Zupa szczawiowa. Prosty pomysł na obiad
Zupa szczawiowa to klasyk wiosennej i letniej kuchni. Nie każdy przepada jednak za jej kwaśnym smakiem. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na to danie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 garście świeżego szczawiu
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 250 ml śmietany
- 1 łyżka mąki
- kilka jajek przepiórczych
- sól
- pieprz
- koperek
Szczaw podsmażyć na maśle. Przetrzeć przez sito do garnka. Zalać bulionem i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zabielić śmietaną rozmieszaną z mąką. Podawać z ugotowanym jajkiem przepiórczym. Udekorować koperkiem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze