Zupa krem z kukurydzy z cynamonem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- Składniki na krem:
- 3 kolby kukurydzy,
- 3 łyżki masła,
- ½ cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 125 g serka topionego (kremowego),
- 8 kromek chleba pełnoziarnistego (np. Dan Cake),
- sól, pieprz i cukier do smaku,
- Składniki na salsę:
- 1 papryczka chilli,
- 1 małe opakowanie kukurydzy w puszce,
- 5-6 oliwek bez pestki,
- świeża kolendra lub bazylia,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki oliwy w oliwek,
- 2 łyżki krojonych pomidorów z puszki,
- sól, cukier i pieprz do smaku,
Salsa:Bazylię, oliwki, pomidory i papryczkę kroimy w małą kosteczkę. Wrzucamy do miski wraz z odsączoną kukurydzą. Dodajemy sos sojowy i oliwę. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy na 15 minut, aby smaki się połączyły.Krem: Kolby kukurydzy przekrajamy w poprzek na dwie połówki. Każdą połówkę stawiamy pionowo na desce do krojenia i nożem obcinamy ziarna ruchem z góry do dołu. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy czosnek. Po ok 1 minucie dodajemy do garnka: ziarna kukurydzy, szczyptę soli oraz cynamon. Mieszając od czasu do czasu, podsmażamy 3 minuty. Dodajemy przygotowany wcześniej bulion i zagotowujemy. Po 10 minutach odstawiamy z ognia i dokładnie miksujemy blenderem. Następnie przecieramy do innego garnka przez drobne sitko, aby oddzielić łuski kukurydzy od kremu. Dodajemy serek i mieszając, podgrzewamy na małym ogniu.Chleb tostowy podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu na kolor złoty.Zupę podajemy z uprzednio
przygotowaną salsą i tostami, które można fantazyjnie powycinać.Smacznego!
Przepis dodał użytkownik Dan Cake Polska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze