Zupa buraczkowa idealna na jesień. Podaj z mięsnymi kulkami

Rozgrzewająca i aromatyczna zupa to obowiązkowy punkt w jesiennym menu. Na obiad polecamy więc pyszną zupę buraczkową. Sekretem zupy buraczkowej jest długie gotowanie na małym ogniu, dzięki czemu zupa nabiera mocy, niesamowitego aromatu i głębokiego smaku.

Zupa buraczkowa idealna na jesień. Podaj z mięsnymi kulkamiZupa buraczkowa idealna na jesień. Podaj z mięsnymi kulkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • porcja rosołowa (drób, wołowina)
  • 6 średnich buraków ćwikłowych
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny
  • włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, kawałek pora)
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 jabłko
  • cebula
  • śmietana
  • koperek

Pulpeciki:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Przepis

  • Buraki umyć i ugotować w wodzie. Po ugotowaniu zalać buraki zimną wodą, ostudzić, obrać z łupin i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Do dużego garnka włożyć mięso, zalać wodą i gotowac na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Dodać warzywa, jabłko i przyprawy i gotować jeszcze 40 min.
  • Wywar odecedzić, dodać tarte buraczki, zagotować, doprawić cukrem, sokiem z cytryny i ew. doslić.
  • Mięso mielone połączyć z drobno posiekaną cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i dobrze wyrobić.
  • Formować malutkie pulpeciki i wrzucać na gotujący się wywar z warzyw. Całość gotować kolejne 10 minut.
  • Zupę gotować na małym ogniu jeszcze kilka minut, na koniec zaprawić śmietaną i dodać posiekany koperek.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja