Trwa ładowanie...
d2cnfso
27-08-2015 12:59

Zupa krem z kukurydzy z cynamonem

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2cnfso
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • Składniki na krem:
  • 3 kolby kukurydzy,
  • 3 łyżki masła,
  • ½ cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 125 g serka topionego (kremowego),
  • 8 kromek chleba pełnoziarnistego (np. Dan Cake),
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • Składniki na salsę:
  • 1 papryczka chilli,
  • 1 małe opakowanie kukurydzy w puszce,
  • 5-6 oliwek bez pestki,
  • świeża kolendra lub bazylia,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki oliwy w oliwek,
  • 2 łyżki krojonych pomidorów z puszki,
  • sól, cukier i pieprz do smaku,
Przepis

Salsa:Bazylię, oliwki, pomidory i papryczkę kroimy w małą kosteczkę. Wrzucamy do miski wraz z odsączoną kukurydzą. Dodajemy sos sojowy i oliwę. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy na 15 minut, aby smaki się połączyły.Krem: Kolby kukurydzy przekrajamy w poprzek na dwie połówki. Każdą połówkę stawiamy pionowo na desce do krojenia i nożem obcinamy ziarna ruchem z góry do dołu. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy czosnek. Po ok 1 minucie dodajemy do garnka: ziarna kukurydzy, szczyptę soli oraz cynamon. Mieszając od czasu do czasu, podsmażamy 3 minuty. Dodajemy przygotowany wcześniej bulion i zagotowujemy. Po 10 minutach odstawiamy z ognia i dokładnie miksujemy blenderem. Następnie przecieramy do innego garnka przez drobne sitko, aby oddzielić łuski kukurydzy od kremu. Dodajemy serek i mieszając, podgrzewamy na małym ogniu.Chleb tostowy podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu na kolor złoty.Zupę podajemy z uprzednio
przygotowaną salsą i tostami, które można fantazyjnie powycinać.Smacznego!

Przepis dodał użytkownik Dan Cake Polska

Zupa krem z kukurydzy z cynamonem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj