie, nie do końca zdając sobie sprawę z ich szkodliwości.

Obraz

/ 10Niezdrowy nie tylko fast food

Obraz
© Thinkstock

Wiemy, że fast foody powodują otyłość i problemy ze zdrowiem. Jednak niezdrowe jedzenie to nie tylko barowe hot dogi, hamburgery, pizza czy inne tłuste przekąski. W naszych lodówkach też znajdziemy wiele produktów, które jemy codziennie, nie do końca zdając sobie sprawę z ich szkodliwości.

Zjedzenie od czasu do czasu jednej czy dwóch łyżeczek majonezu nie jest grzechem. Gorzej, jeśli jemy go bez umiaru, dodając do wszelkich sałatek czy jajek. Łyżeczka zawiera 10 g tłuszczu - w tej porcji znajdziemy 1,5 g tłuszczów nasyconych, 5 mg cholesterolu i 90 mg sodu. Objadanie się majonezem prowadzi do problemów z sercem, nadciśnieniem, a w konsekwencji nawet do zawału. Nie przesadzajmy więc z tym dodatkiem, szczególnie, że łatwo zastąpić go np. lekkimi sosami na bazie musztardy czy jogurtów.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 10Słodkie napoje gazowane

Obraz
© 123rf

Musimy zdawać sobie sprawę, że napoje słodzone praktycznie nie dostarczają nam żadnych substancji odżywczych, a jedynie kalorii. Według opublikowanych niedawno badań amerykańskich naukowców, osoby, które piją je codziennie, są o wiele bardziej narażone na zawały niż ci, którzy pozwalają sobie na sięgnięcie po nie tylko raz na jakiś czas. Gazowane napoje powodują również cukrzycę i zdecydowanie podwyższają poziom cholesterolu. Zdrową alternatywą jest zwykła woda lub soki owocowe - może nie tak wyraziste w smaku, ale za to nieszkodliwe.

/ 10Piwo, wino i inne napoje alkoholowe

Obraz
© 123rf

Oczywiście jedno piwo czy kieliszek wina do obiadu to nie wykroczenie. Ale regularne uzupełnianie "procentowych" zapasów w lodówce może w końcu doprowadzić do uzależnienia. Poza tym pamiętajmy, że to same puste kalorie, których nasz organizm nie wykorzysta do produkcji energii. Jeden kieliszek wina dostarcza około 170 kalorii, a pół litra piwa to 150 kalorii. Alkohol zmusza też wątrobę do ostrego wysiłku i może powodować choroby tego ważnego organu.

/ 10Wędliny i przetworzone mięsno

Obraz
© 123rf

Wędliny naładowane są solą, tłuszczem i azotanami, używanymi jako konserwanty. A azotany są główną przyczyną powstawania raka żołądka i jelita grubego. Nadmierne objadanie się takimi produktami może prowadzić do powstawania nadciśnienia i problemów z sercem - głównym winowajcą jest tu sód zawarty w wędlinach. Jest on również odpowiedzialny za otyłość czy problemy z oczyszczaniem organizmu.

/ 10Parówki i kiełbaski

Obraz
© Thinkstock

Kiełbaski i parówki są jednymi z popularniejszych produktów wykorzystywanych do przyrządzania kolacji czy ekonomicznego obiadu. Niestety, zawierają wysoko przetworzone mięso i duże ilości sodu. Dwie parówki lub zawierają ok. 520 - 680 mg sodu, 23 g tłuszczu (w tym 7 g tłuszczów nasyconych). Badania dowodzą, że przetworzone mięso zwiększa ryzyko choroby serca o 42 proc. i cukrzycy o 19 proc.

/ 10Margaryna

Obraz
© 123rf

Choć margaryna często jest reklamowana jako zdrowa alternatywa dla masła, jednak nie jest to do końca prawda. Zawiera ogromne ilości tłuszczów nasyconych, które powodują, że w temperaturze pokojowej nie psuje się i nie rozpuszcza. Nadmiar margaryny powoduje nadciśnienie i choroby serca. Lepszym rozwiązaniem byłoby przejście na olej rzepakowy lub oliwę, które zawierają dużo cennych kwasów omega-3.

/ 10Produkty z pełnego mleka

Obraz
© 123rf

Produkty mleczne są bogate w białko, wapń, witaminę B12 i ryboflawinę, ale zawierają również duże ilości tłuszczu i cholesterolu. Szczególnie, gdy są to produkty z nieodtłuszczonego mleka. Szklanka 1,5 proc. mleka zawiera ok. 40 kcal, szklanka 3,5 proc. ma już 60 kcal. Lepszym rozwiązaniem są produkty niskotłuszczowe - chude sery, jogurty, twarogi, serki śmietankowe.

/ 10Lody

Obraz
© Thinkstock

Porcja lodów waniliowych z pojemnika zawiera 10 proc. tłuszczu, co daje 160 kalorii. Do tego dochodzi jeszcze monstrualna ilość cukru - 25 gramów w jednej porcji. Objadanie się nimi powoduje otyłość, choroby żołądka i układu krążenia. O wiele lepszym rozwiązaniem jest samodzielne zrobienie lodów np. z soków owocowych (chociażby z dodatkiem lekkiego jogurtu). Są równie smaczne, gaszą pragnienie i są o wiele zdrowsze.

/ 10Mrożone frytki

Obraz
© 123rf

Serwujemy je z pieczonym kurczakiem czy kotletem schabowym. I choć w prawie każdej lodówce znajdziemy torbę gotowych do upieczenia czy usmażenia frytek, warto zastanowić się nad tym, czy nie lepiej się ich pozbyć. Często, choć mają napisane na opakowaniu, że są z ziemniaków, tak naprawdę są zrobione z mąki ziemniaczanej, suszu i oleju roślinnego. Takie frytki tylko zapychają żołądek. To także ryzyko dla serca i przyczyna otyłości.

10 / 10Gotowe sosy do sałatek

Obraz
© 123rf

Sosy śmietanowe poprawiają zdecydowanie smak większości sałatek warzywnych, ale są wyjątkowo niezdrowym dodatkiem. W dwóch łyżkach takiego gotowego dressingu znajduje się 12 g tłuszczu i około 380 mg sodu. Poza tym dostarczają ok. 120 kalorii! Taki sos podnosi poziom cholesterolu i tłuszczu w organizmie, jednocześnie zwiększając ryzyko chorób serca, otyłości oraz udarów. Lżejsze sosy - z soku z cytryny i oliwy z oliwek, z dodatkiem przypraw i ziół - są o wiele lepszym rozwiązaniem.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami