Tarta rabarbarowo-truskawkowa
- Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki (wykorzystana mąka orkiszowa)
- 100 g zimnego masła
- 1/4 łyżeczka soli
- 1 łyżka soku z limonki
- skórka starta z 1 limonki
- Nadzienie:
- 1 spora łodyga rabarbaru
- 150 g twardych truskawek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- Kruszonka:
- 2/3 szklanki mąki (wykorzystana mąka orkiszowa)
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 50 g miękkiego masła
- skórka starta z 1/2 limonki
Poniższa tarta jest zrobiona z kruchego ciasta. Na co zwrócić uwagę, aby wyszła idealne? Poszczególne składniki ciasta powinniśmy zagniatać szybko, aby się nie zagrzały. Zarówno masło jak i woda, którą do niego dodajemy powinny być zimne. Swoją kruchą strukturę ciasto zawdzięcza dużej ilości masła, które łączymy zazwyczaj z cukrem, solą i (opcjonalnie) żółtkiem. Podczas zagniatania nie należy podsypywać ciasta mąką, gdyż zmienione proporcje składników mogą spowodować, że ciasto stanie się twarde.
Wyrobione ciasto należy koniecznie włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny, bo dzięki temu łatwiej je rozwałkujemy. Żeby ładnie wyglądało należy wyrównać brzegi ciasta. Spód należy ponakłuwać widelcem, aby wydostająca się spod ciasta para wodna nie spowodowała wybrzuszeń.
Robimy ciasto: w misce mieszamy mąkę, sól, sok z limonki i masło. Zagniatamy aż konsystencja będzie grudkowata i dolewamy 2-5 łyżek zimnej wody tak, aby ciasto było gładkie, ale nie rzadkie. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulę i wkładamy owiniętą w papier pergaminowy do lodówki na ok. 1 godzinę. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę, wysmarowaną wcześniej masłem. Robimy nadzienie. Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki, truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Rabarbar i truskawki kroimy w plasterki i mieszamy razem z mąką i cukrem.
Robimy kruszonkę: w misce łączymy wszystkie składniki i zagniatamy aż ciasto nabierze kruchej, grudkowatej konsystencji. Na ciasto wykładamy nadzienie z owoców i posypujemy kruszonką.
Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut, a następnie dopiekamy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Ciasto powinno być ułożone na środkowej blaszce w piekarniku. Jeśli kruszonka zacznie się w trakcie pieczenia za bardzo rumienić, to należy przykryć je folią aluminiową. Podajemy z lodami lub/i bitą śmietaną.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze