Zupa z kurczakiem, szafranem i cieciorką
- 200 g ciecierzycy
- 150 g ryżu jaśminowego
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 L bulionu drobiowego
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka szafranu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 żółtko
- sok z połowy cytryny
Dzień wcześniej namaczamy w osolonej wodzie cieciorkę. Na następny dzień odsączamy ją i jeszcze raz umieszczamy w osolonej wodzie. Gotujemy ją tak półtorej godziny. Odsączamy i studzimy.
Ugotowane w osolonej wodzie piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Do pojemnego garnka wlewamy bulion, dodajemy cebulę, ryż, kurczaka, sól, pieprz, szafran i oliwę. Gotujemy to wszystko przez 20 minut bez przykrywania. Kiedy będziemy pewni, że wszystko jest miękkie, ubijamy żółtko wraz z cytryną i cały czas mieszając, wlewamy delikatnie do bulionu. Podgotowujemy jeszcze 3-4 minuty i możemy podawać. Smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze