10 kanapek, którymi żywi się świat
None
1. Hot-dog
To niezwykle proste danie podbiło świat w latach 70. XIX wieku. Autorem pierwszego przepisu na hot-doga był Niemiec Charles Feltman. Pomysł na nazwę zrodził się na podstawie skojarzenia kształtu kanapki z jamnikiem. Hot-dog najpierw podbił serca Amerykanów, a dopiero potem stał się popularnym daniem w Europie.
2. Hamburger
Hamburger to również wynalazek niemiecki, a nie amerykański, jakby się mogło wydawać. Najdroższe hamburgery na świecie sprzedawane są w kasynach Las Vegas - doświadczeni kucharze faszerują je serem pleśniowym i wołowiną Kobe. Jedna taka kanapka kosztuje tam prawie 800 dolarów.
3. Sandwich
Ten posiłek nazwę zawdzięcza hazardziście - pewnemu hrabiemu z angielskiej miejscowości Sandwich. Był on tak zajęty grą, że nie chciał ani na chwilę odejść od stołu do gry. Wówczas służba podawała mu dwie kromki chleba z dziczyzną.
4. Doner kebab
To kanapka na ciepło pochodząca z Turcji, nadziewana baraniną lub cielęciną. Prawdziwy kebab pieczony jest na ruszcie, a mięso obkłada się świeżymi warzywami i słonym serem.
5. Croque-monsieur
To niezwykle popularna kanapka francuska, nadziewana szynką i serem, zapiekana z jajkiem sadzonym.
6. Fajitas
To przekąska meksykańskich poganiaczy bydła. W rulonie ciasta kukurydzianego znajduje się stek ("faja"), papryka, cebula i pomidory.
7. Pan bagna
To kanapka z Lazurowego Wybrzeża, nadziewana tuńczykiem, oliwkami, sałatą, i jajkiem na twardo, skrapiana sowicie octem winnym.
8. Casse-croute
Tę kanapkę wymyślili Tunezyjczycy. Smakuje oryginalnie ze względu na dodatek, jakim jest ostra i wyrazista pasta o nazwie harissa, ucierana z papryczki chilli, kminku i czosnku.
9. Panino
"Panino" oznacza kawałeczek chleba. Jest to kanapka podawana na ciepło lub na zimno. Włosi nadziewają ciabatę szynką i serem, czasami również sałatą.
10. Tartinka
Tartinka to kanapka wymyślona przez Francuzów - na jednej warstwie pieczywa układa się warstwę mięsa lub ryby oraz wszelkiego rodzaju warzywa w zależności od fantazji przyrządzającego. Bułkę serwuje się również na słodko, smarując ją owocową konfiturą.