Zupa chrzanowa z jajkiem
- 4 jajka
- 2 surowe białe kiełbasy
- 15 g chrzanu
- 80 ml oleju
- 2 łyżki mąki
- pół pęczka świeżej natki pietruszki
- 2 białe cebule
- 2 l bulionu drobiowego
- 100 ml kwaśnej śmietany
- sól i pieprz.
Do garnka wlej olej i podsmaż w nim posiekaną drobno cebulę. Następnie, gdy cebula się zeszkli, dodaj mąkę i całość podsmaż.
Wlej 2 litry bulionu i dodaj kiełbasę. Po upłynie około 20 minut wyjmij kiełbasę i pokrój ją w plastry. Ugotuj jako na twardo, następnie pokrój je lub zetrzyj na tarce.
Do bulionu dodaj chrzan, a także śmietanę. Całość gotuj przez około 15 minut do momentu, aż zupa przejdzie smakiem chrzanu.
Pokroją kiełbasę oraz jajko rozłóż na talerz i zalej gorącą zupą. Możesz posypać na wierzchu natką pietruszki.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze