Trwa ładowanie...
d1bcpow
d1bcpow

Zupa buraczkowa idealna na jesień. Podaj z mięsnymi kulkami

Przepis

Rozgrzewająca i aromatyczna zupa to obowiązkowy punkt w jesiennym menu. Na obiad polecamy więc pyszną zupę buraczkową. Sekretem zupy buraczkowej jest długie gotowanie na małym ogniu, dzięki czemu zupa nabiera mocy, niesamowitego aromatu i głębokiego smaku.

2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Zupa buraczkowa idealna na jesień. Podaj z mięsnymi kulkami
123RF
Składniki
  • porcja rosołowa (drób, wołowina)
  • 6 średnich buraków ćwikłowych
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny
  • włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, kawałek pora)
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 jabłko
  • cebula
  • śmietana
  • koperek

Pulpeciki:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Przepis
  • Buraki umyć i ugotować w wodzie. Po ugotowaniu zalać buraki zimną wodą, ostudzić, obrać z łupin i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Do dużego garnka włożyć mięso, zalać wodą i gotowac na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Dodać warzywa, jabłko i przyprawy i gotować jeszcze 40 min.
  • Wywar odecedzić, dodać tarte buraczki, zagotować, doprawić cukrem, sokiem z cytryny i ew. doslić.
  • Mięso mielone połączyć z drobno posiekaną cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i dobrze wyrobić.
  • Formować malutkie pulpeciki i wrzucać na gotujący się wywar z warzyw. Całość gotować kolejne 10 minut.
  • Zupę gotować na małym ogniu jeszcze kilka minut, na koniec zaprawić śmietaną i dodać posiekany koperek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa buraczkowa idealna na jesień. Podaj z mięsnymi kulkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2
Share
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
Więcej tematów
d1bcpow