Trwa ładowanie...
d2owh2p
19-01-2015 09:11

Zupa z kurczakiem, szafranem i cieciorką

Przepis
3.8
(6 głosów)
Oceń:
d2owh2p
Składniki
  • 200 g ciecierzycy
    • 150 g ryżu jaśminowego
    • 2 cebule
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 L bulionu drobiowego
    • 1 podwójna pierś z kurczaka
    • 1 łyżeczka szafranu
    • szczypta soli
    • szczypta pieprzu
    • 1 żółtko
    • sok z połowy cytryny
Przepis

Dzień wcześniej namaczamy w osolonej wodzie cieciorkę. Na następny dzień odsączamy ją i jeszcze raz umieszczamy w osolonej wodzie. Gotujemy ją tak półtorej godziny. Odsączamy i studzimy.

Ugotowane w osolonej wodzie piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Do pojemnego garnka wlewamy bulion, dodajemy cebulę, ryż, kurczaka, sól, pieprz, szafran i oliwę. Gotujemy to wszystko przez 20 minut bez przykrywania. Kiedy będziemy pewni, że wszystko jest miękkie, ubijamy żółtko wraz z cytryną i cały czas mieszając, wlewamy delikatnie do bulionu. Podgotowujemy jeszcze 3-4 minuty i możemy podawać. Smacznego!

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2owh2p
d2owh2p
d2owh2p
Więcej tematów
d2owh2p