Zupa krem z rukoli i kalafiora
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 l bulionu warzywnego
- masło klarowane
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- sól i pieprz do smaku
- Do podania:
- parmezan
- orzechy włoskie
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę oraz zmrożoną marchewkę oraz obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Podsmażamy na małym ogniu ok. 10 minut aż warzywa zmiękną. Do garnka dodajemy kalafiora podzielonego na niewielkie różyczki lub kalafiora mrożonego. Dokładamy liść laurowy, tymianek, wlewamy bulion i gotujemy ok. 20 minut.
Do zupy wlewamy śmietankę i podgrzewamy przez chwilę. Dokładamy rukolę i zestawiamy garnek z kuchenki. Całość miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy startym parmezanem i/lub posiekanymi orzechami.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze