Sałatka zawsze zdrowa? Nieprawda!
Czy sałatki to wyłącznie samo zdrowie i sposób na lekki posiłek? Niestety takie myślenie może okazać się zgubne, zwłaszcza gdy w sałatce znajdą się takie składniki.
Nie zawsze lekki posiłek
Czy sałatki to wyłącznie samo zdrowie i sposób na lekki posiłek? Niestety takie myślenie może okazać się zgubne, zwłaszcza gdy w sałatce znajdą się takie składniki.
Popularne ostatnio sałatki, a raczej specjalne przyprawy do ich przygotowania, bardzo często zawierają gotowe grzanki. Niestety ten chrupki dodatek jest zupełnie bezużyteczny, pod względem wartości odżywczych, a jednocześnie bardzo kaloryczny. Pół filiżanki grzanek to aż 100 kcal! Zanim więc bezmyślnie dodasz do swojej sałatki garść chrupiących grzanek, zastanów się czy ta dodatkowa porcja kalorii na pewno jest ci potrzebna. Przecież świeże warzywa same w sobie są wystarczająco chrupiące!
KŻ/mmch
Sosy i dressingi
Najczęściej to właśnie one nadają sałacie charakterystyczny smak i sprawiają, że zwykła mieszanka warzyw nabiera oryginalnego wyrazu. Niestety najczęściej są to ciężkie i tuczące sosy na bazie majonezu czy tłustej śmietany. Najgorszą opcją, jeśli samemu przygotowujemy sałatkę w domu, jest sięganie po gotowe dressingi , dostępne w jednorazowych opakowaniach. Niewielkie opakowanie takiego produktu to ok.200 kcal w 50 g. Na dodatek, ogromną większość stanowi niezdrowy tłuszcz i dodatki smakowe.
Jak wiec ożywić smak sałatki, nie narażając się na dodatkowe kalorie? Do zrobienia dressingu użyj lekkiego jogurtu naturalnego lub kremowego jogurtu bałkańskiego. Są one o wiele lżejsze niż majonez, a jednocześnie równie kremowe.
Jeśli wolisz sosy na bazie oliwy, dobrym rozwiązaniem są popularne sosy sałatkowe. Pamiętaj jednak żeby używać do nich dobrej oliwy extra virgin zamiast oleju. To uczyni sałatkę dodatkowo bogatą w kwasy omega. Na rynku są też mieszanki przypraw dodatkowo zawierające błonnik czy zioła, stymulujące trawienie.
Niezdrowe połączenia
Połączenie pomidora z ogórkiem w sałatce wydaje ci się idealnym rozwiązaniem? Niestety, świeżych ogórków nie powinno się łączyć z produktami o wysokiej zawartości wit. C tj.: pomidorami, kapustą, papryką czy natką pietruszki. Ogórki zawierają bowiem enzym, który niszczy tę witaminę. Ale jest na to rada - przed połączeniem składników wystarczy każdy z nich wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek. Podziała ona ochronnie na witaminę C, a dodatkowo zwiększy wchłanialność likopenu z pomidorów.
Z kolei częste spożywanie pomidorów z produktami nabiałowymi (np. z twarogiem), może doprowadzić do choroby stawów. Zawarte w pomidorach kwasy (cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy i kumarynowy), łączą się z wapniem tworząc nierozpuszczalne kryształki, które odkładają się w stawach i doprowadzają do powstania stanów zapalnych wywołujących silne bóle.
Pyszne, ale kaloryczne
Prawdziwą popularność zyskały ostatnio sałatki, których smak wzbogaca dodane do nich mięso. Najczęściej jest to delikatna pierś z kurczaka, ale nierzadko są to też chrupiące, podsmażone plasterki boczku. Wszystko to w połączeniu ze świeżymi warzywami wygląda i smakuje przepysznie. Z drugiej jednak strony, może zamienić nasz lekki posiłek w zakamuflowaną bombę kaloryczną!
Mięso w sałatce, to nie jest zły pomysł, pod warunkiem, że będzie to mięso grillowane. Wszelkie panierowane lub smażone "mięsne wkładki" nie są wskazane, jeśli dbasz o swoją figurę.
Serowa uczta
Ser to niezwykły dodatek, który z wielu niepozornych potraw czyni wykwintne danie. Dodatkowo jednak czyni je bardzie kalorycznymi, o czym warto pamiętać.
Nasz wybór może być mniej lub bardziej trafny. Unikajmy sałatek z tłustymi serami, takimi jak wszelkie odmiany serów żółtych czy pleśniowych. Wybierzmy raczej sery białe. Do sałatki najlepiej użyć delikatnego sera mozarella. W 100 g niebieskiego sera pleśniowego jest ok. 360 kcal, natomiast w mozzarelli ok.240 kcal.
Sałata sałacie nierówna
O tym, że sałata jest zdrowa nikogo nie trzeba przekonywać. Jej delikatne liście zawierają bogactwo witamin: A,E,D,C i mikroelementów, takich jak: magnez, potas, wapń, żelazo. Dodatkowo sałata jest źródłem błonnika i kwasu foliowego. Jak się jednak okazuje wśród szerokiej gamy sałat są odmiany lepsze i gorsze dla naszego organizmu.
Najprostsza wskazówka, która może pomóc w wytypowaniu najzdrowszej, najbogatszej w witaminy sałaty, to jej kolor. Im ciemniejsza, tym sałata bogatsza w cenne dla zdrowia substancje. Z kolei sałaty jasno zielone, słabo wybarwione mają tych składników mniej.
Jeśli więc chcesz dodatkowo podkręcić wartość odżywczą swojej sałaty, zrezygnuj z sałaty lodowej czy masłowej na rzecz roszponki, rukoli a najlepiej szpinaku! Surowe liście szpinaku zdecydowanie biją na głowę inną zieleninę pod względem zawartości witamin i minerałów.
Dodatki obowiązkowe
Poza kalorycznymi i zupełnie niepotrzebnymi produktami, które mogą zamienić zdrową sałatkę w ciężki posiłek, są też dodatki jak najbardziej pożądane.
Do tego rodzaju zaliczymy np. kiełki, świeże zioła czy orzechy i ziarna. Tych produktów nie musisz sobie żałować, choć już niewielka garstka wystarczy, żeby podwyższyć wartość odżywczą. Rozsądnie postępuj jedynie z orzechami. Te jak wiadomo, poza bogactwem witamin mają też sporo kalorii.