Trwa ładowanie...
d11i16y
13-02-2015 08:01

Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d11i16y
Składniki
  • 200 g filetu z łososia
  • 1 i 1/2 l bulionu na włoszczyźnie
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 koper włoski
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 pomidory
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
    • 1 papryczka chilli
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka świeżego lub suszonego tymianku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka świeżego lub suszonego oregano
  • 1 pęczek świeżej posiekanej kolendry
  • 2 liście laurowe
  • śmietana do dekoracji
Przepis

Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej 1,5 litra bulionu, zagotuj. Zbierz powstałą pianę i dodaj zioła. Całość gotuj około 40 minut.

Powstały wywar przecedź. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Do wywaru dodaj soczewicę, czosnek, chilli, pomidory. Filet z łososia pokrój w kostkę.

Całość gotuj jeszcze około 30 minut - do momentu, kiedy soczewica zacznie się rozpadać. Dodaj przygotowanego łososia i pozostałe przyprawy. Gotuj jeszcze około 20 minut.

Zupę nalej do płaskiego talerza. Przy brzegu zupy zrób trzy okrągłe kleksy ze śmietany, a następnie przeciągnij po nich wykałaczką, aby powstały serduszka.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11i16y
d11i16y
d11i16y
Więcej tematów
d11i16y