Zupa kalafiorowa ze szpinakiem na kości
- kość (wykorzystana kość wycięta ze schabu)
- 1 kalafior lub 1 opakowanie mrożonego kalafiora
- 3 ziemniaki
- 100 g mrożonej marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
- 200 g mrożonego szpinaku w liściach (wykorzystany Nordis Szpinak liście)
- 200 ml śmietany 30%
- 1 liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Kość umyć, włożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Dołożyć liść laurowy, ziele angielskie i gotować od 15 do 45 min. w zależności od miękkości mięsa
Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Kiedy mięso na kości będzie miękkie dokładamy kalafior i gotujemy nadal ok. 5 minut. Dokładamy resztę warzyw i gotujemy do miękkości wszystkich składników. Kość wyjmujemy z zupy, obieramy z niej mięso i dodajemy do zupy. Całość zabielamy śmietaną (śmietany 30% nie trzeba mieszać z mąką, ani hartować, wystarczy ją po prostu wlać do zupy). Jeśli śmietana będzie słodka, to nigdy nam się nie zetnie. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przepis poleca TanioSzybkoSmacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze