Wodorotlenek potasu - E525

Nazwa wodorotlenku potasu dla większości z nas brzmi co najmniej złowieszczo. Tymczasem związek ten dość często znaleźć można w niektórych produktach spożywczych, w których stosuje się go jako regulator kwasowości. Na opakowaniach różnych wyrobów wodorotlenek potasu oznaczany jest zawsze symbolem E525. Czy substancja ta ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie? Jakie są właściwości wodorotlenku potasu dodawanego do żywności?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Po co stosuje się regulatory kwasowości?

Regulatory kwasowości dodawane są do żywności z co najmniej dwóch powodów. Jak wskazuje ich sama nazwa, posiadają one właściwości kwasowe. Zastosowanie tego typu regulatorów w różnych produktach ma zatem wpłynąć na smak wyrobu i nadać im odpowiednią kwaśność. Ważne jest jednak to, że związki chemiczne zaliczane do regulatorów bardzo często stosuje się w celu zahamowania rozwoju bakterii. Przez nadanie konkretnego współczynnika pH produktu, możliwe jest wydłużenie jego przydatności do spożycia, a także znaczne poprawienie ogólnej jakości.

Czym jest wodorotlenek [potasu](https://portal.abczdrowie.pl/potas-trzy-mrozace-krew-w-zylach-fakty-o-potasie-czyli-co-tak-naprawde-warto-o-nim-wiedziec)?

Wodorotlenek potasu jest nieorganicznym związek chemicznym o wzorze sumarycznym KOH. W standardowych warunkach wyodrębniony wodorotlenek przybiera postać białego ciała stałego niewydzielającego żadnego zapachu. Związek zaliczany jest do grona najsilniejszych zasad. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, a na dodatek wykazuje silne właściwości egzotermiczne (emisja ciepła). Sam w sobie wodorotlenek potasu jest niezwykle żrący i może doprowadzić do poważnych poparzeń. Czy oznacza to jednak, że jego obecność w produktach spożywczych jest niebezpieczna?

E525 w produktach spożywczych

Na szczęście nie ma żadnych powodów do niepokoju – wodorotlenek potasu dodawany do produktów spożywczych nie jest groźny dla naszego zdrowia. Obecne przepisy zezwalają stosowanie substancji na zasadzie quantum satis, czyli w jak najmniejszej ilości niezbędnej do osiągnięcia zamierzonego efektu technologicznego. Główną funkcją E525 jest regulacja kwasowości danego wyrobu. W przypadku środków spożywczych uzupełniających z grupy przetworzonych produktów zbożowych i innych wyrobów dla dzieci wodorotlenek sodu może być stosowany tylko jako regulator pH.

W jakich produktach występuje E525?

Wodorotlenek potasu może znaleźć się w składzie następujących produktów spożywczych:

• galaretka
• czekolada
• marmolada
• dżem
• wyroby kakaowe
• przetworzona żywność na bazie zbóż
• margaryna
• olej
• żywność dla dzieci i niemowląt.

Związek ten można także spotkać w produktach kosmetycznych, np. mydłach, kremach po goleniu i preparatach do usuwania skórek.

Związki często występujące z E525

E210 – kwas benzoesowy
• E235 – pimarycyna
E260 – kwas octowy
• E315 – kwas izoaskorbinowy
• E322 – lecytyna
• E340 – fosforan potasu
• E495 – monopalmitynian sorbitolu
E508 – chlorek potasu

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇