Zupa z młodych porów i ziemniaków z kurkami

Świeże, sezonowe warzywa i pierwsze grzyby to kwintesencja lata. Warto przygotować z nich dania obiadowe. Aromatyczna i prosta zupa jest najlepszym przykładem, jak zagospodarować te produkty. Przepis prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Zupa z młodych porów i ziemniaków z kurkamiZupa z młodych porów i ziemniaków z kurkami
Anna Kamińska

Składniki

  • 3 młode pory
  • 2 młode ziemniaki
  • 2 ząbki młodego czosnku
  • 1/2 litra bulionu z warzyw
  • 150 g kurek + 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże listki tymianku do posypania

Przepis

Pory i ziemniaki czyścimy i dokładnie myjemy. Pory kroimy na krążki, ziemniaki na ćwiartki. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy ziemniaki i dusimy je 5 minut. Dodajemy pory, ząbki czosnku i znowu dusimy 5 minut. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

Przepis

W tym czasie czyścimy kurki zwilżonym papierowym ręcznikiem. Na patelnię wykładamy masło i dodajemy przekrojony ząbek czosnku. Kiedy czosnek się przyrumieni, zdejmujemy go z patelni i wrzucamy kurki – jeżeli są małe to w całości, większe przekrawamy na pół. Smażymy grzyby na większym ogniu, aż się przyrumienią. Zestawiamy patelnię z ognia. Ugotowane ziemniaki i pory miksujemy (ja zostawiam niezbyt gładką masę, bo lubię czuć kawałeczki warzyw). Doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy na talerze. Na wierzch kładziemy kurki, listki tymianku i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz także: przepyszne gołąbki z grzybami

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm