Zupa ze świeżych pomidorów z kluskami kładzionymi
Kremowa i bardzo aromatyczna zupa ze świeżych pomidorów. Możemy ja podać z chrupiącymi czosnkowymi grzankami, paluszkami grissini lub domowymi kluseczkami kładzionymi. We wszystkich wersjach smakuje wyśmienicie. Przekonajcie się sami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 kg bardzo dojrzałych pomidorów
- 1 l bulionu warzywnego
- 4 łyżki śmietany
- 5 liści świeżej bazylii
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- woda gazowana
Kluski kładzione:
- 40 dkg mąki
- 2 jajka
- 200 ml woda gazowana
Przepis
- Pomidory wrzuć do dużego naczynia, zalej wrzątkiem, po ok. 3 min. odlej wodę. Zdejmij skórę, usuń twarde części i pokrój pomidory na małe kawałki. Tak przygotowane pomidory wrzuć do garnka, dolej trochę wody i doprowadź do wrzenia.
- Ugotowane pomidory zmiksuj na jednolitą masę, używając blendera. Można także przetrzeć pomidory przez sito.
- Do zmiksowanych/przetartych pomidorów dodaj bulion (testowałam wersje na bulionie warzywnym i bulionie mięsnym, każda jest godna polecenia), doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku. Dodaj śmietany i liście bazylii.
- Składniki na kluski kładzione wymieszaj, na łyżkę stołową nabieraj trochę ciasta i powoli kładź je na zupę. Zagotuj w zupie ok 3-4 min. Smacznego.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl