Fit pizza na spodzie z brokułów

Obraz

Składniki

  • Spód:
  • 500 g brokułów
  • 1 jajko
  • 3 łyżki startego sera mozzarella do zapiekania
  • 6-7 łyżek orkiszowych otrębów
  • spora szczypta oregano
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • Sos ze szpinaku:
  • 200 g szpinaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 50 g sera feta
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka orzeszków piniowych (opcjonalnie)
  • Dodatki (według uznania):
  • 2 pomidory śliwkowe
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka parmezanu (opcjonalnie)

Przepis

Brokuły ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i zblendować lub dokładnie rozgnieść widelcem. Po przestudzeniu połączyć warzywa z otrębami, jajkiem i mozzarellą. Przyprawić solą, pieprzem, oregano i czosnkiem. Dokładnie wymieszać i wstawić na kwadrans do lodówki.

Przepis

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, skropić oliwą lub olejem. Masę wyłożyć na blachę formując okrągły lub prostokątny placek. Piec w 230 stopniach ok. 20 minut, aż spód będzie zwarty.

Przepis

Czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie, dodać umyty i poszatkowany szpinak. Całość smażyć 2-3 minuty, doprawić pieprzem. Dodać ser, energicznie mieszając, aby powstał sos. Przestudzonym smarujemy spód pizzy, można dodać orzeszki.

Przepis

Pozostałe składniki pokroić i ułożyć na pizzy. Można całość oprószyć parmezanem i doprawić oregano lub bazylią. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 10 minut. Podawać po kilku minutach od wyciągnięcia z piekarnika, aby ciasto było zwarte.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji