10 kanapek, którymi żywi się świat

None

Obraz

/ 101. Hot-dog

Obraz
© flickr.com/Micah Sittig/2.0/at

To niezwykle proste danie podbiło świat w latach 70. XIX wieku. Autorem pierwszego przepisu na hot-doga był Niemiec Charles Feltman. Pomysł na nazwę zrodził się na podstawie skojarzenia kształtu kanapki z jamnikiem. Hot-dog najpierw podbił serca Amerykanów, a dopiero potem stał się popularnym daniem w Europie.

/ 102. Hamburger

Obraz
© AFP

Hamburger to również wynalazek niemiecki, a nie amerykański, jakby się mogło wydawać. Najdroższe hamburgery na świecie sprzedawane są w kasynach Las Vegas - doświadczeni kucharze faszerują je serem pleśniowym i wołowiną Kobe. Jedna taka kanapka kosztuje tam prawie 800 dolarów.

/ 103. Sandwich

Obraz
© sxc.hu

Ten posiłek nazwę zawdzięcza hazardziście - pewnemu hrabiemu z angielskiej miejscowości Sandwich. Był on tak zajęty grą, że nie chciał ani na chwilę odejść od stołu do gry. Wówczas służba podawała mu dwie kromki chleba z dziczyzną.

/ 104. Doner kebab

Obraz
© flickr.com/Alex Kher/2.0/at

To kanapka na ciepło pochodząca z Turcji, nadziewana baraniną lub cielęciną. Prawdziwy kebab pieczony jest na ruszcie, a mięso obkłada się świeżymi warzywami i słonym serem.

/ 105. Croque-monsieur

Obraz
© flick.com/bloggyboulga/2.0/at

To niezwykle popularna kanapka francuska, nadziewana szynką i serem, zapiekana z jajkiem sadzonym.

/ 106. Fajitas

Obraz
© flickr.com/thisis_bossi/2.0/at/as

To przekąska meksykańskich poganiaczy bydła. W rulonie ciasta kukurydzianego znajduje się stek ("faja"), papryka, cebula i pomidory.

/ 107. Pan bagna

Obraz
© sxc.hu

To kanapka z Lazurowego Wybrzeża, nadziewana tuńczykiem, oliwkami, sałatą, i jajkiem na twardo, skrapiana sowicie octem winnym.

/ 108. Casse-croute

Obraz
© archiwum

Tę kanapkę wymyślili Tunezyjczycy. Smakuje oryginalnie ze względu na dodatek, jakim jest ostra i wyrazista pasta o nazwie harissa, ucierana z papryczki chilli, kminku i czosnku.

/ 109. Panino

Obraz
© sxc.hu

"Panino" oznacza kawałeczek chleba. Jest to kanapka podawana na ciepło lub na zimno. Włosi nadziewają ciabatę szynką i serem, czasami również sałatą.

10 / 1010. Tartinka

Obraz
© sxc.hu

Tartinka to kanapka wymyślona przez Francuzów - na jednej warstwie pieczywa układa się warstwę mięsa lub ryby oraz wszelkiego rodzaju warzywa w zależności od fantazji przyrządzającego. Bułkę serwuje się również na słodko, smarując ją owocową konfiturą.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości