Rolada
- CIASTO
- 10 dag mąki krupczatki lub tortowej
- 15 dag cukru pudru
- 5 żółtek
- 7 białek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu (pół na pół z wodą)
- MASA
- 1 galaretka wcześniej przygotowana
- 1 kostka masła extra
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- zmiksowane truskawki
Przepis na ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem dodając ocet. Na żółtka wyłożyć ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Masę wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę (na duży piekarnik), wyłożoną papierem do pieczenia. wyrównać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu zwinąć (ciasto musi być jeszcze gorące) i owinąć w ściereczkę. Po wystygnięciu przełożyć masą i galaretką. Zwinąć.
Przepis na masę: Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem. Na gotujące się mleko wyłożyć żółtka i mieszać. Gdy masa się zagotuje, odstawić do wystygnięcia. W tym czasie utrzeć masło i dodać do masy. Utrzeć. Na koniec dodać zmiksowane truskawki.
Uwaga! Krem można zrobić w różnych smakach, na przykład: truskawkowym (dodając zmiksowane z cukrem truskawki - ilość według uznania), cytrynowym lub kakaowym.
Przłożenie rolady: Przy brzegu ciasta układamy galaretkę, następnie krem i zwijamy tak, aby galaretka znalazła się w środku.
Smacznego!
Przepis dodał użytkownik Tysia
Podziel się opinią
Komentarze