Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem
- 200 g filetu z łososia
- 1 i 1/2 l bulionu na włoszczyźnie
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 koper włoski
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 2 pomidory
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 3 ziarenka czarnego pieprzu
- 1 łyżka świeżego lub suszonego tymianku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka świeżego lub suszonego oregano
- 1 pęczek świeżej posiekanej kolendry
- 2 liście laurowe
- śmietana do dekoracji
Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej 1,5 litra bulionu, zagotuj. Zbierz powstałą pianę i dodaj zioła. Całość gotuj około 40 minut.
Powstały wywar przecedź. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Do wywaru dodaj soczewicę, czosnek, chilli, pomidory. Filet z łososia pokrój w kostkę.
Całość gotuj jeszcze około 30 minut - do momentu, kiedy soczewica zacznie się rozpadać. Dodaj przygotowanego łososia i pozostałe przyprawy. Gotuj jeszcze około 20 minut.
Zupę nalej do płaskiego talerza. Przy brzegu zupy zrób trzy okrągłe kleksy ze śmietany, a następnie przeciągnij po nich wykałaczką, aby powstały serduszka.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze