Trwa ładowanie...
d442b2t
d442b2t

Zupa pieczarkowa na maśle

Przepis

W cyklu "Szybkie gotowanie" polecamy ekspresową zupę grzybową bez dodatku mięsa. Jest lekka, a jednocześnie intensywna w smaku. Ma dużo pieczarek i cudowny pieczarkowo-maślany smak. Przepis prosto z bloga "Daylicooking".

4.2
(9 głosów)
Oceń:
d442b2t
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

 Zupa pieczarkowa na maśle
www.daylicooking.pl
Zupa pieczarkowa na maśle
Składniki
  • 500 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 większe ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Pieczarki oczyścić: lepiej obrać niż płukać, gdyż wtedy nabiorą wody i trudno będzie je przysmażyć. Pokroić w średniej grubości plasterki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać na średnią grubość. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę masła. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pieczarki, połowę pozostałego masła i wszystko razem podsmażyć na lekko złoty kolor, często mieszając. Kiedy pieczarki będą usmażone, wszystko przełożyć do garnka, dodać resztę masła i wlać około 1-1,5 litra wody. Warto pamiętać o "przepłukaniu" patelni wodą i wlaniu jej do garnka z zupą, aby nie tracić smaku. Zupę posolić i gotować przez kilka minut. Zdjąć z ognia, wlać słodką śmietankę i przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Podawać z makaronem i ulubioną zieleniną, np. koperkiem lub pietruszką.
Zobacz także: domowa prażona cebulka - chrupiąca i pyszna

Zupa pieczarkowa na maśle
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

20
7
Share
d442b2t
d442b2t
d442b2t

d442b2t
d442b2t
d442b2t