10 kanapek, którymi żywi się świat

None

Obraz

/ 101. Hot-dog

Obraz
© flickr.com/Micah Sittig/2.0/at

To niezwykle proste danie podbiło świat w latach 70. XIX wieku. Autorem pierwszego przepisu na hot-doga był Niemiec Charles Feltman. Pomysł na nazwę zrodził się na podstawie skojarzenia kształtu kanapki z jamnikiem. Hot-dog najpierw podbił serca Amerykanów, a dopiero potem stał się popularnym daniem w Europie.

/ 102. Hamburger

Obraz
© AFP

Hamburger to również wynalazek niemiecki, a nie amerykański, jakby się mogło wydawać. Najdroższe hamburgery na świecie sprzedawane są w kasynach Las Vegas - doświadczeni kucharze faszerują je serem pleśniowym i wołowiną Kobe. Jedna taka kanapka kosztuje tam prawie 800 dolarów.

/ 103. Sandwich

Obraz
© sxc.hu

Ten posiłek nazwę zawdzięcza hazardziście - pewnemu hrabiemu z angielskiej miejscowości Sandwich. Był on tak zajęty grą, że nie chciał ani na chwilę odejść od stołu do gry. Wówczas służba podawała mu dwie kromki chleba z dziczyzną.

/ 104. Doner kebab

Obraz
© flickr.com/Alex Kher/2.0/at

To kanapka na ciepło pochodząca z Turcji, nadziewana baraniną lub cielęciną. Prawdziwy kebab pieczony jest na ruszcie, a mięso obkłada się świeżymi warzywami i słonym serem.

/ 105. Croque-monsieur

Obraz
© flick.com/bloggyboulga/2.0/at

To niezwykle popularna kanapka francuska, nadziewana szynką i serem, zapiekana z jajkiem sadzonym.

/ 106. Fajitas

Obraz
© flickr.com/thisis_bossi/2.0/at/as

To przekąska meksykańskich poganiaczy bydła. W rulonie ciasta kukurydzianego znajduje się stek ("faja"), papryka, cebula i pomidory.

/ 107. Pan bagna

Obraz
© sxc.hu

To kanapka z Lazurowego Wybrzeża, nadziewana tuńczykiem, oliwkami, sałatą, i jajkiem na twardo, skrapiana sowicie octem winnym.

/ 108. Casse-croute

Obraz
© archiwum

Tę kanapkę wymyślili Tunezyjczycy. Smakuje oryginalnie ze względu na dodatek, jakim jest ostra i wyrazista pasta o nazwie harissa, ucierana z papryczki chilli, kminku i czosnku.

/ 109. Panino

Obraz
© sxc.hu

"Panino" oznacza kawałeczek chleba. Jest to kanapka podawana na ciepło lub na zimno. Włosi nadziewają ciabatę szynką i serem, czasami również sałatą.

10 / 1010. Tartinka

Obraz
© sxc.hu

Tartinka to kanapka wymyślona przez Francuzów - na jednej warstwie pieczywa układa się warstwę mięsa lub ryby oraz wszelkiego rodzaju warzywa w zależności od fantazji przyrządzającego. Bułkę serwuje się również na słodko, smarując ją owocową konfiturą.

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny