Zupa z owocami morza po tajsku
- 100 gramów białej ryby,
- 1 l bulionu drobiowego,
- 100 gramów świeżego łososia,
- 12 krewetek,
- 100 gramów grzybów shitake,
- 200 ml mleka kokosowego,
- łyżeczka świeżo startego imbiru,
- odrobina sosu sojowego,
- połowa posiekanej papryki chili,
- 3 ząbki czosnku,
- limonka,
- pęczek świeżej kolendry,
- łyżeczka brązowego cukru.
Obierz i posiekaj czosnek. Dodaj go do bulionu. Następnie wrzuć do zupy pokrojone w paski grzyby, imbir i chili. Wszystko gotuj 5 minut.
Ryby pokrój na niewielkie kawałki. Dodaj je oraz krewetki do bulionu i gotuj następne 2 minuty.
Do bulionu wsyp cukier, wlej mleko kokosowe i sos sojowy. Z limonki wyciśnij sok, kolendrę posiekaj. Oba składniki dodaj do zupy. Gotuj ją jeszcze przez chwilę i serwuj.
Tajską zupę możesz podawać z makaronem ryżowym. Smak potrawy wzbogaci trawa cytrynowa.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze