Zupa pieczarkowa na maśle

W cyklu "Szybkie gotowanie" polecamy ekspresową zupę grzybową bez dodatku mięsa. Jest lekka, a jednocześnie intensywna w smaku. Ma dużo pieczarek i cudowny pieczarkowo-maślany smak. Przepis prosto z bloga "Daylicooking".

Zupa pieczarkowa na maśleZupa pieczarkowa na maśle
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 większe ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Pieczarki oczyścić: lepiej obrać niż płukać, gdyż wtedy nabiorą wody i trudno będzie je przysmażyć. Pokroić w średniej grubości plasterki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać na średnią grubość. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę masła. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pieczarki, połowę pozostałego masła i wszystko razem podsmażyć na lekko złoty kolor, często mieszając. Kiedy pieczarki będą usmażone, wszystko przełożyć do garnka, dodać resztę masła i wlać około 1-1,5 litra wody. Warto pamiętać o "przepłukaniu" patelni wodą i wlaniu jej do garnka z zupą, aby nie tracić smaku. Zupę posolić i gotować przez kilka minut. Zdjąć z ognia, wlać słodką śmietankę i przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Podawać z makaronem i ulubioną zieleniną, np. koperkiem lub pietruszką.
Zobacz także: domowa prażona cebulka - chrupiąca i pyszna

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟