Tarta z gruszkami
- CIASTO
- 220 g mąki
- 140 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- 1 szt jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- GRUSZKI
- 4-5 szt gruszek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Krok 1
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i wymieszać aż powstanie kruszonka (ja używam widelca). Na koniec dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce.
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki. Przełożyć do miski i wymieszać z cukrem i cynamonem.
Krok 2
Ciasto rozwałkować (najlepiej na papierze do pieczenia, łatwiej będzie przenieść na blachę), zaznaczyć na nim okrąg (od tortownicy) i ułożyć na nim gruszki. Resztę ciasta zawinąć wokół gruszek pozostawiając "otwarte" od góry. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec przez ok. 50 minut. Ostudzone ciasto przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Podziel się opinią
Komentarze