Zupa pieczarkowa na maśle
W cyklu "Szybkie gotowanie" polecamy ekspresową zupę grzybową bez dodatku mięsa. Jest lekka, a jednocześnie intensywna w smaku. Ma dużo pieczarek i cudowny pieczarkowo-maślany smak. Przepis prosto z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 3-4 większe ząbki czosnku
- 100 g masła
- 200 ml słodkiej śmietanki
- sól i pieprz do smaku
Pieczarki oczyścić: lepiej obrać niż płukać, gdyż wtedy nabiorą wody i trudno będzie je przysmażyć. Pokroić w średniej grubości plasterki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać na średnią grubość. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę masła. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pieczarki, połowę pozostałego masła i wszystko razem podsmażyć na lekko złoty kolor, często mieszając. Kiedy pieczarki będą usmażone, wszystko przełożyć do garnka, dodać resztę masła i wlać około 1-1,5 litra wody. Warto pamiętać o "przepłukaniu" patelni wodą i wlaniu jej do garnka z zupą, aby nie tracić smaku. Zupę posolić i gotować przez kilka minut. Zdjąć z ognia, wlać słodką śmietankę i przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Podawać z makaronem i ulubioną zieleniną, np. koperkiem lub pietruszką.
Zobacz także: domowa prażona cebulka - chrupiąca i pyszna
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze