Trwa ładowanie...
dp8i4on

Zupa krem z rukoli i kalafiora

Przepis
5.0
(3 głosy)
Oceń:
dp8i4on
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • masło klarowane
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku
    • Do podania:
  • parmezan
  • orzechy włoskie
Przepis

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę oraz zmrożoną marchewkę oraz obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Podsmażamy na małym ogniu ok. 10 minut aż warzywa zmiękną. Do garnka dodajemy kalafiora podzielonego na niewielkie różyczki lub kalafiora mrożonego. Dokładamy liść laurowy, tymianek, wlewamy bulion i gotujemy ok. 20 minut.

Do zupy wlewamy śmietankę i podgrzewamy przez chwilę. Dokładamy rukolę i zestawiamy garnek z kuchenki. Całość miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy startym parmezanem i/lub posiekanymi orzechami.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Zupa krem z rukoli i kalafiora
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dp8i4on
dp8i4on
dp8i4on
dp8i4on
Więcej tematów
dp8i4on