WAŻNE
TERAZ

Klaudia Jachira zawieszona w KO. Mówi o kulisach decyzji

Zupa z leśnych grzybów. Aromatyczna i pełna smaku

Zupa grzybowa smakuje nie tylko w święta. Jest gęsta, sycąca i cudownie rozgrzewa. Jej sekretem jest esencjonalny wywar. Zazwyczaj do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki lub makaron. Tym razem proponujemy przepis na grzybową z ziemniaczanym puree. Będzie pysznie!

Zupa z leśnych grzybów. Aromatyczna i pełna smakuZupa z leśnych grzybów. Aromatyczna i pełna smaku
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg świeżych grzybów (prawdziwki, borowiki, podgrzybki),
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 1 szklanka kremówki,
  • 2 łyżki posiekanej natki,
  • sól, pieprz,
  • kilka ziaren jałowca.

Przepis

Zacznij od przygotowania bulionu. Powinien być esencjonalny i pełen smaku, dlatego użyj dużej ilości warzyw – marchewki, pietruszki, selera, pora. Do tego liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk. Jeśli lubisz, możesz przygotować wywar na kościach wołowych lub wieprzowych żeberkach. Gotowy bulion przecedź przez sito i dopraw do smaku solą i pieprzem. Grzyby dokładnie oczyść, opłucz i osusz. Pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej dwie łyżki masła. Zeszklij cebulę, dodaj grzyby i duś pod przykryciem, aż grzyby puszczą sok. Po 10 minutach dodaj rozgniecione ziarna jałowca i wlej gorący bulion. Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Dodaj do zupy i gotuj, aż zmiękną. Ziemniaki obierz i ugotuj w osobnym garnku. Po odcedzeniu dodaj do nich łyżkę masła i śmietany, a następnie utłucz. Do zupy grzybowej wlej kremówkę. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę podawaj z natką pietruszki i łyżką ziemniaczanego puree.

Wybrane dla Ciebie

Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy