Zupa porowa
- 4 pory
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ćwiartka selera
- bulion - może być z kostki
- sól i pieprz i inne przyprawy
- odrobina masła
- "posypka": grzanki
- groszek ptysiowy
- szczypiorek
- natka pietruszki
- ziarna słonecznika i dyni
Obieramy i drobno kroimy cebule; roztapiamy w garnku 2 łyżki masła i wrzucamy cebulę - lekko podsmażamy; pory myjemy i kroimy w krążki, dorzucamy do podsmażającej się cebuli i podlewamy wodą - przykrywamy; włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce z dużymi okami, ziemniaki kroimy w drobną kostkę; przygotowujemy litr bulionu; wlewamy go do duszących się z cebulą porów i dorzucamy pokrojone ziemniaki, a po chwili starte warzywa; przyprawiamy pieprzem i solą; gotujemy na niedużym ogniu aż warzywa będą się rozpadać.Ściągamy z ognia i miksujemy zawartość na gładki krem na talerzu posypujemy szczypiorkiem, natką pietruszki, przyrumienionymi ziarnami słonecznika, dyni.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze