Trwa ładowanie...
d16l9mr
21-05-2008 13:42

Rolada

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d16l9mr
Składniki
    • CIASTO
    • 10 dag mąki krupczatki lub tortowej
    • 15 dag cukru pudru
    • 5 żółtek
    • 7 białek
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka octu (pół na pół z wodą)
      • MASA
    • 1 galaretka wcześniej przygotowana
    • 1 kostka masła extra
    • 2 żółtka
    • 4 łyżki cukru
    • 1/2 szklanki mleka
    • zmiksowane truskawki
Przepis

Przepis na ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem dodając ocet. Na żółtka wyłożyć ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Masę wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę (na duży piekarnik), wyłożoną papierem do pieczenia. wyrównać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu zwinąć (ciasto musi być jeszcze gorące) i owinąć w ściereczkę. Po wystygnięciu przełożyć masą i galaretką. Zwinąć.
Przepis na masę: Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.

Żółtka utrzeć z cukrem. Na gotujące się mleko wyłożyć żółtka i mieszać. Gdy masa się zagotuje, odstawić do wystygnięcia. W tym czasie utrzeć masło i dodać do masy. Utrzeć. Na koniec dodać zmiksowane truskawki.

Uwaga! Krem można zrobić w różnych smakach, na przykład: truskawkowym (dodając zmiksowane z cukrem truskawki - ilość według uznania), cytrynowym lub kakaowym.
Przłożenie rolady: Przy brzegu ciasta układamy galaretkę, następnie krem i zwijamy tak, aby galaretka znalazła się w środku.

Smacznego!

Przepis dodał użytkownik Tysia

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16l9mr
d16l9mr
d16l9mr
Więcej tematów
d16l9mr