Najbardziej wartościowe zupy

Lecznicze, rozgrzewające, śniadaniowe, łączące w sobie cały posiłek... Każda zupa jest inna i ma różne właściwości. Dietetycy przekonują, że zupa to jeden z najwartościowszych posiłków jakie możemy sobie wyobrazić. Warto więc jadać zupy regularnie. Jednak zupa, zupie nie równa. Nasza ekspertka, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku, Dominika Dietrich - Stefankiewicz, przygotowała specjalnie dla Czytelników subiektywny ranking najbardziej polecanych zup. Poznajmy te szczególnie wyjątkowe.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Jedz zupy na zdrowie

Obraz
© 123RF.COM

Lecznicze, rozgrzewające, śniadaniowe, łączące w sobie pełnowartościowy posiłek. Każda jest inna i ma różne właściwości. Specjaliści ds. żywienia od lat przekonują, że konsumpcja tego dania pozytywnie wpływa na nasz organizm.

Jednak zupa, zupie nie równa. Nasza ekspertka, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku, Dominika Dietrich - Stefankiewicz, przygotowała subiektywny ranking najbardziej polecanych zup. Poznajmy te szczególnie wyjątkowe.

/ 9Rosół

Obraz
© 123RF.COM

- W różnych odsłonach jest znany i ceniony właściwie na całym świecie. Nic dziwnego, ponieważ ta zupa doskonale nasyci, ma silne właściwości rozgrzewające, a dzięki warzywom dostarcza wielu cennych składników.

Rosół znany jest też z tego, że jak żadne inne danie stawia na nogi w przypadku osłabienia organizmu. W okresie zimowym można pić go np. jako dodatek do drugiego śniadania czy zjeść na obiad. W czasie infekcji, kiedy nie mamy ochoty na jedzenie, a organizm potrzebuje regeneracji, ukojenie przyniesie właśnie spożywanie gorącego rosołu. Zadziała jak naturalne lekarstwo

Jedynym zarzutem, jaki można postawić tej zupie jest duża zawartość tłuszczu, a więc i wysoka kaloryczność. Jednak bardzo łatwo zredukować nadmiar kalorii, nie pozbawiając dania cennych właściwości. Wystarczy wykorzystać do gotowania chude mięso (bez skóry) np. na indyka czy królika. Do podanych gatunków mięs można dodać także wołowinę. W rosole muszą znaleźć się warzywa, takie jak marchew, seler, por, pietruszka. Można dodać także przyprawy, które wzbogacą smak rosołu.

Osoby, które mają zaburzony profil lipidowy, mogą zjeść rosół po zebraniu z niego warstwy tłuszczu. Jeśli zależy nam na utrzymaniu linii lub zgubieniu dodatkowych kilogramów, powinniśmy nie tylko zdjąć tłuszcz, ale przede wszystkim zwrócić uwagę na dodatki. Często do rosołu zjadamy za dużo makaronu.

/ 9Zupa z soczewicy

Obraz
© 123RF.COM

- Zarówno soczewica, jak i ciecierzyca cieszą się ostatnio coraz większą popularnością. Bardzo mnie to cieszy i mam nadzieję, że więcej osób włączy te składniki do swojego menu.

Zupa z soczewicy to doskonała alternatywa dla mięsnego obiadu, nie tylko dla wegetarian. Produkt ten jest bardzo bogaty w białko, którego głównym źródłem w naszej diecie jest właśnie mięso. Oczywiście musimy pamiętać, że białko w soczewicy nie jest w pełni wartościowe, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jednak jako jego dodatkowe, alternatywne źródło, sprawdza się znakomicie.

Poza tym soczewica jest też bogata w potas, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi oraz w kwas foliowy, który jest szczególnie zalecany kobietom w ciąży i osobom mającym problemy z anemią. Takie danie z dodatkiem kaszy i warzyw jest więc kompletnym i bardzo pożywnym posiłkiem obiadowym.

/ 9Zupa warzywna

Obraz
© 123RF.COM

- Kolejną zupą, którą powinniśmy jadać jak najczęściej jest zupa warzywna. To prawdziwa bomba witaminowa, w lekkostrawnym, rozgrzewającym i sycącym daniu, które możemy zjeść na obiad lub kolację. Jej smak i właściwości zależą oczywiście od jarzyn, które do niej dodamy. Im więcej warzyw, tym potężniejsza dawka cennych mikroelementów.

Jeśli taki rodzaj zupy planujemy jeść na kolację, nie musimy dodawać do niej innych składników. Będzie wówczas lekkim posiłkiem idealnym na wieczór. Z kolei serwowana w ciągu dnia, powinna być bardziej sycąca. Warto więc dodać do niej kaszę, ryż lub makaron z pełnego ziarna. Produkty zbożowe dostarczą dodatkowo cenne składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, magnez.

Ta zupa powinna znaleźć się w menu zarówno dzieci, dorosłych, jak i osób starszych. Pamiętajmy jednak, by nie gotować jej na tłustych gatunkach mięs, nie zabielać jej śmietaną i zdecydowanie nie dodawać do niej serków topionych.

/ 9Zupa cebulowa

Obraz
© 123RF.COM

- Można ją jeść okrągły rok, jednak jej szczególne właściwości sprawiają, że polecana jest przede wszystkim w okresie nasilonych zachorowań na przeziębienie czy grypę. Ta smaczna i delikatna zupa przyrządzana jest - jak sama nazwa wskazuje - na bazie cebuli. Warto jednak dodać także czosnek. Naturalny antybiotyk zawarty w tych warzywach pomoże organizmowi zwalczyć bakterie.

Idealnym dodatkiem jest natka pietruszki, która dzięki dużej zawartości witaminy C, jest również cennym sprzymierzeńcem w walce z infekcjami. Wiele osób uzupełnia to danie o grzanki - szczególnie, gdy jest podawane w formie kremu. Dzięki temu zupa ma ciekawą strukturę i jest bardziej sycąca. Grzanki przygotujmy jednak z pieczywa pełnoziarnistego.

Niektórzy smakosze podają tę zupę z dodatkiem żółtego sera czy wędzonego boczku. Takich rozwiązań nie poleca się, jednak osobom z nadwagą, które muszą pilnować kaloryczności spożywanych posiłków.

Mimo wieli zalet zupa cebulowa, nawet w wersji odchudzonej, nie jest potrawą lekkostrawną. Nie sięgajmy więc po nią w porze kolacji. Należy jej unikać również w przypadku problemów z wątrobą lub ogólnej nietolerancji cebuli i czosnku.

/ 9Zupa meksykańska

Obraz
© 123RF.COM

- Przygotowana z dodatkiem mięsa mielonego, fasoli, pomidorów i innych warzyw, zupa meksykańska jest bardzo sycącym posiłkiem. Do tego stanowi ciekawą alternatywę dla polskich smaków. W zależności od gustów można przygotować jej łagodniejszą lub bardziej pikantną wersję. Oczywiście im więcej przypraw, tym będzie bardziej rozgrzewająca.

Ogromną jej zaletą jest dodatek fasoli. Wraz z nią dostarczamy bowiem organizmowi białko, cynk oraz błonnik. Z kolei warzywa wzbogacą tę niezwykle aromatyczną zupę o witaminy. Ważnym dodatkiem są cebula i czosnek, zawierające naturalny antybiotyk, działający antybakteryjnie na nasz organizm.

Podobnie, jak w przypadku innych zup najlepiej ugotować ją na chudym mięsie, dzięki czemu będzie zdrowsza i mimo że sycąca - bardziej dietetyczna.

/ 9Krupnik

Obraz

- Jedną z najbardziej sycących i rozgrzewających polskich zup jest krupnik. Z powodzeniem możemy serwować go jako jedyne danie obiadowe. Może być przygotowany na bazie kaszy jęczmiennej, a w przypadku osób na diecie bezglutenowej - kaszy jaglanej. Pierwsza z nich dostarcza organizmowi antyutleniaczy i rozpuszczalnego błonnika, który obniża stężenie tzw. złego cholesterolu LDL. Z kolei kasza jaglana nie tylko dostarcza nam witamin z grupy B, ale też ma działanie zasadotwórcze, czyli odkwasza organizm.

Bazą może być wywar mięsno-warzywny lub tylko warzywny, dzięki czemu będzie bardziej lekkostrawna. Taka lekka zupa z kaszą działa na organizm oczyszczająco. Krupnik warto posypać bogatą w witaminę C posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

/ 9Zupa ogórkowa

Obraz
© 123RF.COM

- Kolejną lekką, a jednak bogatą w cenne składniki zupą jest ogórkowa. Jej największą zaletą są oczywiście kiszone ogórki. Jak wszystkie kiszonki, warzywa te bogate są w witaminę C i polecane są szczególnie w okresie jesienno-zimowym. To również doskonałe źródło witaminy B6 oraz B12, które są niezbędne w diecie osób zmagających się z anemią. Co więcej, kiszone ogórki są znacznie lepiej tolerowane niż świeże, warto więc po nie sięgać, także w formie zupy.

To bardzo lekka propozycja, dlatego z czystym sumieniem można ją polecić wszystkim odchudzającym się. Szczególnie jeśli przygotowana zostanie na wywarze z warzyw, ewentualnie z dodatkiem chudego mięsa. Dopiero dodatek śmietany sprawia, że zupa staje się wysokokaloryczna, warto więc polubić ogórkową niezabielaną.

/ 9Barszcz czerwony

Obraz
© 123RF.COM

- Bez względu na to czy zaserwujemy go z warzywami czy jako czysty płyn, barszcz czerwony ma wiele cennych właściwości. Działa rozgrzewająco i ma silne działanie prozdrowotne.

Głównym bohaterem zupy jest oczywiście burak. To niepozorne warzywo ma wysoką zawartość betacyjanów, czyli flawonoidów, które są naturalnymi antyoksydantami. Wykazuje również właściwości bakteriobójcze. Buraki są także bogate w kwas foliowy, dzięki czemu barszcz działa krwiotwórczo i zapobiega anemii. Zupy z tych warzywa polecane są szczególnie zimą, gdyż łagodzą i wspomagają leczenie chorób układu oddechowego.

Danie to można serwować na wiele sposobów - z warzywami lub bez. Podobnie jak rosół warto podawać je w kubku jako dodatek do propozycji obiadowych. W tej postaci jest bardzo dietetyczny, a dostarcza organizmowi wielu cennych składników.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę